Η Σιλβίνα Μπατάκις έγινε η νέα «Τσαρίνα» της πολύπαθης οικονομίας της Αργεντινής. Η προηγούμενη της θέση ήταν υπουργός οικονομικών στην επαρχία του Μπουένος Άιρες και είναι μέλος του Περονιστικού (κεντροαριστερού) ρεύματος.

Γεννήθηκε πριν από 53 χρόνια στο Ριο Γκράντε στη Γη του Πυρός και μεγάλωσε στη Λα πλάτα. Δεν είναι ιδιαίτερη αγαπητή στα ξένα μέσα τα οποία τη χαρακτηρίζουν ως «αριστερή» όπως έκανε το Bloomberg, ή «ετερόδοξη» όπως τη χαρακτήρισε το Reuters.

Όλοι στην Αργεντινή την ξέρουν περισσότερο με το παρατσούκλι της La Griega, η Ελληνίδα. Η Μπατάκις είναι φαντική οπαδός της Μπόκα Τζούνιορς ενώ λατρεύει να διαβάζει Καζαντζάκη. Το αγαπημένο της βιβλίο είναι η «Αναφορά στον Γκρέκο», ενώ τη συναρπάζει το βιβλίο της Έβα Περόν «La razόn de mi vida».

Η Σιλβίνα έχει μια φράση του Αριστοτέλη σαν οδηγό της ζωής της την οποία εξηγεί συνεχώς και στο γιό της. «Ο αδαής είναι βέβαιος, ο σοφός αμφιβάλλει και στοχάζεται»

Δύσκολο έργο

Ο αρχηγός του κράτους Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά) διόρισε διάδοχο του 39χρονου κ. Γκουσμάν την Σιλβίνα Μπατάκις, «φημισμένη οικονομολόγο η οποία είχε αυτόν τον ρόλο στην επαρχία του Μπουένος Άιρες από το 2011 ως το 2015».

Ο Μαρτίν Γκουσμάν, που επαινέθηκε από αρκετούς διότι απέτρεψε το ενδεχόμενο η Αργεντινή, η 3η οικονομία της Λατινικής Αμερικής, να κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος, τασσόταν υπέρ της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα.

Όμως αντιμετώπιζε συχνά επικρίσεις και αμφισβητήσεις από την αριστερή πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού Frente de Todos («Μέτωπο Όλων»), που ενσαρκώνει η αντιπρόεδρος (και πρώην αρχηγός του κράτους από το 2007 ως το 2015) Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ.

Η Σιλβίνα Μπατάκις ήταν στη μεγάλη επαρχία του Μπουένος Άιρες (15 εκατ. κάτοικοι) η υπουργός Οικονομικών του τότε κυβερνήτη Ντανιέλ Σκιόλι. Ο διορισμός της Μπατάκις μοιάζει να αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ των κιρσνερικών στον κυβερνητικό κεντροαριστερό συνασπισμό.

Πέρα από την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μπουένος Άιρες προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο κυρίως το δημοσιονομικό έλλειμμα να μηδενιστεί με ορίζοντα το 2025 (ήταν 3% του ΑΕΠ το 2021), η Σιλβίνα Μπατάκις θα κληθεί να χαλιναγωγήσει τον χρόνιο πληθωρισμό (50,9% το 2021, 60,7% τους τελευταίους 12 μήνες). Θα χρειαστεί εξάλλου να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να διαπραγματευθεί με τη Λέσχη του Παρισιού την αναδιάρθρωση χρέους 2 δισεκ. δολαρίων.