Η Ρωσία ξεκίνησε την παρακολούθηση επί 24ώρου βάσεως για να εντοπίζει πυρηνικές δοκιμές από νέες εγκαταστάσεις που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Από 1ης Ιουλίου του 2022, με σκοπό την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας, οι εναλλασσόμενες βάρδιες του Κύριου Κέντρου Γεωπολιτικής Παρακολούθησης, θα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Τι προβλέπεται

Το κέντρο, το οποίο εγκαινιάσθηκε την 1η Ιουνίου, είναι επιφορτισμένο με την ταυτοποίηση των «γεωφυσικών διαταραχών» που προκαλούνται από ανθρώπινες παρεμβάσεις καθώς και πυρηνικές εκρήξεις, μεταδίδει το Interfax.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης έχουν γίνει εξαιρετικά τεταμένες, με τους πολιτικούς τόσο στην Ρωσία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες να μιλούν δημόσια για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας σε ύψιστη ετοιμότητα, επικαλούμενος τις επιθετικές, όπως τις είχε αποκαλέσει, ανακοινώσεις των ηγετών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Το επίσημο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων, εάν αυτά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής χρησιμοποιηθούν εναντίον της, ή αν η Ρωσία ως κράτος αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή.