Σε δύσκολη συγκυρία ο Ολυμπιακός με βάση τα ρεπορτάζ. Από τη μια οι μισές ομάδες της EuroLeague που έχουν βάλει στο μάτι τα τρίποντα του Τάιλερ Ντόρσεϊ, με αποκορύφωμα τη Φενέρ, που του προσφέρει ένα συμβόλαιο κοντά στα 2 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Από την άλλη οι Kings του Σακραμέντο, που μόλις απέκτησαν τα δικαιώματα του Σάσα Βεζένκοφ για το NBA και όπως φαίνεται δεν το έκαναν απλώς και μόνο για την… εμπειρία: σκέφτονται σοβαρά την απόκτηση του.

Και ενώ λοιπόν ο καθένας καταλαβαίνει πως μια ενδεχόμενη τέτοια απώλεια, πολλώ δε μάλλον δύο μαζεμένες, θα κάνουν μεγάλη ζημιά στον νταμπλούχο Ελλάδας; Η επόμενη σκέψη, εκείνη που αναφέρεται στο τίμημα της επιτυχίας, έρχεται φυσιολογικά.

Έφτιαξε μια ομαδάρα ο Ολυμπιακός με ένα από τα μικρά μπάτζετ της EuroLeague. Έπαιξε για μήνες ίσως το πιο καλό μπάσκετ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ανέδειξε νέα πρόσωπα. Βοήθησε παίκτες να κάνουν βήματα προς τα εμπρός μέσα από την εξέλιξη του project που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Μπαρτζώκα. Είναι λογικό τώρα να νιώθει την πίεση των αποτελεσμάτων της δουλειάς του.

Ο Ντόρσεϊ 2022 είναι πολύ πιο αξιόπιστος από τον Ντόρσεϊ 2021 που ερχόταν στο Φάληρο γιατί δεν πρόλαβε να ανέβει στο τρένο του ΝΒΑ. Ο Βεζένκοφ 2022 είναι σκάλες καλύτερος από τον Βεζένκοφ που παρέλαβε ο Μπαρτζώκας από το προηγούμενο τεχνικό τιμ. Αναπόφευκτα λοιπόν τα υπόλοιπα σε ένα άθλημα που δεν υπάρχουν μεγάλα συμβόλαια σε χρόνο και που η αγορά του δουλεύει με συγκεκριμένο τρόπο.

Τι θα κάνουν οι Πειραιώτες; Μην έχετε καμία αμφιβολία. Θα παραμείνουν πιστοί στο πλάνο τους. Έχουν ήδη καταθέσει δύο προτάσεις στον Ντόρσεϊ και περιμένουν από εκείνον να εκτιμήσει την πρόοδο του σε φόντο ερυθρόλευκο, αν όντως συνεχίσει στην Ευρωλίγκα. Και έχουν ήδη υπογράψει ένα μεγάλο συμβόλαιο με τον Βεζένκοφ, τον οποίο όμως με σεβασμό πρέπει να περιμένουν για να εξετάσει το ενδεχόμενο (ου μην και την τελευταία του ευκαιρία) να κάνει το ταξίδι που κάθε μπασκετμπολίστας ονειρεύεται.

Αν πρέπει να τους αποχωριστεί; Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει αποδείξει πως ξέρει καλά να διαχειρίζεται και αυτές τις καταστάσεις. Φέτος ο Ολυμπιακός πέρασε την πρώτη χρονιά δίχως τον Σπανούλη άλλωστε. Και τον Kill Bill στο παρκέ δεν τον αναζήτησε κανείς.

Σημασία έχει η πίστη στο σχέδιο. Και στους ανθρώπους που έφεραν την ομάδα εδώ. Στον Παναγιώτη και στον Γιώργο Αγγελόπουλο. Στον προπονητή και το τιμ του. Στον ισχυρό αγωνιστικό κορμό που έχει αυτή η ομάδα. Θα είναι ιδανικό να μείνουν και οι δύο. Θα είναι και πρόκληση όμως ο Ολυμπιακός να πάει παραπέρα δίχως εκείνους.

Το «κλειδί» είναι οι θέσεις των «Ελλήνων». Και ο Ντόρσεϊ και ο Βεζένκοφ έχουν ελληνικά διαβατήρια. Μπορεί να είναι μια λύση στο γρίφο ο Νικ Καλάθης, που διεκδικείται ήδη από τον Παναθηναϊκό; Θα φανεί. Το σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός και για τον Ντόρσεϊ ήξερε και για τον Βεζένκοφ είχε βάσιμες υποψίες από την βραδιά του draft. Ήδη λοιπόν υπάρχει ένα σχέδιο στο συρτάρι.