Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην ‘Αμφισσα και μάλιστα ένα μέτωπο κινείται απειλητικά πλέον προς την Ιτέα βοηθούμενο από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Παρά το γεγονός ότι οι επίγειες, αλλά και οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονται συνέχεια, η φωτιά έχει δημιουργήσει πληθώρα από μέτωπα που είναι απειλητικά.

Ήδη αυτή την ώρα οι φλόγες κινούνται απειλητικά και προς επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και προς ποιμνιοστάσια και ήδη οι πυροσβέστες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φράγμα για να μην της επιτρέψουν να προχωρήσει.

Εκκένωση

Το πράσινο φως για την εκκένωση της Βόρειας πλευράς της Ιτέας και μάλιστα άμεσα, έδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ήδη περιπολικά της ΕΛΑΣ, αλλά και πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν μαζί με την δημοτική αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά.

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που αναγκάζεται η ΠΥ να διατάξει την εκκένωση του, καθώς πριν από λίγο εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή «καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικης υπηρεσίας».

Νωρίτερα η Πολιτική Προστασία είχε ζητήσει να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών πού βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της Ιτέας για να είναι σε ετοιμότητα όταν δοθούν εντολές για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Σερνικάκι, Ιτέα και Χρισσό.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής «μετά από επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι κάτοικοι της Βόρειας πλευράς της Ιτέας, να είναι σε ετοιμότητα λόγω εγγύτητας της πυρκαγιάς».

Σε ανακοίνωση του το ΚΕΕ τονίζει πως «τα μέσα  και το προσωπικό που έχει διατεθεί προς στιγμή είναι ανεπαρκή» και ότι «το βασικό είναι να ελεγχθεί η φωτιά πριν το βράδυ και πριν κινδυνεύσουν εγκαταστάσεις και υποδομές» και ζητά «να ενισχυθούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής άμεσα από άλλα μέρη, καθώς σε λίγες ώρες νυχτώνει και η κατάσταση θα δυσκολέψει, ειδικά στην περίπτωση που δεν πέσει ο αέρας».

Στο μέτωπο είναι ήδη και ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ενώ η Περιφέρεια υποστηρίζει το έργο της κατάσβεσης  με μηχανήματα και υδροφόρες που έχουν ζητηθεί. Ο Φάνης Σπανός σημειώνει με νόημα  την ανάγκη «να  ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, με όσο το δυνατόν περισσότερα εναέρια μέσα, πριν πέσει το σκοτάδι»

Οι δυνάμεις

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πυροσβεστική «η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι, σε αγροτική έκταση στην περιοχή Σερνικάκι Φωκίδας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 140 πυροσβέστες, με ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Για την πυρόσβεση από αέρος επιχειρούν 11 Α/Φ και Ε/Π εκ των οποίων τα 2 Ε/Π έχουν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό και 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της»

Νωρίτερα

Η φωτιά στο Σερνικάκι Φωκίδας κοντά στην Άμφισσα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η φωτιά καίει σε τρία μέτωπα.  Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές.

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

Διακοπή νερού

Στο σημείο πνέουν άνεμοι 5-6 μποφόρ, ενώ υπάρχει και διακοπή ρεύματος στην περιοχή, με συνέπεια να τεθούν εκτός λειτουργίας αντλιοστάσια της ΔΕΥ και να μην μπορούν να τροφοδοτήσουν με νερό τους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι.

Πριν λίγο, η ΔΕΥ Άμφισσας με ανακοίνωσή της κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση, καθώς «η διακοπή ρεύματος ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην υδροδότηση των οικισμών από την κοινότητα Αγίου Γεωργίου και στις νοτιότερες περιοχές (Ιτέα, Κίρρα, Γαλαξίδι, Βουνιχώρα, Αγία Ευθυμία, ‘Αγιοι πάντες, Πεντεόρια) συμπεριλαμβανομένων και των κοινοτήτων Χρισσού και Δελφών».

Ιδιαίτερα κρίσιμες περιγράφει τις εξελίξεις για την φωτιά στην Άμφισσα ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος. H φωτιά κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη «ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται προς τον Προφήτη Ηλία και το δεύτερο προς την Ιτέα βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους».

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».