Νέο σοκ προκαλεί στους καταναλωτές και στην οικονομία το άλμα του πληθωρισμού στο 12%, με τα κύματα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε ενέργεια, μεταφορές, τρόφιμα και στέγαση να τους έχουν γονατίσει.

Ο εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Ιουνίου, ο οποίος θα ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) την προσεχή Παρασκευή 8 Ιουλίου, θεωρείται δεδομένο ότι θα σπάσει το «φράγμα» του 12%, από 11,3% τον Μάιο και 10,2% τον Απρίλιο, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή τον Ιούνιο σε ετήσια βάση εκτινάχθηκαν στο 12%, όταν τον Μάιο είχαν «τρέξει» με ρυθμό της τάξεως του 10,5% (η αρχική εκτίμηση ήταν 10,7%). Επίσης, σε μηνιαία βάση (Ιούνιος έναντι Μαΐου), η αύξηση του εν λόγω δείκτη ήταν ιδιαίτερα υψηλή, καθώς έφθασε στο 2,5%. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη ποσοστιαία άνοδο σε όλη την ευρωζώνη μετά από αυτήν της Εσθονίας.

Διαβάστε ακόμη: Ιταλία: Πληθωρισμός ρεκόρ

Υψηλό 29 ετών

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα είχε να καταγράψει πληθωρισμό της τάξης του 12% από τον Δεκέμβριο του 1993, κάτι το οποίο συνιστά υψηλό σχεδόν 29 ετών. Ανησυχητικό είναι ότι παρά το άλμα δεν έχουν κοπάσει οι ανατιμήσεις στα βασικά είδη – τρόφιμα και υπηρεσίες – και αναμένεται νέος κύκλος ανατιμήσεων στα ράφια.Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat χρησιμοποιούν διαφορετική μέθοδο μέτρησης και καταγραφής των στοιχείων, εξ ου και το ότι υπάρχει απόκλιση μεταξύ του εναρμονισμένου δείκτη στην ευρωζώνη και του αποκαλούμενου εθνικού πληθωρισμού. Ο εναρμονισμένος δείκτης βασίζεται σε μια κοινά συμφωνημένη ανά την ΕΕ στάθμιση που είναι αναγκαία για να υπάρχει συγκρισιμότητα, ενώ ο εθνικός δείκτης βασίζεται στα εγχώρια δεδομένα κατανάλωσης.

Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Ιστορίες καθημερινής τρέλας και ακρίβειας

Πέμπτη ταχύτερη άνοδος

Στην Ελλάδα, η άνοδος τιμών καταναλωτή ήταν η 5η ταχύτερη στην ευρωζώνη. «Πρωταθλήτρια» ανόδου είναι η Εσθονία με ετήσιο πληθωρισμό 22% τον Ιούνιο, ακολουθεί η Λιθουανία με 20,5% και στην 3η θέση βρίσκεται η Λετονία με 19%. Με 12,5% έπεται η Σλοβακία, ενώ στην 5η θέση έρχεται η Ελλάδα με 12%. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Μάλτα με 6,1%, στη Γαλλία με 6,5%, στη Φινλανδία με 8,1%, στη Γερμανία με 8,2% και στην Ιταλία με 8,5%. Να σημειωθεί ωστόσο πως το 6,5% του πληθωρισμού στη Γαλλία τον Ιούνιο αποτελεί ρεκόρ από την εποχή που εισήχθη η χώρα στο ευρώ, ενώ για τη χώρα μας ο δείκτης τιμών καταναλωτή τροφοδοτείται και από ένα κερδοκοπικό κύμα ανατιμήσεων που παρατηρείται στα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς αποτελεί δυσφήμηση για τον τουρισμό του μέλλοντος.

Καμπανάκι από ΤτΕ

Εξάλλου, στην έκθεσή της για τη νομισματική της πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 3,2% και αναμένει ο πληθωρισμός στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς να διαμορφωθεί στο 7,6%.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα ανέβει φέτος στο 5,6% έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,8% στον προϋπολογισμό, με σταδιακή αποκλιμάκωση στο 1,6% το 2023 και στο 1,7% το 2024 και το 2025.

Νέο ιστορικό ρεκόρ στην ευρωζώνη

Στην ευρωζώνη, συνολικά, ο πληθωρισμός σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, διαμορφούμενος στο 8,6%, από 8,1% τον Μάιο. Να σημειωθεί ότι οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στο 8,5% για τον Ιούνιο. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3%, έναντι 4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες (3,4%, έναντι 3,5% τον Μάιο).