Η περσινή τραγική σεζόν κατέληξε με την ΑΕΚ να μένει εκτός Ευρώπης και αποτέλεσμα αυτού ήταν να ξεκινήσει τελευταία, σε σχέση με τους μεγάλους της αντιπάλους, την προετοιμασία για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Το πρωί της Κυριακής (3/7) τα Σπάτα ανοίγουν ξανά τις πύλες τους για να υποδεχτούν τους Κιτρινόμαυρους, με τα νέα πρόσωπα να είναι μάλλον περισσότερα σε σχέση με τα παλιά.

Αν εξαιρέσουμε τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, που είναι το μοναδικό μεταγραφικό απόκτημα που θα δώσει το «παρών», μιας και ο Γενς Γιόνσον θα αργήσει λίγες μέρες για να ενσωματωθεί, όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές οι αλλαγές δεν είναι ακόμη τόσο μεγάλες. Επέστρεψαν οι δανεικοί, θα λείπουν οι κομμένοι και οι… παλιοί θα είναι ακόμη πλειοψηφία. Παρ’ όλο που από την πρώτη θα απουσιάσουν οι διεθνείς και ο Νόρντιν Άμραμπατ, που θα ενσωματωθούν στις 6 του μηνός.

Όσο γι’ αυτούς που έφυγαν; Ο Σβάρνας, που πήγε δανεικός στη Ρακόβ, οι Σιμόες και Σάκχοφ, των οποίων τα συμβόλαια ολοκληρώθηκαν, ο Γέβτιτς, που επέστρεψε στη Ρούμπιν, και ο… guest star Κριχόβιακ, που ήρθε για δέκα ματς και γύρισε στην Κράσνονταρ. Με τις προσθήκες που αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα, το σκηνικό θα αλλάξει άρδην και στο ρόστερ.

Εκεί βέβαια που οι αλλαγές μπορεί να χαρακτηριστούν σαρωτικές είναι στο προπονητικό team. Ο Ματίας Αλμέιδα ήρθε και έφερε μαζί του ολόκληρο επιτελείο, το οποίο αποτελείται από έξι ανθρώπους, ενώ αλλαγές υπάρχουν ακόμη στο γιατρό, στο φροντιστή, στο φυσικοθεραπευτή και σε διάφορα άλλα πόστα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της ομάδας. Η… σκούπα μάλιστα έφθασε μέχρι και την επικοινωνία, με τον Αντρέα Δημάτο να αποχωρεί και τους Γιάννη Καραλή και Τάσο Τσατάλη να τον διαδέχονται.

Από τα στελέχη που είχαν να κάνουν με το ποδοσφαιρικό κομμάτι έμεινε ουσιαστικά μόνο ο Παναγιώτης Κονέ, με τον Ράντεκ Κουχάρσκι να αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής, τον Μπρούνο Άλβες αθλητικός διευθυντής, ενώ τη θέση του team manager ανέλαβε ο Δημήτρης Ναλιτζής. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου, που ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής και ουσιαστικά το νούμερο δύο μετά τον Δημήτρη Μελισσανίδη, είδε και αυτός την πόρτα της εξόδου.

Με λίγα λόγια, η επιθυμία των οπαδών της ΑΕΚ «να αλλάξουν μέχρι και τα πόμολα» έγινε πραγματικότητα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι σίγουρη και η επιτυχία. Η Ένωση άλλαξε εντυπωσιακά σε επίπεδο προσώπων, για να αλλάξει όμως και εντός αγωνιστικού χώρου, όπου κρίνονται οι πάντες και τα πάντα, και να αρχίσει να θυμίζει ξανά ΑΕΚ, χρειάζεται πολλή δουλειά.

Όχι μόνο από τον Αλμέιδα, αλλά από όλους τους ανθρώπους του αγωνιστικού σχεδιασμού, ώστε να έχει ο Αργεντινός τα κατάλληλα υλικά για να φτιάξει την ΑΕΚ που θα αρμόζει στην «Αγιά Σοφιά-Opap Arena». Μια ΑΕΚ που θα χαίρεται να βλέπει ο κόσμος της και θα γίνει και πάλι ανταγωνιστική.