Σε ηλικία 97 ετών πέθανε στο Παρίσι ο κορυφαίος σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ, μια μεγάλη μορφή του θεάτρου και της όπερας ο οποίος είχε ασχοληθεί και με τον κινηματογράφο μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη έργα όπως το «Μοντεράτο Ναντάμπιλε» της Μαργκερίτ Ντιράς και τον «Αρχοντα των μυγών» του Γουίλιαμ Γκόλντμαν (και οι δύο ταινίες υπήρξαν υποψήφιες για τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών).

Διαβάστε ακόμα: Πίτερ Μπρουκ: «Η χειρότερη ύβρις είναι η τυφλότητα, που σημαίνει αδιαφορία»

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μπρουκ που είχε γεννηθεί στο Λονδίνο στις 21 Μαρτίου 1925, ήταν το κορυφαίο ινδικό έπος «Μαχαμπαράτα» στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Γιώργος Χωραφάς. Αρκετές δουλειές του Π. Μπρουκ   είχαν παρουσιαστεί  στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και το «Battlefield» (2016)  που ανέβηκε  στην χώρα μας μέσω της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας που διατηρούσε στενή συνεργασία με τον Π. Μπρουκ.

Διαβάστε επίσης: Χιροσίμα για πάντα

Άλλες μεγάλες επιτυχίες του ήταν το θεατρικό έργο «Marat/Sade» που ανέβηκε από την Royal Shakespeare Company το 1964 (και αργότερα έγινε ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος), αμέτρητες παραστάσεις έργων του Γουίλιαμ Σέξπιρ («Χειμωνιάτικο παραμύθι», «Βασιλιάς Λιρ», «Αμλετ» κ.α.), καθώς επίσης έργων του Αντον Τσέχοφ, του Σάμουελ Μπέκετ, του Αρθουρ Μίλερ, του Τεντ Χιουζ και άλλων.

Πολλά και τα βραβεία που είχε αποσπάσει ο Μπρουκ, με πιο χαρακτηριστικά τα δύο ΤΟΝΥ σκηνοθεσίας (για το «Marat/Sade» και το «Ονειρο Θερινής Νυχτός») και το ΕΜΜΥ (για την «Κάρμεν» το 1984).

«Δεν πίστεψα ποτέ σε μια μοναδική αλήθεια» γράφει ο Μπρουκ στην αυτοβιογραφία του. «Ούτε στη δική μου ούτε στων άλλων. Πιστεύω πως όλες οι σχολές, όλες οι θεωρίες μπορούν να φανούν χρήσιμες, κάπου ή κάποτε. Πιστεύω όμως πως είναι αδύνατον να ζήσεις αν δεν ασπαστείς απόλυτα και παθιασμένα έναν τρόπο ζωής».

Ο Μπρουκ ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νατάσα Πάρι με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Σάιμον και την Ιρίνα Μπρουκ που ακολούθησαν τα βήματά του.