Νομικές κινήσεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ενάντια στην κατοχύρωση του Turkeagean από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «προφανώς και θα αντιδράσει νομικά η κυβέρνηση και θα εξαντλήσουμε τα νομικά μας περιθώρια για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη».

Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν υπήρξε πιο έγκαιρη αντίδραση, σε υπηρεσιακό επίπεδο για το Turkaegean. «Θέλω να είμαι πολύ σαφής: οι ευθύνες εδώ είναι υπηρεσιακές. Κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης, πολύ απλά, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους».

Θα εξαντλήσουμε το νομικό μας οπλοστάσιο

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι «έχουμε στη διάθεσή μας ένα νομικό οπλοστάσιο για να διορθώσουμε αυτό το οποίο έγινε, το οποίο αφορά την τουριστική εικόνα της χώρας, αφορά το τουριστικό μας προϊόν. Αν και, βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου, δεν νομίζω ότι αυτή η καμπάνια είχε και καμία ουσιαστική επιρροή στο πόσο καλά πηγαίνει ο ελληνικός τουρισμός, ειδικά ο τουρισμός στο Αιγαίο, ειδικά ο τουρισμός στα νησιά μας».

Και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με επιστολή του προς τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο κ. Σχοινάς εκφράζει με «τον πιο έντονο τρόπο» την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «οι εσωτερικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες της EUIPO δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για τον εντοπισμό και την κοινοποίηση μιας υπόθεσης με προφανείς και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε., στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. –της Ελλάδας–, αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και του τουριστικού τομέα της Ε.Ε.».