Στο περιεχόμενο της συζήτησης του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο του δείπνου ΕΕ-ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής αποκαλυπτηρίων μνημείου για τον Γλαύκο Κληρίδη και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είχαν ασκηθεί πολλές πιέσεις από τον Πρόεδρο της Τουρκίας στους οικοδεσπότες του δείπνου ΕΕ-ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, ώστε να μη συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «γιατί πρέπει εγώ να συζητώ ή να αναφέρομαι στις αποτυχίες των άλλων;».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ερντογάν προσπαθώντας να υποβαθμίσει την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρέπεμψε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν υπήρχε οτιδήποτε για να υποβαθμίσει. Ήταν μια εθιμοτυπική, φιλική συνάντηση.

Τον γνωρίζω από το 2005, ο Εμανουέλ Μακρόν διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο και συνεπώς συναντηθήκαμε, μάλιστα δύο φορές, μια κατά τη διάρκεια της δεξίωσης και μια άλλη μετά το πέρας του δείπνου, αλλά και πάλι οι συζητήσεις ήταν φιλικού χαρακτήρα με μόνη την παρέμβαση ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή, και καλό είναι εφόσον μεσολαβεί και ο φίλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αν ήθελε, εγώ είμαι έτοιμος, να συναντηθούμε στο Παρίσι».

«Αποκλείεται να συναντηθούμε στα κατεχόμενα»

Ερωτηθείς αν αυτό το πρότεινε στον κ. Ερντογάν, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά, ενώ κληθείς να πει τι απάντησε σε αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «(ο Ερντογάν) είπε ότι μπορεί να συναντηθούμε στο βόρειο τμήμα και του είπα αποκλείεται».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βγήκε κερδισμένος από τη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος Κύπρου είπε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι «θα πρέπει να προβάλει την υποχώρηση και γιατί υποχώρησε από τις αρχικές ενστάσεις. Δεν θέλω να ασχολούμαι με τα εσωτερικά της Τουρκίας».

Ερωτηθείς αν έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις που υπέβαλε χθες το απόγευμα ο κ. Τατάρ στον Βοηθό γ.γ. των Η.Ε., ο Πρόεδρος απάντησε «όχι ακόμη. Ό,τι είδα στον Τύπο κάποιες πληροφορίες. Χθες το πρωί που είχα συναντηθεί με τον βοηθό γ.γ., δεν τις είχε κατά νου, εξάλλου το απόγευμα του επιδόθηκαν. Όταν τις παραλάβω θα υπάρξει και η ανάλογη απάντηση».