Εντός του μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα βοηθήσει τις χώρας της ΕΕ να απεξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας από την Τσεχία, η οποία ανέλαβε από σήμερα την προεδρία της ΕΕ, προανήγγειλε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα βασιστεί στις κινήσεις για την εξάλειψη του ρωσικού άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα ενισχύσει όλο το μπλοκ για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

«Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη», είπε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλές. Οι άνθρωποι — δικαίως — περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό».

Υπογράμμισε επίσης ότι το σχέδιο, που αναμένεται γύρω στα μέσα Ιουλίου, θα επικεντρωθεί σε δύο βασικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης μια «συγκεκριμένης πρότασης» για το από πού μπορεί να περικοπεί ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός και να το κάνει «με έξυπνο τρόπο» καθώς και να συσπειρωθούν οι χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν πιέσεις στον εφοδιασμό.

Η αναφορά στο REPowerEU

Η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα REPowerEU: «Αυτό είναι το σχέδιο που έχουμε διαμορφώσει για να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ενεργειακή ασφάλεια για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε.

«Το επόμενο βήμα είναι να διατεθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ που συνοδεύουν το REPowerEU. Και επομένως, φυσικά, υπολογίζουμε στην Προεδρία σας για να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία για την έγκριση του κανονισμού REPowerEU. καλό για την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού», τόνισε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν διευκρίνισε ότι το REPowerEU έχει τρεις διαφορετικούς πυλώνες:

  1. Πρώτον, είναι η διαφοροποίηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και το πιο σημαντικό, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τους σε άλλους αξιόπιστους προμηθευτές.
  2. Δεύτερον, πρέπει να μειώσουμε τη ζήτηση: Αυτό είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και, ακόμη πιο σημαντικό, η ενεργειακή απόδοση. Είναι εκπληκτικό πόσα μπορεί κανείς να εξοικονομήσει μέσω της ενεργειακής απόδοσης.
  3. Και τρίτον, φυσικά, πρόκειται για μια τεράστια επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι εγχώριες – δημιουργούν θέσεις εργασίας – και είναι καθαρή ενέργεια – αυτό είναι καλό για το κλίμα, καλό για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού μας.