Αποσπάσματα από το πόρισμα των ιατροδικαστών για τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο τη Μαλένα και την Ιριδα, των δύο κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη, αποκαλύπτει το in.

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα που δημοσιεύουμε καταγράφουν ως αιτία θανάτου τον πνιγμό με απόφραξη του στόματος στα δύο αδικοχαμένα παιδιά. Αποκλείουν δε οι ιατροδικαστές κάποιο ατύχημα και μιλούν ξεκάθαρα για δολοφονία.

Δείτε επίσης: Πάτρα: Τελευταίο μίλι για την Ρούλα Πισπιρίγκου

Ετσι, δημιουργούνται νέα δεδομένα για την προφυλακισμένη μητέρα των παιδιών, Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον θάνατο της Μαλένας και της Ιριδας, με βάση ένα πόρισμα που έχει πλέον αδιαμφισβήτητο χαρακτήρα.

Τι λένε τα έγγραφα

Στο ένα έγγραφο από το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρεται:

«Ακολουθώντας την τυπική ιατροδικαστική μεθοδολογική προσέγγιση για τους αιφνίδιους μην αναμενόμενους θανάτους βρέφους/νηπίου/παιδιού, και αφού ολοκληρώσαμε το σύνολο των ενεργειών που αναλυτικά περιγράφονται ανωτέρω, καταλήγουμε με επιστημονική ασφάλεια και για τις δύο περιπτώσεις των Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και του αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη, στην κατάδειξη του ασφυκτικού μηχανισμού δι’ αποφράξεων των έξω στομίων των αεροφόρων οδών ως αιτίας θανάτου αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Πισπιρίγκου: Στις 4 Ιουλίου επιδιώκει να καταθέσει – Ψάχνει στην δικογραφία επιχειρήματα για να την ανατρέψει

Η ως άνω απόφραξη έχει όλα τα στοιχεία της ισχυράς πιέσεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών και, ως εκ τούτου, αποκλείει τον ατυχηματικό χαρακτήρα, αντιθέτως επιβεβαιώνει τον δια της εγκληματικής ενέργειας μηχανισμό θανάτου/ανθρωποκτονία.»

Σε άλλο έγγραφο που δημοσιεύουμε οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλογρηάς αναφέρουν:

«Και στις δύο περιπτώσεις περιγράφονται ήπιες, μη θανατηφόρες βλάβες στο πρόσωπο. Στην περίπτωση της Δακαλάκη Μαρίας Ελένης, δύο εκδορές στο ριζορίνιο με λοξή/διαγώνια φορά και εντύπωμα στη δεξιά παρία, όπως προαναφέρθηκαν. Στην περίπτωση του αβάπτιστου θήλεος Δασκαλα΄κη, κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου/άνου χείλους στόματος αριστερά, και πιθανά εκδορές στον αριστερό ρώθωνα.

Και στις δύο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε τόσο από τον νεκροψιακό/νεκροτομικό έλεγχο, όσο και από τον ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο, παθολογική αιτία θανάτου. Οι παθολογικές αιτίες θανάτου που είχαν τεθεί σε πρώτο χρόνο δεν επιβεβαιώθηκαν για τους λόγους και με τη μεθοδολογία που εκτενώς αναλύθηκε ανωτέρω, και ως εκ τούτου, η παθολογική αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις αποκλείστηκε».

Και συνεχίζουν: «Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και της δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου».

Το πόρισμα – φωτιά των ιατροδικαστών επί της ουσίας ξεκαθαρίζει ότι τα παιδιά κάποιος τα έπνιξε βίαια και δεν υπάρχει άλλη αιτία θανάτου.


Υπενθυμίζεται ότι η 3,5 ετών Μαλένα πέθανε τον Μάρτιο του 2019, με τον θάνατό της να αποδίδεται σε ηπατική ανεπάρκεια. Το άτυχο κορίτσι είχε διαγνωσθεί με λευχαιμία και νοσηλευόταν στην παιδοογκολογική κλινική «Ελπίδα» του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Κατέληξε λίγη ώρα μετά την πρώτη χημειοθεραπεία της και ενώ οι γιατροί εμφανίζονταν βέβαιοι ότι θα κατάφερνε να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας της. Μετά τον θάνατό της υπεβλήθη σε τοξικολογικές εξετάσεις στο εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, οι οποίες βγήκαν αρνητικές. Οι ιστολογικές εξετάσεις, αντίστοιχα, ανέδειξαν κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, ήπιες αλλοιώσεις νεφρού και έντονη πνευμονική συμφόρηση. Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, τα ευρήματα είναι συμβατά με θάνατο από ασφυξία.

Η έξι μηνών Ιριδα πέθανε τον Μάρτιο του 2021 στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη, στην Πάτρα. Ο θάνατός της αποδόθηκε αρχικά στη σπάνια, καρδιολογικής φύσεως, πάθηση «αγενεσία φλεβοκόμβου», με τον φλεβόκομβο να περιγράφεται ως ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς. Και σε αυτή την περίπτωση, στο βρέφος έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις που βγήκαν καθαρές, ενώ αντίστοιχα, οι ιστολογικές εξετάσεις ανέδειξαν εξαγγειώσεις εγκεφαλικών κυττάρων λόγω έλλειψης οξυγόνου. Πρόκειται για εύρημα που παραπέμπει σε θάνατο από ασφυξία.

Και στις δύο περιπτώσεις παρούσα ήταν η Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται ήδη προφυλακισμένη για τον θάνατο της μεγαλύτερης σε ηλικία κόρης της, Τζωρτζίνας, εννέα ετών, από χρήση κεταμίνης.