Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε την Πέμπτη ότι δεν θα ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία μεμονωμένα να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά την προσεχή επίσκεψή του στο Ριάντ, αλλά θα ενθαρρύνει όλα τα κράτη του Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ο πρόεδρος είπε: «Δεν πρόκειται να τους το ζητήσω» όταν ρωτήθηκε εάν θα ζητούσε από τον βασιλιά ή τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου στο προσεχές ταξίδι του, προκειμένου να πέσουν οι τιμές.

«Αφορά όλα τα κράτη του Κόλπου. Τους έχω υποδείξει ότι θεωρώ ότι θα έπρεπε να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου γενικά, όχι οι Σαουδάραβες ιδιαίτερα, και νομίζω ότι είναι και προς το συμφέρον τους να καταλήγουν σε κάτι τέτοιο» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων

Τα σχόλια του Μπάιντεν έρχονται καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου κυμαίνονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ στις ΗΠΑ, με τη μέση τιμή ενός γαλονιού να ξεπερνά τα 5 δολάρια σε εθνικό επίπεδο για πρώτη φορά στις αρχές αυτού του μήνα .

Τον Μάιο, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε σε υψηλό 41 ετών, σημειώνοντας άνοδο 8,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος με το κόστος της ενέργειας να αυξάνεται σχεδόν κατά 35% — η μεγαλύτερη αύξηση από το 2005 .

Η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε πάνω από 40% φέτος και πάνω από 20% από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε πόσο χρόνο είναι δίκαιο να περιμένουμε από τους Αμερικανούς οδηγούς να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν είπε: «Όσο χρειαστεί. Η Ρωσία δεν μπορεί στην πραγματικότητα να νικήσει την Ουκρανία και να προχωρήσει πέρα ​​από την Ουκρανία».