Με τον Κώστα Χαραλάμπους στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, όσο και του σεναρίου, με γυρίσματα εξ ολοκλήρου στην Κρήτη και μάλιστα σε όλο το εύρος της Κρητικής τοπιογραφίας και με ένα μεγάλο καστ αποτελούμενο στους βασικούς ρόλους από τους Αιμίλιο Χειλάκη, Νικήτα Τσακίρογλου, Τζένη Καζάκου, Ιωάννη Παπαζήση, Αλέκο Συσσοβίτη και Λουκία Μιχαλοπούλου, το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο καπετάν Μιχάλης» θα αρχίσει να αποκτά κινηματογραφικά «οστά» από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η ανακοίνωση έγινε επίσημα από την εταιρία παραγωγής EYESIN Productions που στόχο έχει «η ταινία να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και να αποτελέσει μια μαρτυρία του αέναου Κρητικού φρονήματος για ελευθερία και αυτοδιάθεση.» Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η πλοκή του σεναρίου διαδραματίζεται στην Κρήτη την χρονιά της επανάστασης του 1889 με κεντρικό ήρωα τον καπετάν Μιχάλη (Χειλάκης) έναν ασυμβίβαστο Κρητικό, που θα νιώσει να τον κυριεύει ο δαίμονας όταν συναντά την Εμινέ, γυναίκα του αδελφοποιητού του, Νουρήμπε.

Με αφορμή αυτή την ιστορία και το πνεύμα του Καζαντζάκη διαρκώς παρόν, ο σκηνοθέτης στοχεύει σε μια «ζωντανή μαρτυρία της Κρητικής λεβεντιάς και ιδιοσυγκρασίας, μια μαρτυρία της Ελληνικής ψυχής, η οποία κρατάει πάντοτε άσβεστη την ελπίδα της λευτεριάς της.»

Στο πλάνο των δημιουργών είναι να καλυφθεί από τον φακό της Κατερίνας Μαραγκουδάκη που θα έχει την ευθύνη στην διεύθυνση φωτογραφίας, όλο το φάσμα της Κρήτης με γυρίσματα σε περισσότερες από 40 περιοχές από την μια άκρη του νησιού ως την άλλη.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια θα είναι του Σάββα Πασχαλίδη, η ηχοληψία του Αντώνη Σαμαρά και στους υπόλοιπους ηθοποιούς βρίσκουμε τους Σπύρο Μπιμπίλα, Γιώργο Γεροντιδάκη, Αστέρη Πελτέκη, Χάρη Εμμανουήλ, Μάνο  Ιωάννου, Νίκο Χίλιο, Γεράσιμο Σοφιανό, Στράτο Χρήστου, Κυριακή Γάσπαρη, Γιώργο Γαρνάβο, Δημήτρη Χαβρέ, Γιώργο Τριανταφυλλίδη, Νίκο Νικολάου, Νίκο Αναστασόπουλο, Χρήστο Χαλβατζάρα, Αλέξανδρο Ιωαννίδη, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Σταύρο Καλιγά κ.ά.

Η διεύθυνση παραγωγής θα είναι του Πάνου Κέκα και να σημειωθεί ότι το έργο τελεί, ως τώρα, υπό την αιγίδα και την ενίσχυση του Υπουργείου Εμπορίου και Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Κρήτης, του ΕΟΤ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΚΟΜΕ και των Δήμων της Κρήτης: Ηρακλείου, Αγ. Νικολάου, Ανωγείων. Η ταινία έχει επίσης την χορηγία των ANEK LINES & BLUESTAR FERRIES και της SKY EXPRESS.