Εάν περάσετε από τα κομματικά επιτελεία τούτες τις ημέρες, πέραν από την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, θα δείτε μια ασυνήθιστη προετοιμασία για την μάχη του καλοκαιριού ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση στην Βουλή . Οι λογογράφοι των αρχηγών (όσοι έχουν) έπιασαν κατακαλόκαιρο δουλειά. Στις 6 Ιουλίου, βλέπετε, θα γίνει η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την κοινωνική πολιτική. Μια συζήτηση την οποία ζήτησε ο Πρωθυπουργός. Θέλησε, μου λένε οι συνεργάτες του, να διεξαχθεί αυτή πριν κλείσει η Βουλή, πριν δηλαδή φύγουν οι πολίτες για διακοπές, ώστε να αναλύσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης πήρε την απόφαση αυτή ακούγοντας στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο τον Κωστή Χατζηδάκη υπουργό (Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) να κάνει έναν απολογισμό των κοινωνικών δράσεων του υπουργείου του, που τον εντυπωσίασε.

***
Ο ιός έχει παρεισφρήσει και στα πολιτικά γραφεία

Ωστόσο στο προεκλογικό κλίμα έχε παρεισφρήσει… ιός. Και ενώ το σύνθημα «ανοίξαμε και κατεβαίνουμε στην κοινωνία δόθηκε», οι περιοδείες και οι επισκέψεις κομματικών κλιμακίων άρχισαν, ο κορωνοιός έχει άλλα σχέδια. Μου λένε ότι αρκετοί βουλευτές και υπουργοί νοσούν ή έχουν νοσήσει πρόσφατα με covid. Στα τουριστικά μέρη αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα τα κρούσματα ανεβαίνουν και οι καιροί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη για συγκεντρώσεις- κορωνοπάρτι. Μου λένε επίσης ότι με τα 20.000 (και πλέον) κρούσματα υπάρχει μικρή πίεση στις κλινικές covid όχι όμως στις ΜΕΘ. Υπάρχει μεν αύξηση κρουσμάτων, αλλά όπως λένε οι ειδικοί, αυτή τη φορά έχουμε τα όπλα, τα εμβόλια και την εμπειρία. Να ξέρετε όμως ότι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων έφεραν και άλλα αποτελέσματα. Μειώθηκαν (προσωρινά πιστεύω) οι προεκλογικές περιοδείες των βουλευτών.

***
Στον απόηχο της απόφασης για τα αναδρομικά

Προβλέπεται λοιπόν ότι την 6η Ιουλίου πρόκειται να υπάρξει έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο γιατί αφενός ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο (άτυπη για πολλούς και για άλλους παρατεταμένη), χωρίς να αποκλείεται, μάλιστα να δοθούν ακόμα περισσότερες διευκρινίσεις για τον χρόνο των εκλογών. Η συζήτηση στη Βουλή γίνεται στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα για 11 μήνες και επιπλέον όσα ανακοινώθηκαν για επικουρικές, δώρα, επιδόματα.

***
Ο Τσίπρας θέλει να αρπάξει την ευκαιρία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί) θα αρπάξουν αμέσως την ευκαιρία, θα ζητήσουν εκλογές και θα επικρίνουν την κυβέρνηση για την ακρίβεια, για τις τιμές στο ρεύμα και στα καύσιμα και γενικά για την κοινωνική της πολιτική που όπως λένε δεν ευνοεί τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη μεσαία τάξη γενικότερα.

***
Έρχονται τα F-35 στη Σούδα

Στη Σούδα αναμένονται λίαν προσεχώς (από 11 έως 23 Ιουλίου ) 10 αμερικανικά F-35 για μεταστάθμευση, καθώς και άλλα 15 F-15 της USAF για κοινές ασκήσεις με ελληνικά F-16. Αν κανείς το καλοσκεφθεί σε αυτή την συγκυρία με τις προκλητικές τουρκικές ΝΟΤΑΜ που επιχειρούν να διχοτομήσουν το Αιγαίο, με απειλές για τα νησιά μας και για έρευνες με γεωτρύπανα, μαχητικά stealth αεροσκάφη που φέρουν την «απόρρητη» τεχνολογία ηλεκτρονικού πολέμου θα βρεθούν για αρκετό χρονικό διάστημα στην βάση της Σούδας, να συνεκπαιδεύονται με ελληνικά μαχητικά, γεγονός, όπως μου λένε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών προς την χώρα μας αλλά και προς τη βάση της Σούδας για την ασφάλεια που παρέχει. Δεν αποκλείεται να προσγειωθούν και άλλα F-35, αυτή τη φορά ισραηλινά..

***
Ελληνική και τουρκική φρεγάτα σε άσκηση του ΝΑΤΟ

Και όμως μπορεί να συμβεί και τούτο: Κοινή εκπαιδευτική άσκηση πραγματοποίησαν στην Ανατολική Μεσόγειο πολεμικά πλοία της Τουρκίας και της Ελλάδας, μαζί με γαλλικά και ιταλικά, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Δηλαδή συμμετείχαν η τουρκική φρεγάτα Salihreis και η ελληνική φρεγάτα Υδρα.

***
Ουδείς μπορεί να αλλάξει το όνομα του Αιγαίου

Ας δούμε τώρα τι γίνεται με αυτό το ανιστόρητο «Turkaegean» που οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα τουριστικό brand προκειμένου να εκτοπίσουν το πιο ουδέτερο… «Aegean» από την αγορά. Συνόδευαν μάλιστα την πρότασή τους προς τις ΗΠΑ με ένα βίντεο, με τίτλο «Turkaegean, η ακτή της ευτυχίας» και την εξής λεζάντα: «Η Türkiye φιλοξενεί άπειρες τοποθεσίες που ξεπερνούν τα πιο τρελά σας όνειρα! Γεμάτη αρχαίες τοποθεσίες, μοναδική ομορφιά και απαράμιλλους προορισμούς, η επίσκεψη στην Τουρκία είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Οι ΗΠΑ το απέρριψαν την τουρκική πρόταση ασυζητητί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως; Και εδώ είναι το θέμα, γιατί η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) είχε κάνει αποδεκτή -χωρίς καμία ένσταση- την τουρκική απαίτηση, να «οικειοποιηθεί» έμμεσα τη θάλασσα του Αιγαίου, πατεντάροντας το «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς. Και ποια είναι τα επόμενα βήματα της Αθήνας; Θα αφήσει έτσι αναπάντητο το Turkagean;

***
Η Ελλάδα θα κινηθεί νομικά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ξεκαθάρισε πως η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα και πολύ σύντομα θα υπάρξει απάντηση από ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «θα υπάρξει προσφυγή και θα προσβάλουμε την κίνηση αυτή», σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά για απόφαση ενός ιδιωτικού γραφείου στην Μαδρίτη σχετικά με τα εμπορικά σήματα. Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είπε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης για το «Turkaegean»

***

Άλλο Turkaegean κι άλλο Trueagean

Άλλο Turkagean κι άλλο Trueagean, είπε εύστοχα ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος σε μια ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια. Γιατί, όπως πρόσθεσε, αληθινό Αιγαίο είναι ένα. Τα υπόλοιπα θυμίζουν τα διάφορα τουρκικά προϊόντα μαϊμούδες που πωλούνται στα τουρκικά παζάρια

***
Το κυπριακό VIP αεροσκάφος… βάφεται

Τι γίνεται με το αεροσκάφος VIP, τύπου Εμπραέρ, που δώρισε η ελληνική κυβέρνηση στην Κύπρο; Μου λένε από τη Λευκωσία ότι το αεροσκάφος αυτό δεν έχει ακόμα αφιχθεί στην Κύπρο και συνεπώς η κυπριακή κυβέρνηση δεν το έχει ακόμα χρησιμοποιήσει. Και αυτό είναι φυσικό. Γιατί, όπως μου εξήγησε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, το αεροπλάνο θα πρέπει πρώτα να αλλάξει χρώματα, να το βάψουν με τα χρώματα και το σήμα της Κύπρου, να εκπαιδευτεί το πλήρωμα για να μπορεί να πετάξει με Κύπριους πιλότους. Η ουσία είναι ότι η Κύπρος απέκτησε και μάλιστα δωρεάν ένα κυβερνητικό αεροσκάφος. Παραχωρήθηκε στην Κύπρο για την μεγάλη προσφορά της στις φονικές πυρκαγιές που έγιναν στο Μάτι.

***
Πώς βρέθηκαν στην Κύπρο ρωσικά πυροσβεστικά ελικόπτερα

Μια και μιλάμε για πυρκαγιές και για την Κύπρο, σας πληροφορώ ότι στη Μεγαλόνησο θα επιχειρήσουν τούτο το καλοκαίρι δύο ρωσικά πυροσβεστικά ελικόπτερα Kamov. Καλά θα πείτε η Κύπρος δεν μετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας; Μετέχει, πλην όμως για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα είχε προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός, υπέβαλαν προσφορές αρκετές εταιρείες και στο τελικό στάδιο έφτασαν δύο. Τελικά μετά από αξιολόγηση επιλέγηκε μια ισπανική εταιρεία που αντιπροσωπεύει τα δύο Kamov. ‘Έτσι μέσω Ισπανίας έρχονται στην Κύπρο δύο ρωσικά πυροσβεστικά ελικόπτερα.

***
Η γνώση είναι δύναμη και ελευθερία

Στους νεαρούς κρατούμενους της φυλακής Αυλώνας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τους προέτρεψε με θάρρος και με δημιουργικότητα να ξεπεράσουν τις συνθήκες εγκλεισμού μέσα από την γνώση: «Η γνώση είναι δύναμη και ελευθερία», είπε η Πρόεδρος που παρέστη στην τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς του Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και Δημόσιου ΙΕΚ, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα.

***
Στις 27 Ιουλίου πατάμε το κουμπί

Το απόγευμα της 27ης Ιουλίου η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα είναι γεγονός, είπε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης (στο OT FORUM) δίνοντας όχι μόνο ημερομηνία αλλά και ώρα: «Αυτός είναι ο προγραμματισμός και ελπίζουμε ότι θα τηρηθεί απολύτως», είπε ο κ. Πιερρακάκης, εξηγώντας ότι η χρήση θα είναι τόσο εύκολη όσο ήταν και αυτή με το πιστοποιητικό εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό.

***
Ακροδεξιά… παντρέματα

Υπάρχει ακροδεξιά της ακροδεξιάς; Ναι υπάρχει και είναι κόμματα που θεωρούνται πιο ακραία από την Χρυσή Αυγή. Για παράδειγμα το Εθνικό Μέτωπο με επικεφαλής τον Μάνο Κώνστα, που δηλώνει εθνικιστής και πολλοί τον θεωρούν πιο «εθνικιστή» και από τον Μιχαλολιάκο. Ίσως και πιο «εθνικιστής» από το κόμμα του έγκλειστου στις φυλακές (καταδικασμένου για εγκληματικές ενέργειες) Ηλία Κασιδιάρη. Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι το Εθνικό Μέτωπο και το κόμμα «Έλληνες» (του Κασιδιάρη) συμφώνησαν σε εκλογική συνεργασία. Δύο ακροδεξιά κόμματα πρόκειται να συνεργασθούν. Ο Κώνστας θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα με το κόμμα του κ. Κασιδιάρη. Ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού πρώην Νο2 της Χρυσής Αυγής θα κατέλθει ως απλός υποψήφιος στην Α Αθηνών για να εκμεταλλευτεί, όπως λέγεται, το ζήτημα των μεταναστών. Μαθαίνω ότι το πάντρεμα των δύο αυτών ακραίων εθνικιστικών κομμάτων, το έκανε ένας άλλος πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος (που δεν θα πολιτευθεί αυτός, αλλά η γυναίκα του Ιωάννα Καραδήμα).

Βλέποντας όλα αυτά με τα ακραία εθνικιστικά κόμματα που γίνονται χωρίς εκείνον, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, που νοσηλεύεται (λόγω επιπτώσεων της covid) στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, λέγεται (χωρίς να υπάρξει να υπάρξει κάποια επιβεβαίωση ή διάψευση) ότι το σκέφτεται και αυτός (αν τα καταφέρει και ανασυνταχθεί) να ανακοινώσει την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Το πως βέβαια θα γίνει αυτό μετά την καταδίκη των στελεχών αυτής της εγκληματικής οργάνωσης ουδείς γνωρίζει. Όσο δε για τον Γιάννη Λαγό (επίσης έγκλειστο στις φυλακές) και ευρωβουλευτή εμφανίζεται, όπως λένε κάποιες πληροφορίες (τώρα που άρχισε στο Εφετείο η δίκη της Χρυσής Αυγής) έτοιμος να πολεμήσει ως… εθελοντής στο πλευρό των Ουκρανών.