Οι χώρες-μέλη της ΕΕ ενέκριναν την Τρίτη την παράταση της χρήσης των πιστοποιητικών Covid-19 έως το τέλος Ιουνίου 2023 καθώς τα κρούσματα αυξάνονται λίγο πριν την περίοδο των διακοπών λόγω των νέων μεταδοτικών στελεχών Όμικρον.

Σχεδιασμένο να διευκολύνει τις μετακινήσεις μεταξύ των 27 χωρών της ένωσης, το πιστοποιητικό τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούλιο και επιτρέπει στους κατόχους να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς όπως η καραντίνα.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί στην ΕΕ σχεδόν δύο δισεκατομμύρια τέτοια πιστοποιητικά, μεταδίδει το Associated Press.

Διαβάστε επίσης:

To έγγραφο, είτε σε φυσική είτε σε ηλεκτρονική μορφή, πιστοποιεί ότι ο κάτοχος είτε είναι πλήρως εμβολιασμένος για τον κορωνοϊό, είτε έχει νοσήσει πρόσφατα είτε διαθέτει πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Η απόφαση για παράταση της χρήσης του έρχεται λίγο αφότου οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ήραν τους περιορισμούς κατά της πανδημίας, οι οποίοι όμως γίνονται και πάλι αντικείμενο συζήτησης καθώς οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον τροφοδοτούν αύξηση του ρυθμού νέων κρουσμάτων.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η υπουργός Υγείας Μπριγκίτ Μπουργκινιόν συνέστησε αυτή την εβδομάδα τη χρήση μάσκας σε συνωστισμένους χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.