Με αφορμή το ζήτημα που δημιουργήθηκε στη Γαλλία εξ αιτίας των καταγγελιών περί «βιασμού» σε βάρος της υφυπουργού στην κυβέρνηση Μακρόν και ιατρού γυναικολόγου Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, η πρόεδρος του εθνικού κολεγίου γυναικολόγων και μαιευτήρων της Γαλλίας Ζοέλ-Μπελές Αλάρ σε παρέμβασή της σε γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για «κάποια σύγχυση» που υπάρχει στη χώρα αναφορικά με το τι είναι ιατρική εξέταση και τι είναι βιασμός.

Σύγχυση η οποία, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, οφείλεται στο γεγονός ότι η γαλλική νομοθεσία χαρακτηρίζει βιασμό «κάθε πράξη μη συναινετικής σεξουαλικής διείσδυσης, πάσης φύσεως», με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει η Αλάρ, να κινδυνεύουν συχνά οι γυναικολόγοι να βρεθούν κατηγορούμενοι για βιασμό, που είναι πράξη βίαιης σεξουαλικής διαστροφής.

«Κλίμα τρομοκρατίας»

Στην περίπτωση Ζαχαροπούλου άλλωστε, και προβάλλοντας το τι ορίζει η γαλλική νομοθεσία, η βουλευτής Σαντρίν Ρουσώ, της Λαϊκής Ενωσης του Ζαν Λικ Μελανσόν, ζήτησε προ ημερών την παραίτηση της Ελληνογαλλίδας υφυπουργού.

Κατά την πρόεδρο των γυναικολόγων και μαιευτήρων της Γαλλίας, μέσα σε αυτό «το κλίμα τρομοκρατίας» που έχει δημιουργηθεί, πολλοί ιατροί «φοβούνται πλέον ακόμα και να αγγίξουν τις ασθενείς τους», κάτι που βεβαίως δεν διευκολύνει τη σωστή διάγνωση της ασθένειας. Η Αλάρ υποστηρίζει πως θα πρέπει να αναμορφωθεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο διότι, όπως χαρακτηριστικά λέει, «θα φθάσουμε σε μια κοινωνία που για να εξετάσω μια ασθενή θα πρέπει να παρίσταται δικηγόρος και δικαστικός κλητήρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ