Νέα αίτηση ακύρωσης της αναστολής άσκησης καθηκόντων εις βάρος των μη εμβολιασμένων υγειονομικών, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΠΟΕΔΗΝ στην αίτηση ακύρωσης επισημαίνει ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχει παραταθεί μέχρι τις 31/12/2022 αποκλειστικά και μόνο για το υγειονομικό προσωπικό, την ίδια στιγμή, που το σύνολο των περιορισμών, που είχαν επιβληθεί για την προστασία από την διασπορά της Covid-19 έχει αρθεί ήδη από τις αρχές Ιουνίου 2022 (χρήση μάσκας, υποχρεωτικός εμβολιασμός ατόμων άνω των 60 ετών κλπ). Παράλληλα, αποτελεί κοινό τόπο πλέον μεταξύ των επιστημόνων, ότι τα υφιστάμενα εμβόλια δεν προφυλάσσουν από τις παραλλαγές του ιού ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία, τόσο εμβολιασμένοι όσο και ανεμβολίαστοι, νοσούν αλλά και μεταδίδουν την νόσο, προσθέτει η Ομοσπονδία.

Με βάση τα νέα αυτά στοιχεία, το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει για μία ακόμα φορά, εάν το μέτρο της αναστολής άσκησης καθηκόντων είναι συμβατό με σειρά εθνικών και υπερεθνικών διατάξεων, που κατοχυρώνουν την ελευθερία, το δικαίωμα στην υγεία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και εάν περαιτέρω συμβαδίζει με την αρχή της αναλογικότητας, η οποία επιβάλλει στον νομοθέτη να εξετάζει όλες τις δυνατές λύσεις, πριν αποφασίσει την επιβολή του δυσμενέστερου μέτρου, όπως συνέβη εν προκειμένω.

ΠΟΕΔΗΝ: Να βρεθεί λύση για τους υγειονομικούς

Η ΠΟΕΔΗΝ επιδιώκει να βρεθεί λύση για τους υγειονομικούς οι οποίοι τελούν σε αναστολή καθηκόντων, ώστε να επανέλθουν στις θέσεις τους, στις δημόσιες δομές υγείας. «Η πολύμηνη υποχρεωτική αναστολή, στην οποία έχουν τεθεί, επιβαρύνει πολλαπλώς τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους, στερώντας τους κάθε μέσο βιοπορισμού ενώ σε καμία περίπτωση η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν παρίσταται πλέον δικαιολογημένη, όταν η χώρα έχει προβεί σε άρση όλων των μέτρων και περιορισμών ενόψει της τουριστικής περιόδου» προσθέτει η Ομοσπονδία και καταλήγει: «Κανένα υγειονομικός δεν περισσεύει. Στεκόμαστε στο πλευρό τους, στηρίζουμε το αίτημά τους να επανέλθουν στα καθήκοντά τους στις δημόσιες δομές Υγείας Πρόνοιας που τόσο έχουν πληγεί τα τελευταία έτη από την πανδημία».