Αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση είχε ασκήσει η Ειρήνη Σταματούδη, καθηγήτρια Νομικής και πρώην διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) από το 2007 έως το 2018 όταν και παραιτήθηκε. Η Σταματούδη θεωρείται εμβληματική φυσιογνωμία στον τομέα του δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας ενώ η θητεία της ανανεώθηκε αδιαλείπτως από διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες. Το 2018 η Ειρήνη Σταματούδη προέβη σε σωρεία καταγγελιών εναντίον του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΙ που αφορούσαν μεταξύ άλλων υπέρογκες μισθολογικές απαιτήσεις του τότε προέδρου Γιάννη Αντωνιάδη, μη δημοσίευση εξόδων και προμηθειών στη Διαύγεια, μη αποστολή εγγράφων στον εισαγγελέα για την υπόθεση της ΑΕΠΙ, κλπ. Η αδράνεια της τότε πολιτικής ηγεσίας με Υπουργό Πολιτισμού την Μυρσίνη Ζορμπά και τομεάρχη πολιτισμού τον Πάνο Σκουρολιάκο, την ώθησαν σε παραίτηση και δημοσίευση των καταγγελιών στον Τύπο. Οι καταγγελίες αυτές ποτέ δεν διερευνήθηκαν από την Μυρσίνη Ζορμπά.

Το 2019 όταν η κα Σταματούδη εκ της ιδιότητάς της ως καθηγήτρια νομικής και ειδική στα πνευματικά δικαιώματα τοποθετήθηκε πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να ενσωματώσει στην ελληνική έννομη τάξη μία σχετική κοινοτική Οδηγία, ο Πάνος Σκουρολιάκος βρήκε ευκαιρία να στραφεί εναντίον της. Δήλωσε δημόσια ότι είχε ευθύνη ως διευθύντρια για ποσό που είχε ο ΟΠΙ δεχθεί από την ΑΕΠΙ (εποπτευόμενο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης) το οποίο ποσό ονομάτισε δωρεά και ισχυρίστηκε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που απομακρύνθηκε από τη θέση της. Ο Πάνος Σκουρολιάκος δήλωσε αυτά ενώ γνώριζε ότι δωρεά δεν υπήρχε αλλά εξόφληση χρεών της ΑΕΠΙ προς τον ΟΠΙ βάσει του νόμου καθώς και ότι η κα Σταματούδη όχι απλώς δεν απομακρύνθηκε από τη θέση της αλλά παραιτήθηκε η ίδια λόγω καταγγελιών που είχε κάνει δημόσια προς την τότε πολιτική ηγεσία, οι οποίες κουκουλώθηκαν και δεν διερευνήθηκαν ποτέ.

Πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με αριθμό 1718/2022, η οποία κρίνει ότι όσα διατύπωσε ο Πάνος Σκουρολιάκος το 2019 κατά της Ειρήνης Σταματούδη ήταν ψέματα και συκοφαντίες με σκοπό να την αποδομήσει. Το δικαστήριο υποχρεώνει τον Πάνο Σκουρολιάκο να καταβάλει 10.000 ευρώ, να απομακρύνει όλα τα ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα από την ιστοσελίδα του, να αναρτήσει περίληψη της δικαστικής απόφασης και να πληρώσει δικαστικά έξοδα. Αν δεν προβεί στην αφαίρεση των δηλώσεών του και στην ανάρτηση της καταδικαστικής απόφασης προκειμένου να λάβουν όλοι γνώση, το δικαστήριο προβλέπει χρηματική ποινή 1.000 ευρώ και ένα (1) μήνα προσωπική κράτηση.