Διαδοχικές προκλήσεις στο παρά πέντε της Συνόδου του ΝΑΤΟ καταγράφονται από την πλευρά της Άγκυρας την ώρα που η Αθήνα προετοιμάζεται προκειμένου να απαντήσει σε ένα ενδεχόμενου σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Η τουρκική πλευρά αντί να ρίχνει τους τόνους πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην οποία θα βρεθούν ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τούρκος πρόεδρος, τραβάει και άλλο το σκοινί τόσο με εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές από τούρκους αξιωματούχους ή και με επικίνδυνες κινήσεις όπως την παράνομη ΝΑΤΟΜ στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα επιχειρεί να αμφισβητήσει επί του πεδίου ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να «κόψει» το Αιγαίο στα δύο καθώς δέσμευσε παράνομα για ένα μήνα με την ΝΟΤΑΜ 4050/22 περιοχές για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ετοιμάζει σόου στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν;

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν, φαίνεται πως ετοιμάζεται να θέσει μία σειρά από ζητήματα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, απλώνοντας έτσι όλες τις διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak θα απλώσει στη Μαδρίτη, βεντάλια έξι σημείων εκ των οποίων το ένα θα είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αναμένεται να θέσει στη Σύνοδο.

Ειδικότερα θα θέσει θέμα:

1. Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
2. Άνοιγμα διαδρόμου για τα σιτηρά Ουκρανίας και Ρωσίας (υπό την ηγεσία Τουρκίας)
3. Πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας
4. Ελληνικών προκλήσεων (αποστρατικοποίηση νησιών)
5. Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης
6. Τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σύνορα Συρίας

Απειλές από Οκτάι

Η Τουρκία πάντως συντηρεί την ένταση με την Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα εκτοξεύοντας συνεχώς απειλές με φόντο τα νησιά του Αιγαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο  αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, έθεσε και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών αφήνοντας παράλληλα και έμμεσες απειλές κατά τις Ελλάδας.

«Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι.

Η απάντηση της Αθήνας

Κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν από το MEGA σχετικά με τις απανωτές αναφορές από την πλευρά της Τουρκίας στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών απάντησαν ως εξής:

«Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα περιγράφεται στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Όποιος ενδιαφέρεται να το συζητήσει ας προσπαθήσει να διευθετήσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στη Χάγη ή να υπολογίσει το κόστος μιας απάντησης, σε μια απερισκεψία, με τρόπο που δεν θα το περιμένει…».

Στη φυλακή ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, προφυλακιστέος για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας κρίθηκε από τον ανακριτή ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα.

Ο Έλληνας πολίτης όπως έγινε γνωστό,  οδηγήθηκε με τεθωρακισμένο όχημα στο ανακριτικό γραφείο και στη συνέχεια στις φυλακές, με τα τουρκικά ΜΜΕ να υπογραμμίζουν ότι «η υπόθεση αυτή δεν τελειώνει εδώ και θα υπάρξει συνέχεια».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαναν «αναφορικά με τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ότι η εξαφάνιση του είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες».

«Έκτοτε, η ελληνική πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση» συμπλήρωσαν.