Η συζήτηση για κυβερνητικές συνεργασίες δεν μπορεί να γίνει μετεκλογικά, αλλά πριν από τις εκλογές διαμηνύει ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας μετεκλογικά μόνο αλισβερίσι μπορεί να γίνει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νεολόγος» Πάτρας, οποιαδήποτε συνεργασία προϋποθέτει συμφωνία, που για να προκύψει πρέπει να προηγηθεί συζήτηση, η οποία «δεν μπορεί να γίνει μετεκλογικά, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών και υπό πίεση χρόνου. Μετεκλογικά το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι «αλισβερίσι» για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Προσθέτει μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης ότι «εμάς αυτό το αλισβερίσι δεν μας ενδιαφέρει, καθώς δεν μπήκαμε στην πολιτική για τα αξιώματα, αλλά για τους ανθρώπους» και συμπληρώνει ότι το κόμμα του έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο 7+1 τομές, στη βάση των οποίων καλεί τις υπόλοιπες δυνάμεις να τοποθετηθούν, και «με δεδομένο ότι κανένας σχηματισμός δεν έχει τοποθετηθεί επί αυτού του ελάχιστου προγράμματος συμπεραίνουμε ότι δεν υπάρχει σχηματισμός που να θέλει να δεσμευτεί για τα παραπάνω».

Όσον αφορά τον στόχο του ΜέΡΑ25 στις επόμενες εκλογές είπε πως είναι «η αύξηση των δυνάμεών μας, ως επιστέγασμα της προσπάθειας που κάναμε για να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα των πολλών».

Δηλώνει ότι το ΜέΡΑ25 είναι έτοιμο «όποτε κι αν προκηρυχθούν» εκλογές, λέγοντας πως «το πότε θα προκηρυχθούν ούτε ο κ. Μητσοτάκης δεν το ξέρει» και προσθέτει: «Αυτό που καταφέρνουν τα κόμματα εξουσίας με τις συνεχείς τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας είναι η περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Εμείς παραμένουμε υπέρμαχοι της απλής αναλογικής, του μόνου εκλογικού συστήματος που δεν νοθεύει την βούληση των πολιτών».

Σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι δεν είναι αισιόδοξος «όταν το χρέος της χώρας σήμερα είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2010, με το οποίο και μπήκαμε στα μνημόνια, και την ίδια στιγμή το ΑΕΠ μας σήμερα είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2010. Πώς θα μπορούσα να είμαι αισιόδοξος όταν ο πρωθυπουργός από τη μια γιορτάζει μια υποτιθέμενη έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και από την άλλη ξεπουλά τα δημόσια αγαθά, απορυθμίζει την εργασία, αφαιμάζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, χαρίζει την ακίνητη περιουσία τους στα funds μέσω του σχεδίου Ηρακλής».

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, επισημαίνει πως «αν και τις συνέπειές της τις βλέπουμε ήδη στο παρόν και στους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, δεν την έχουμε δει ακόμα στην πλήρη εξέλιξή της».

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων δεν είναι επαρκή και «τα μέτρα που θεωρούμε πως θα αναχαιτίσουν την ακρίβεια και θα ανακουφίσουν τους πολίτες» είναι: α) μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 15% και από το 13% στο 6%, β) Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) του κατώτατου μισθού και των κοινωνικών επιδομάτων, γ) κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και εισαγωγή πλαφόν χονδρικής ανάλογα με το μέσο κόστος παραγωγής κάθε μονάδας που εισάγεται στο σύστημα.

«Ωστόσο δεν έχουμε αυταπάτες. Η νέα λιτότητα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί χωρίς ρήξη με την ολιγαρχία. Και ρήξη με την ολιγαρχία δεν είναι εφικτή όσο κυβερνούν τα κόμματα των μνημονίων» προσθέτει και στην ερώτηση αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να πράξει κάτι άλλο απαντά: «μια κυβέρνηση εθνικά κυρίαρχη ναι, θα μπορούσε. Μια κυβέρνηση υποτελής σε ντόπια και ξένα συμφέροντα, όπως είναι η Μητσοτάκης Α.Ε. ούτε μπορεί ούτε και θέλει να πράξει κάτι άλλο».