Στην αρχή του μήνα, σχεδόν όλες οι γυναίκες στις ΗΠΑ ζούσαν σε απόσταση λίγων ωρών από μια κλινική αμβλώσεων. Αλλά με την ανατροπή του Roe v. Wade το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση τελείωσε, με αποτέλεσμα να κλείνουν κλινικές αμβλώσεων σε όλη τη χώρα.

Τώρα θα ξεκινήσει μια νέα σειρά πολιτικών αγώνων, που θα διαδραματίζονται σε πολιτειακά νομοθετικά σώματα και δικαστήρια σε όλη την Αμερική. Όμως, μέχρι να ολοκληρωθούν, το ένα τέταρτο των γυναικών στις ΗΠΑ σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να διανύσει περισσότερα από 200 μίλια για να υποβληθεί σε νόμιμη άμβλωση.

Σύμφωνα με τα πιο μακρινά σενάρια, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σχεδόν στο μισό, σύμφωνα με τους New York Times, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από την πλησιέστερη κλινική, τόσο λιγότερες γυναίκες κάνουν το ταξίδι, σύμφωνα με έρευνα.

Η νέα ανάλυση του κλεισίματος κλινικών – που πραγματοποιήθηκε από την Caitlin Myers, οικονομολόγο στο Middlebury College – υπογραμμίζει πώς τα αποτελέσματα των αποφάσεων κάθε πολιτείας θα ξεπεράσουν τα σύνορα.

Στον κόσμο μετά το Roe, η δυνατότητα μιας γυναίκας να κάνει νόμιμη άμβλωση θα εξαρτηθεί όχι μόνο από το τι συμβαίνει στην πολιτεία της, αλλά και από το τι συμβαίνει και στις γύρω πολιτείες.

Ο Τζιμ Όλσεν, ένας Ρεπουμπλικανός νομοθέτης στην Οκλαχόμα που βοήθησε στην ψήφιση αρκετών περιορισμών στις αμβλώσεις φέτος, είπε ότι ακόμα κι αν κάποιες γυναίκες εξακολουθούσαν να εγκαταλείπουν την πολιτεία για να ζητήσουν αμβλώσεις, πολλές δεν θα το έκαναν. «Οι νόμοι μας θα εξακολουθήσουν να σώζουν ζωές», είπε.

Προβλέπεται «έμφραγμα» στις κλινικές

Η άμβλωση μπορεί επίσης να γίνει πιο δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και σε πολιτείες όπου παραμένει νόμιμη, επειδή οι κλινικές μπορεί να κατακλύζονται από ασθενείς εκτός πολιτείας. Και πολιτείες όπως το Κολοράντο, το Κάνσας και το Ιλινόις – οι οποίες θα περιβάλλονται από πολιτείες με απαγορεύσεις – θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικοί προορισμοί, λόγω της αύξησης των ασθενών. «Θα δούμε τεράστιους αριθμούς γυναικών να πηγαίνουν σε αυτές τις πολιτείες», είπε ο καθηγητής Myers.

Σε συνεντεύξεις με κλινικές που αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτές σε όλη τη χώρα, οι γιατροί ανησυχούσαν για το πώς θα τα κατάφερναν.

«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε τους επόμενους μήνες με λίστες αναμονής και περισσότερους ασθενείς από αυτούς που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε», δήλωσε η Δρ Έριν Κινγκ, εκτελεστική διευθύντρια της Hope Clinic for Women στην πόλη Granite, Ill.

Πού θα μειωθεί η πρόσβαση σε αμβλώσεις

Πριν από την απόφαση, 716.000 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας – ή περίπου το 1 τοις εκατό – ζουν περισσότερα από 200 μίλια από την πλησιέστερη κλινική αμβλώσεων. Αλλά τους επόμενους μήνες, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ραγδαία.

Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη έτοιμους τους νόμους, γνωστοί ως trigger bans, για να απαγορεύσουν την άμβλωση τώρα που το Roe ανατράπηκε.

Τα σχεδιαγράμματα των New York Times δείχνουν την απόσταση μέχρι την πλησιέστερη κλινική άμβλωσης, πριν και μετά την ανατροπή του Roe.

Όσο πιο έντονο το χρώμα τόσο μεγαλύτερη η απόσταση, με κλίμακα από τα 0 έως τα 400 μίλια.


9 εκατ. γυναίκες στερούνται κοντινές κλινικές

Μόλις τεθούν σε ισχύ όλες αυτές οι απαγορεύσεις ενεργοποίησης, ο αριθμός των γυναικών που βρίσκονται τόσο μακριά από μια κλινική θα αυξηθεί σε 9 εκατομμύρια .

Έξι από αυτές τις απαγορεύσεις είχαν τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος της ημέρας της Παρασκευής. Άλλα έχουν σχεδιαστεί για να ξεκινήσουν 30 ημέρες αργότερα ή απαιτούν από κυβερνητικό αξιωματούχο να υπογράψει. Ο νόμος ενεργοποίησης του Τέξας δεν θα ενεργοποιηθεί για 30 ημέρες, αλλά οι αξιωματούχοι εκεί δήλωσαν ότι είχαν ήδη αρχίσει να επιβάλλουν έναν άλλο νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις πριν από την απόφαση για το Roe.

Ακόμη και υπό το Roe, ορισμένες πολιτείες είχαν περιορισμούς που δυσκόλευαν τη λειτουργία των κλινικών. Αλλά μέχρι πρόσφατα, κάθε πολιτεία είχε τουλάχιστον μία κλινική. Αυτό άλλαξε μετά τη διαρροή ενός σχεδίου γνώμης του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Μάιο που υποδηλώνει ότι το δικαστήριο σκόπευε να ανατρέψει τον Roe. Οι κλινικές στην Οκλαχόμα, τη Νότια Ντακότα και αλλού σταμάτησαν να προσφέρουν άμβλωση εν αναμονή της απόφασης.

Οι κλινικές έχουν κλείσει σε δύο επιπλέον πολιτείες επειδή αυτές οι πολιτείες εξακολουθούσαν να έχουν trigger laws πριν από το Roe. Η απαγόρευση των αμβλώσεων θεωρείται πιθανή σε άλλες εννέα πολιτείες , είτε λόγω παρόμοιων νόμων είτε επειδή έχουν νομοθετικά σώματα που έχουν υιοθετήσει αυστηρούς περιορισμούς για τις αμβλώσεις πιο πρόσφατα.

Αν όλες οι πιθανές πολιτείες απαγορεύσουν την άμβλωση


Οι απαγορεύσεις σε αυτές τις 11 πολιτείες θα αύξαναν τον αριθμό των γυναικών που βρίσκονται πάνω από 200 μίλια μακριά από μια κλινική σε 17 εκατομμύρια .

Ορισμένες από αυτές τις πολιτείες απαγόρευσαν αμέσως τις αμβλώσεις.

Σε άλλες πολιτείες αυτής της ομάδας, η άμβλωση μπορεί να παραμείνει νόμιμη για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά η νομική ιστορία τους υποδηλώνει ότι οι απαγορεύσεις είναι πιο πιθανό να περάσουν τελικά.

Στην Αϊόβα και την Αριζόνα, το νομικό καθεστώς των παλαιότερων νόμων κατά των αμβλώσεων μπορεί να χρειαστούν μήνες δικαστικών μαχών για να επιλυθεί. Στη Νεμπράσκα, μια πρόσφατη προσπάθεια απαγόρευσης των αμβλώσεων απέτυχε με δύο ψήφους, αλλά οι νομοθέτες εκεί είναι έτοιμοι να προσπαθήσουν ξανά αφού ένας από τους νομοθέτες που ψήφισαν «όχι» αντικαταστάθηκε μετά τον θάνατό του.

Και μετά, υπάρχουν τρεις καταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο, όπου το μέλλον της άμβλωσης είναι αβέβαιο.

Εάν η Φλόριντα, το Κάνσας και η Βιρτζίνια απαγορεύουν επίσης τις αμβλώσεις:

Εάν αυτές οι τρεις πολιτείες απαγόρευαν τις αμβλώσεις, ο αριθμός των γυναικών μακριά από μια κλινική θα αυξανόταν στα 24 εκατομμύρια.

Σε αυτόν τον νέο κόσμο μετά το Roe, καθένα από αυτά τα τρία κράτη θα μπορούσε να γίνει κρίκος πρόσβασης, καθιστώντας τις επιλογές των νομοθετικών σωμάτων τους ιδιαίτερα σημαντικές. Η νομική αβεβαιότητα θα μπορούσε επίσης να δυσκολέψει τις κλινικές να επεκτείνουν την ικανότητα για ασθενείς εκτός πολιτείας.

Ο καθηγητής Myers υπολόγισε ότι η αύξηση της απόστασης οδήγησης κατά 100 μίλια μείωσε τα ποσοστά αμβλώσεων κατά 20 τοις εκατό.