Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγου, Ευάγγελου Βενιζέλου, για την δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ σχετικά με τις αμβλώσεις την οποία χαρακτηρίζει «δραματική οπισθοχώρηση» και μάλιστα «βαθιά διχαστική».

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του: «Στις 4.5.2022 με αφορμή τη διαρροή του σχεδίου της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, είχα γράψει το παρακάτω σχόλιο*. Δυστυχώς το σχέδιο ήταν ακριβές και σήμερα δημοσιεύθηκε πλέον επισήμως ως απόφαση.

Πρόκειται για ιστορική ανατροπή. Για δραματική οπισθοχώρηση που θα διχάσει ακόμη βαθύτερα την ήδη διχοτομημένη αμερικανική κοινωνία και θα επηρεάσει καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις στην αμερικανική δημοκρατία. Ενδέχεται, με μεγάλο κόστος για το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων, η απόφαση να λειτουργήσει εντέλει θετικά για τον πολιτικό προσανατολισμό των ΗΠΑ. Ενδέχεται να συμβεί μια ενδιαφέρουσα ετερογονία των σκοπών.

Επίσης είναι, κατά τη γνώμη μου, προφανής η διασταύρωση της απόφασης και των κοινωνικών και πολιτικών της επιπτώσεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Δύσης και Ρωσίας. Η σύγκρουση αφορά κατά βάθος τις αντοχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας και την ύπαρξη της Δύσης ως στρατηγικής οντότητας. Η κρίση επειδή δοκιμάζει τις αντοχές των δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών θα κριθεί στο εσωτερικό τους. Κυρίως στο εσωτερικό της αμερικανικής δημοκρατίας.

Εδώ μπορεί να εμφανιστεί η δεύτερη και μεγαλύτερη ετερογονία των σκοπών της ακραία συντηρητικής πλειοψηφίας των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Για τις νομικές πτυχές της απόφασης παραπέμπω στο αρχικό μου σχόλιο που αναρτήθηκε στις 4.5.2022. Θα ειπωθούν πολλά διεθνώς στους κύκλους των ομοτέχνων μου. Άλλωστε η νομική διάσταση υπερκαλύπτεται από την αξιακή, την πολιτική και εντέλει την γεωπολιτική διάσταση.

Η Ιστορία κυοφορεί και αυτή και θα δώσει τη δική της απάντηση στους έξι δικαστές (με τις αποχρώσεις της γνώμης του Προέδρου Ρόμπερτς) του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Η Ιστορία προσωποποιημένη ως γυναίκα θα τους τιμωρήσει.