Σαφές μήνημα στέλνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στην Τουρκία καταδικάζοντας στα συμπεράσματα της Συνόδού του την επιθετικότητά της.

«Το ΕΛΚ καταδικάζει κάθε μορφή ρεβιζιονισμού και επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των μελών της ευρωπαϊκής ένωσης.»

» Καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονιάς».

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την τουρκική προκλητικότητα.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο όπως είπε ζητάει με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ.

«Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.