Ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα και στην διαρκή παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και του κράτους δικαίου έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ήταν η στιγμή που ένας Τούρκος βουλευτής, ο Ziya Altunyaldiz (ανεξάρτητος), θέλησε να προκαλέσει, επεισόδιο (για να το διαφημίσει αργότερα στο twitter), χωρίς καλά- καλά να γνωρίζει τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και τι ισχύει στο Διεθνές Αεροπορικό Δίκαιο για το εύρος του εναέριου χώρου. Θέλησε να προκαλέσει μόνον και μόνον επειδή βρισκόταν στο Συμβούλιο της Ευρώπης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και όλα αυτά την παραμονή της κρίσιμης συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Αλλά πήρε την απάντηση που του άξιζε:

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος βουλευτής είπε πως είναι αντιφατικό η Ελλάδα να ζητεί να πάμε στη Χάγη ενώ έχει κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου και έκανε λόγο για αποστρατικοποίηση των νησιών, εύρος εναέριου χώρου, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα: Και ρώτησε: «Δεν νομίζετε, λοιπόν ότι είναι δυνατόν να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί αυτές τις επιφυλάξεις;

Η απάντηση που έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβαλε αμέσως τον Τούρκο βουλευτή στη θέση του: «Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του, ήδη από το 1994. Το 2015, η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση προβαίνοντας σε σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως η Τουρκία, όπως γνωρίζουμε, δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

***
Τουρκικό ρεπορτάζ- κατασκοπείας για την Ψέριμο

Νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο (και) μέσω πάλι του τουρκικού Τύπου που… κατασκοπεύει, όπως φάνηκε την Ψέριμο. Και ξέρετε γιατί; Για να αποδείξει την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο νησί και την δήθεν ύπαρξη βαρέων όπλων. Το θράσος και η προκλητικότητα των Τούρκων έφθασε στο σημείο να υπάρχει ρεπορτάζ του Anatodolu που υπογράφουν οι Ali Ballı και Ayşe Yıldız, το οποίο στην ουσία κατασκοπεύει το νησί επαναφέροντας το τουρκικό αφήγημα περί παράνομης στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών. Το τουρκικό πρακτορείο ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει: «Η Ψέριμος βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αλικαρνασσού. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εδώ, (λένε προκλητικά) απαγορεύεται (;) να υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Όμως συνεχίζεται η εγκατάσταση των ελληνικών δυνάμεων». Η απάντηση που μου έδωσαν στρατιωτικές πηγές είναι χαρακτηριστική: «Το νησί ήταν και θα είναι 100% ελληνικό» και δεν γίνεται καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

***
Η ηρεμία στο Αιγαίο την παραμονή Συνόδου Κορυφής

Και όμως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είχαν χθες όλη μέρα Scrabble ή άμεση απογείωση. Δεν έκαναν καμία αναχαίτιση. Ήταν μια ήσυχη μέρα στο Αιγαίο. Τι είχε συμβεί; Καμία έξοδος τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, καμία υπέρπτηση, καμία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου δεν είχε σημειωθεί, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. Σημειώνω ότι αυτό έγινε παραμονή της Συνόδου Κορυφής και προφανώς η Τουρκία θέλησε έστω και στο παρά πέντε να δείξει καλό… πρόσωπο.

***
Γιατί η συνάντηση με τον Σούπερ Μάριο έχει τη σημασία της

Θεωρείται από όλες τις απόψεις σημαντικό το δείπνο που επρόκειτο να γίνει το βράδυ τη Τετάρτης ανάμεσα στον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το δείπνο αναμενόταν να γίνει στο Palazzo Chigi, στην Via del Corso, παραμονή της επίσης κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και περίπου δέκα ημέρες προτού ο Μάριο Ντράγκι επισκεφθεί την Τουρκία και συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Και ξέρετε γιατί θεωρείται σημαντική αυτή η συνάντηση; Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε ταχθεί – όπως και ο κ. Μητσοτάκης – υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη μετά τη πανδημία, αλλά και την απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον υπάρχει και αυτή η προειδοποίηση του κ. Ντράγκι (την οποία διατύπωσε όταν μίλησε προχθές στη Γερουσία) ότι το μέτρο του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου έχει γίνει ακόμη πιο επείγον και αναγκαίο υπό το φως της μείωσης των προμηθειών από τη Μόσχα, ενώ οι δυσκολίες της Ευρώπης αυξάνονται ραγδαία, θέμα που ενδιαφέρει πρωτίστως και την Ελλάδα.

Εδώ θέλω να σημειώσω ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά μέχρι στιγμής, οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση. Άλλωστε οι χώρες του Νότου , όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ζήτησαν ένα τέτοιο μέτρο στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά η Γερμανία, μαζί με την Ολλανδία, φαίνεται ότι απορρίπτουν μια τέτοια παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Ντράγκι , ζήτησε να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Έχει επίσης σημασία αυτή η συνάντηση στη Ρώμη επειδή οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο την τουρκική επιθετικότητα που ο πρωθυπουργός θα θέσει και την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

***
Έλληνας φωτορεπόρτερ δέχθηκε επίθεση στην Ουκρανία

Θέλω να σταθώ στον Έλληνα φωτορεπόρτερ Γιώργο Μουτάφη που μαζί με τους συναδέλφους του Πολ Ρόζενχάμερ και Βαντίμ Μουσένκο δέχθηκαν επίθεση ενώ εκτελούσαν το λειτούργημά τους στο Λυσιχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Οι τρεις άνδρες επιχείρησαν να απομακρυνθούν από την πόλη (που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις) όταν δέχθηκαν την επίθεση. Ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν τραυματισθεί.

***
Επιτροπή με πλεόνασμα!!

Λοιπόν αυτό στην Ελλάδα απ΄ότι θυμάμαι τουλάχιστον δεν ξανάγινε. Να δημιουργηθεί μια επιτροπή για εθνικό σκοπό, να ολοκληρώσει με επιτυχία του έργο της (τόσο που απέσπασε συγχαρητήρια όχι μόνον από όλες τις παρατάξεις, αλλά και από το εξωτερικό) και στο τέλος να παρουσιάσει και πλεόνασμα; Και αυτό το πλεόνασμα (που δεν είναι λίγο, είναι 4.684.879 ευρώ) χρησιμοποιήθηκε, προκειμένου να δρομολογήσει και να χρηματοδοτήσει επιπλέον δράσεις με καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και αναφορά σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Θέλετε παραδείγματα; Η χρηματοδότηση του νέου τηλεσκοπίου στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα, η προσφορά οχημάτων στην Πυροσβεστική και στον Στρατό Ξηράς, η χρηματοδότηση μεγάλου επιδημιολογικού προγράμματος στη Βόρεια Κυνουρία με αντικείμενο τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η δημιουργία της πλατφόρμας jobs link για την ένταξη των ανθρώπων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού στην αγορά εργασίας.

Αυτός ήταν ο απολογισμός της «Ελλάδας 2021» και όταν η Πρόεδρός της Γιάννα Αγγελοπούλου παρέδωσε τον απολογισμό στον Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης την συνεχάρη και την ευχαρίστησε θερμά για το πολύπλευρο έργο της Επιτροπής

***

Αν είχα παραγγείλει χαρτί για τα ψηφοδέλτια…

Ανέκαθεν ο μεσολαβών χρόνος μεταξύ τυρού και αχλαδιού προκαλούσε πολιτικό ενδιαφέρον ή ακόμη και εξελίξεις. Κάπως έτσι λοιπόν και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τη Δευτέρα το βράδυ, δειπνώντας στο εστιατόριο «Ριβιέρα» της Βούλας με στελέχη του παγκόσμιου δικτύου των σχολών διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ , του υπουργείου του και λίγους δημοσιογράφους, είπε κάποια πράγματα σε σχέση με τις εκλογές όταν βέβαια αποχώρησαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι του. Αρχικώς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα στηθούν δεύτερες κάλπες αμέσως μετά τις πρώτες στις οποίες η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει με αυτοδυναμία. Δέχτηκε ότι έχει ξεκινήσει έντονα η συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής σημειώνοντας ότι τέτοιο κλίμα καλλιεργείται κυρίως από τους βουλευτές, ως συνήθως. Όσον δε για τον χρόνο διεξαγωγής τους «επέμεινε» ότι θα γίνουν στην ώρα τους ενώ σε ερώτηση για ενδεχόμενη παραγγελία χάρτου απάντησε αρνητικά και με χιούμορ. «Αν μαθευόταν κάτι ανάλογο ότι έχω παραγγείλει χαρτί για τα ψηφοδέλτια θα δημιουργούνταν μεγαλύτερο θέμα ακόμη και σε σχέση με ένα υπονοούμενο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «. Είπε επίσης ότι μια τέτοια παραγγελία εκτελείται σε διάστημα 2 έως 2,5 μηνών, άρα το σενάριο του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου είναι ενεργό. Όσον δε για τα ποσοστά, εκτίμησε πως η ΝΔ την πρώτη Κυριακή θα πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από ότι δίνουν οι δημοσκοπήσεις. » Το 2022 δεν είναι σε καμία περίπτωση 2012 τότε που οι πολίτες μας αντιμετώπιζαν θυμωμένοι αλλά μας έδωσαν 28 % στις επαναληπτικές. Το κλίμα που υπάρχει σήμερα είναι αντίθετο».

***
Το αντικριστό που πήγε… ΟΟΣΑ

Σημειώνω ότι της κουβέντας προηγήθηκαν δυο τρία συνηθισμένα μεσογειακά πιάτα, τα οποία δελέασαν τους ξένους. Ωστόσο εκεί που όλοι περίμεναν ότι θα μπει το γλυκό ως αφετηρία για το επόμενο στάδιο, το πιο παρασκηνιακό, πέρασαν πιατέλες με Κρητικό αντικριστό, ως guest , για το οποίο είχε φροντίσει ο Θ. Αθανασάς, ο διευθυντής του υπουργού. Το πρωτόκολλο ανατράπηκε, τα πιρούνια που και που έδιναν τη θέση τους διακριτικά στα δάχτυλα κι οι προτάσεις περιορίστηκαν στους αναστεναγμούς. Έπρεπε να βλέπατε τους Κορεάτες (που ήτα ανάμεσα στην αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ) να αντικρύζουν το… αντικριστό.

***
Το μόνον βέβαιο είναι η… αβεβαιότης

Το θέμα των πρόωρων εκλογών είναι πια το μοναδικό θέμα πλέον που συζητούν όλοι οι βουλευτές στη Βουλή. Το έχουν δεδομένο ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, το άγνωστο είναι το πότε. Η Βουλή, να σημειώσω, αρχίζει και αδειάζει, αφού οι περισσότεροι βουλευτές βρίσκονται σε περιοδείες στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ρώτησα ωστόσο έναν από τους πλέον έμπειρους πολιτικούς (πολύ κοντά στο Μαξίμου) εάν όντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει εκλογές. Μου απάντησε αλληγορικά: «Σε αυτό το καλοκαίρι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά: Θα έχουμε φωτιές; Τι θα γίνει με την πανδημίας; Με τα ελληνοτουρκικά; Συνεπώς όπως είπε και ο Πρωθυπουργός το βέβαιον για αυτό το καλοκαίρι είναι η αβεβαιότης. Αυτά είπε, αυτά σας μετέφερα και αμαρτίαν ουκ έχω.

***
Οι Ελληνίδες του Στρασβούργου

Ίσως οι περισσότεροι να μην το έχουν παρατηρήσει, αλλά στο Στρασβούργο οι Ελληνίδες είχαν δυναμική παρουσία. Ήταν, όπως διαβάσατε παραπάνω, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Ντόρα Μπακογιάννη επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που έδωσε μάχη για τα ελληνικά δίκαια, η Δέσποινα Χατζηβασιλείου γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. οι δύο βουλευτές Φωτεινή Πιπιλή και Νίνα Κασιμάτη, ήταν επίσης η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, όπως και η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου από την Κύπρο. Να σημειώσω ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει την Παρασκευή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόεδρος του οποίου είναι γυναίκα.

***
Οι τούρτες στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Πρώτα ήταν η τούρτα για τα γενέθλια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Εν συνεχεία υπήρξε και άλλη τούρτα (την οποία φρόντισε, όπως μου είπαν η Ντόρα Μπακογιάννη) για τον Παύλο Κοτσώνη, σύντροφο της Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτι που συγκίνησε την Πρόεδρο. Ήταν όντως έκπληξη, αφού είχαν συγκεντρωθεί οι βουλευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο.

***
Δεν θα είναι υποψήφιος ο Καμίνης

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ανακοίνωσε μέσω Facebook ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, κάνοντας λόγο για μια «δύσκολη απόφαση που πάρθηκε για οικογενειακούς λόγους μετά από σκέψη και συζήτηση με την οικογένειά» του. Στην ανάρτησή του, ο κ. Καμίνης σημειώνει ότι ανακοινώνει την πρόθεσή του σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, για να διευκολύνει τον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ενώ διαβεβαιώνει ότι «στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις συνεχίζοντας την προσπάθεια αναγέννησης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας».

***
Το «think tank» στην πρώτη γραμμή

Η ομάδα συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα γνωστή και ως «thinκ tank» φαίνεται ότι επιστρατεύεται ως η αιχμή του δόρατος της τεχνοκρατικής αντεπίθεσης που ετοιμάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Οι επαφές με τους επιστήμονες της ομάδας συμβούλων πυκνώνουν για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με έμφαση στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα και την ακρίβεια που απ’ ό,τι φαίνεται θα αποτελέσουν και την βασική αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αίσθηση έχουν προκαλέσει απ’ την αρχή της ενεργειακής κρίσης οι δημόσιες τοποθετήσεις του Νικόλα Φαραντούρη, Καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο οποίος την προηγούμενη Παρασκευή συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στην απονομή των υποτροφιών του Βραβείου Ειρήνης της Βεστφαλίας που του απονεμήθηκε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφάσισε να προσφέρει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Όπως όλα δείχνουν ο δραστήριος καθηγητής πανεπιστημίου  θα είναι από τα «δυνατά χαρτιά» στις λίστες του κόμματος (ακούγεται για την Κεφαλονιά ή για κεντρική περιφέρεια της Αττικής).