Τα κρούσματα κορωνοϊού αρχίζουν να αυξάνονται ραγδαία με τον αριθμό τους σήμερα να ξεπερνά τις 12.500. Πολλοί επιστήμονες εκείνοι που προειδοποιούν για μια νέα κορύφωση της πανδημίας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η άρση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Το εάν βρισκόμαστε μπροστά σε νέο επιδημικό κύμα ή σε μία ταλάντωση φαίνεται ότι προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, σε πρόσφατη ανάρτησή του εξηγεί γιατί πρέπει να μιλάμε για ταλάντωση και όχι για νέο επιδημικό κύμα.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

«Η κλασική χρήση του όρου «επιδημικό κύμα» φαίνεται ότι έχει αποτύχει παταγωδώς να περιγράψει την επιδημικότητα του ιού στην Ελλάδα. Και έτσι φτάσαμε να μιλάμε για «6 κύματα» ενώ άλλες χώρες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο «4ο κύμα». Όταν προσπαθείς να δεις στο διάγραμμα των διαγνώσεων στην Ελλάδα που ξεκινάει και που τελειώνει ένα κύμα, εκεί αποτυγχάνει ακόμα πιο πολύ….

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η κινητικότητα του ιού επηρεάζεται από συμπεριφορικές και άλλες μεταβολές, παραθέτω ένα σχετικό πρόσφατο άρθρο στο αγαπημένο PNAS που εξηγεί γιατί η «κυματοειδής» μορφή αποτυγχάνει….

Αυτά τα φαινόμενα ενώ είναι γνωστά πολλά χρόνια στην επιδημιολογία των ιογενών λοιμώξεων, φαίνεται ότι δεν έχουν περάσει ακόμα σε όσους ασχολήθηκαν πιο πρόσφατα ή ευκαιριακά με το αντικείμενο. Κάποιοι μαθηματικοί επιδημιολόγοι το βλέπουν τελείως επιφανειακά και προτείνουν τον όρο «κύμα» με βάση τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής, ορισμός με τον οποίο διαφωνώ ριζικά. Κανονικά ο όρος «κύμα» θα πρέπει να περιγράφει βαθιές αλλαγές στην βιολογία και επιδημιολογία του παθογόνου που περιλαμβάνουν ανοσογονικότητα, μεταδοτικότητα και παθογένεια. Όταν αυτά δεν είναι ξεκάθαρα είναι πιο σωστό να χρησιμοποιείται ο όρος oscillation (ταλάντωση) ο οποίος αναβαθμίζεται σε wave (κύμα) όταν πλέον υπάρχει ξεκάθαρη επιδημιολογική μεταβολή.

Μετά την έλευση της Όμικρον αυτές οι βαθιές αλλαγές δεν είναι τόσο ξεκάθαρες όπως π.χ. ήταν με την έλευση της Άλφα, της Δέλτα και της Όμικρον όπου είδαμε μεγάλες μεταβολές στην συμπεριφορά του ιού» αναφέρει στην ανάρτησή του ο καθηγητής.

Αιχμές από Παυλάκη

Από την άλλη ο καθηγητής, επικεφαλής του κλάδου εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, κ. Γιώργος Παυλάκης, σχολιάζοντας το κατά πόσο είμαστε μπροστά σε ένα κύμα ή μία ταλάντωση προχώρησε σε μία αιχμηρή ανάρτηση που φαίνεται να αφορά τον κ. Μαγιορκίνη, αν και δεν τον κατονομάζει.

«Θεωρώ τον «ταλαντισμό» ανώτερη κατάκτηση της Ελληνικής διανόησης, ισοδύναμο με τους «Θεσμούς». Σκεφτείτε το, Τρόικα=κακοί, Θεσμοί=Σεβαστοί. Έτσι επίσης, Επιδημικά κύματα, τσουναμια, Διασωληνωσεις=Πολύ κακά και απειλητικά, Ταλαντισμοι=ανώδυνοι, ή και πολύ ευχάριστοι.

Brilliant!! Αξίζει πράγματι σεβασμό, αναγνώριση και βραβείο» σχολιάζει καυστικά ο κ. Παυλάκης.