Περισσότεροι από 130 άμαχοι σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε τρεις γειτονικές κοινότητες, στο κεντρικό Μάλι, σε επιθέσεις για τις οποίες η κυβέρνηση κατηγορεί τους τζιχαντιστές.

Ο απολογισμός των επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι ένοπλοι τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στην Ντιαλασάγκου και σε δύο άλλες γειτονικές κοινότητες, στην περιοχή της πόλης Μπανκάς, ανέρχεται στους 132 νεκρούς. Οι άνθρωποι αυτοί «σκοτώθηκαν εν ψυχρώ από μαχητές της Κατίμπα Μασίνα του Αμαντού Κουφά», μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανέφερε η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Χιλιάδες νεκροί

Το Μάλι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές τζιχαντιστές που εδραιώθηκαν μετά το πραξικόπημα του 2012 και έχουν επεκταθεί πλέον από τον άνυδρο βορρά της δυτικοαφρικανικής χώρας προς τα κεντρικά. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια εκτοπίστηκαν στην περιοχή του Σαχέλ.

Ορισμένες από τις ένοπλες οργανώσεις συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Παρά τις διεθνείς προσπάθειες, με επικεφαλής τη Γαλλία, να τους αντιμετωπίσουν, οι τζιχαντιστές έχουν επεκταθεί επίσης σε γειτονικές χώρες, όπως στη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα.

Τον Φεβρουάριο η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από το Μάλι, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία που είχαν αναπτυχθεί εκεί, αφού επιδεινώθηκαν οι σχέσεις του Παρισιού με τη στρατιωτική χούντα που ανέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία τον Αύγουστο του 2020.