Ο Πάπας Φραγκίσκος τροφοδότησε τις εικασίες ότι ίσως σκοπεύει να παραιτηθεί μετά την αναβολή ενός ταξιδιού και την σύγκληση μιας ασυνήθιστης συνάντησης, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.

Εξουθενωμένος από τον πόνο στο γόνατό του και αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει αναπηρικό αμαξίδιο το τελευταίο διάστημα, την περασμένη εβδομάδα ο 85χρονος ποντίφικας ανέβαλε ένα ταξίδι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν που ήταν προγραμματισμένο για τον Ιούλιο.

Ανακοίνωσε, επίσης, μια ασυνήθιστη απόφαση, δηλαδή τη διεξαγωγή εκκλησιαστικού συμβουλίου για την ανάδειξη νέων καρδιναλίων κατά τη διάρκεια του μήνα των διακοπών για το Βατικανό και κανόνισε συναντήσεις για να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις του θα παραμείνουν ανέπαφες.

Το έκτακτο εκκλησιαστικό συμβούλιο θα διεξαχθεί στις 27 Αυγούστου στα κεντρικά γραφεία της Εκκλησίας των Καθολικών, διαδικασία από την οποία θα αναδειχθούν 21 νέοι καρδινάλιοι.

Μάλιστα, οι 16 από αυτούς θα είναι κάτω των 80 ετών και ως εκ τούτου ικανοί να εκλέξουν τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου σε μελλοντικό κονκλάβιο.

Προσπαθεί να αναδιαμορφώσει το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας

Από τότε που έγινε Πάπας το 2013, ο Αργεντινός ποντίφικας έχει αναδείξει 83 καρδινάλιους σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας, εν μέρει ώστε να αντιμετωπίσει την ιστορικά κυρίαρχη επιρροή της Ευρώπης και να την κάνει να αντανακλά τις δικές του αξίες.

Κατόπιν, στις 28 Αυγούστου, ο Φραγκίσκος θα επισκεφθεί τη Λ’ Άκουιλα και τον τάφο του Σελεστίνου Ε’ -του πρώτου Πάπα που παραιτήθηκε από τον παπισμό, τον 13ο αιώνα.

Στη συνέχεια, ενώνεται με τους καρδινάλιους του κόσμου -πολλοί από τους οποίους συναντούν τους ομότιμούς τους για πρώτη φορά- σε ένα διήμερο συναντήσεων και συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση της Ρωμαϊκής Κουρίας, την οποία ο Φραγκίσκος ανακοίνωσε τον Μάρτιο με την αποκάλυψη ενός νέου συντάγματος.

Η αναμόρφωση της Ρωμαϊκής Κουρίας από τον Φραγκίσκο επιχειρεί να μεταφέρει την Εκκλησία πίσω στις ποιμαντικές της ρίζες, επιτρέποντας σε λαϊκούς Καθολικούς πατέρες να διευθύνουν τμήματα του Βατικανού και δημιουργώντας ένα τμήμα ειδικά για φιλανθρωπικά έργα, μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων.

Οι κινήσεις έχουν πυροδοτήσει έντονες εικασίες για τα σχέδιά του για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του πιο ριζοσπαστικού -ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί.