Σε ρυθμούς εκλογών κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για τη σχετική προετοιμασία, στο πλαίσιο του εκλογικού συναγερμού που έχει σημάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιουλίου να έχει ανακοινωθεί το 80% των ψηφοδελτίων, που θα χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων, όπως λένε ανώτερα κομματικά στελέχη, και από αμφίπλευρη διεύρυνση με πρόσωπα με εγνωσμένη κοινωνική γείωση, από ανανέωση, ενώ θα εμπλουτιστούν και με επιστήμονες, ειδικούς στους τομείς τους, που μπορούν να συνδράμουν με τεχνοκρατική επάρκεια στην υλοποίηση δράσεων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.

Η επιτροπή για τα ψηφοδέλτια

Τις επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί και επιτροπή κατάρτισης των ψηφοδελτίων, στην οποία θα συμμετέχουν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, πιθανότητα ο Γιάννης Δραγασάκης, η γραμματέας της ΚΟ Ολγα Γεροβασίλη, ο Μιχάλης Καλογήρου κ.ά. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ο κ. Τσίπρας θα αναθέσει την περαιτέρω προγραμματική προετοιμασία του κόμματος, προκειμένου στη ΔΕΘ να παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα διακυβέρνησης με τις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνησης, από τους πρώτους κιόλας μήνες.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχιστούν οι περιοδείες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και οι ανοιχτές εκδηλώσεις με το σύνολο των στελεχών και του κομματικού μηχανισμού που μπαίνουν σε πλήρη προεκλογική εγρήγορση.

«Η αλλαγή της ρητορικής»

Το ενδιαφέρον είναι η ανάλυση που γίνεται στην Κουμουνδούρου για τον χρόνο των εκλογών και η οποία έχει στον πυρήνα της την κάτωθι επιχειρηματολογία που θα προβάλλεται με ένταση τις επόμενες ημέρες: «Η αλλαγή της ρητορικής τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και στενών του συνεργατών όπως ο κ. Γεραπετρίτης επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο». Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να προκηρύξει εκλογές την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο για να γίνουν μέσα στον Σεπτέμβρη.

Με δεδομένη την κυρίαρχη εκτίμηση περί εκλογών εντός του Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες να έχουν ολοκληρώσει τις ολιγοήμερες διακοπές τους μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια

Γιατί εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως θα γίνουν πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο; Σε προ ημερών σύσκεψη, όπου ήταν παρόντες εκτός από τον κ. Τσίπρα, μεταξύ άλλων, οι στενοί του συνεργάτες, ο Μιχάλης Καλογήρου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η νέα γραμματέας Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, ο Νίκος Ανδριόπουλος κ.ά., επισημάνθηκε πως υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που πιέζουν προς αυτή την εξέλιξη. Πρώτα και κύρια μιλούν για τη διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. «Η κοινωνική πλειοψηφία όχι μόνο αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του μήνα, αλλά βιώνει και τη σκληρή κοροϊδία από την κυβέρνηση» αναφέρουν χαρακτηριστικά και συμπληρώνουν: «Είναι σαφές τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο κυρίως στους πολίτες πως ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί και δεν θα καταφέρει να κρύψει πως σχεδιάζει εκλογική απόδραση προκειμένου να προλάβει το νέο τσουνάμι ακρίβειας που φέρνουν οι επιλογές του και που θα αποτελέσει χαριστική βολή για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όχι μόνο των κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων αλλά και των μεσοστρωμάτων. Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν ανέφικτο τον ψυχολογικό στόχο του κ. Μητσοτάκη να ξεπεράσει τη θητεία διακυβέρνησης του πατέρα του, καθώς εάν περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο θα οδηγηθεί σε συντριβή».

Ο φόβος της μη επανεκλογής

Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουν ότι η κοινωνική πίεση αποτυπώνεται και στον φόβο επανεκλογής των βουλευτών της ΝΔ που μπροστά στο κύμα της ακρίβειας βλέπουν ότι η κυβέρνηση απλά τα κάνει όλα χειρότερα. «Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και με τις πλέον θετικές δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση, η ΝΔ στην κάλπη της απλής αναλογικής θα έχει σχεδόν 50 βουλευτές λιγότερους, ενώ έχοντας στρατηγική δεύτερης κάλπης θα έχει πρόβλημα συσπείρωσης για τον κόσμο της, πέρα από την ψήφο αποδοκιμασίας» λένε συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθαρό διακύβευμα και αφήγημα συσπείρωσης από τον πρώτο γύρο, καθώς καθαρή νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πρώτη Κυριακή διασφαλίζει σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. «Εκτός εάν τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης αρνηθούν και οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές, προκειμένου να δώσουν επί της ουσίας μία δεύτερη ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη, που θα οδηγήσει τα ποσοστά τους σε σημαντική συρρίκνωση τη δεύτερη Κυριακή» υπογραμμίζουν με έμφαση.

«Ναι σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όχι όμως ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ»

Σε συζητήσεις που είχε στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο κ. Τσίπρας, ακόμα και ο επιχειρηματικός κόσμος – σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες – διαβλέπει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι πάλι πρωθυπουργός. «Γι’ αυτόν τον λόγο και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας προκρίνοντας σενάρια μεγάλου συνασπισμού, τα οποία και απέκλεισε κατηγορηματικά ο κ. Τσίπρας» τονίζουν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες και συμπλήρωναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός διευκρίνισε: «Οι δύο πόλοι που υπάρχουν στο πολιτικό μας σύστημα μπορούν και πρέπει να κάνουν κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά σε καμία περίπτωση μεταξύ τους».

Στήριξη σε Παππά μετά την παραπομπή

Πλήρη στήριξη στον Νίκο Παππά δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα μετά την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο του βουλευτή και πρώην υπουργού για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. Για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει προεκλογικός σχεδιασμός της ΝΔ και γι’ αυτό η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η στήριξη στον Ν. Παππά είναι σαφής, με το σκεπτικό ότι «αφού ο κορμός του κατηγορητηρίου κατέρρευσε στην Προανακριτική-παρωδία, τώρα στήνουν Ειδικά Δικαστήρια για δήθεν πλημμέλημα». Στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης επενδύει στα Ειδικά Δικαστήρια, «μήπως και ξεφύγει από την ακραία ακρίβεια και τη μείωση των εισοδημάτων που κάνουν τη ζωή του κόσμου αβίωτη». Μάλιστα επ’ αυτού αναφέρονται και στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ1, όπου χαρακτήρισε την παραπομπή του Ν. Παππά «πολιτικό κόλαφο», ένδειξη κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως θα επενδύσει στην πόλωση και στα Ειδικά Δικαστήρια. Ο κ. Παππάς επιμένει στην πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για τα ΜΜΕ. «Για πρώτη φορά οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών πλήρωσαν για τηλεοπτικές άδειες, για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το Σύνταγμα, για πρώτη φορά πλήρωσαν φόρους που τους αναλογούσαν και ποτέ δεν είχαν πληρωθεί» είναι η κεντρική του γραμμή και υποστηρίζει ότι ο κορμός του κατηγορητηρίου εναντίον του κατέρρευσε στην προανακριτική επιτροπή.