Τα πυρά του στη Μόσχα στρέφει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ με αφορμή και την σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με πρώτο θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο μπλογκ του ο Μπορέλ κατηγορεί τη Ρωσία ότι θέτει τον κόσμο σε κίνδυνο λιμού με το μπλοκάρισμα των εξαγωγών δημητριακών από την Ουκρανία και τους περιορισμούς των δικών της εξαγωγών.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρει ότι «είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε από κοινού με τον ΟΗΕ προκειμένου να αποτρέψουμε οποιονδήποτε ανεπιθύμητο αντίκτυπο των κυρώσεών μας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια και «η μάχη των αφηγήσεων» με τη Ρωσία για την πραγματικότητα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.

Για τον Μπορέλ η επιλογή της Μόσχας να «στρατιωτικοποιήσει» τις εξαγωγές σιτηρών και να τις χρησιμοποιήσει ως εργαλείο εκβιασμού εναντίον οποιουδήποτε είναι καταγγελτέα και αντιτίθεται στην επίθεσή της στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία μετέτρεψε τη Μαύρη Θάλασσα σε πολεμική ζώνη, μπλοκάροντας τις αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων με προέλευση την Ουκρανία (…) και εφαρμόζει επίσης ποσοστώσεις και φόρους στις δικές της εξαγωγές σιτηρών» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. «δεν απαγορεύουν στη Ρωσία να εξάγει αγροτικά προϊόντα και σπόρους, ούτε να τους αγοράζει, υπό τον όρο ότι τα πρόσωπα ή οι οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν εμπλέκονται» στις επιχειρήσεις αυτές, διευκρινίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι υπάρχει μια ‘μάχη αφηγήσεων’ γύρω από αυτό το θέμα» των κυρώσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Και προειδοποιεί σημειώνοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να επιτραπεί η επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών διά θαλάσσης. Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και ελπίζουμε πως μια λύση μπορεί να εξευρεθεί τις επόμενες ημέρες. Μην δημιουργείτε τον κίνδυνο να προκληθεί μια παγκόσμια επισιτιστική καταστροφή».