Το κέντρο της Αθήνας έχει αρχίσει να γεμίζει με χρώματα, αισιοδοξία και διεκδίκηση. Το φετινό Athens Pride ξεκινά στην πρωτεύουσα και ζητά ισότητα «Άνευ όρων» σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ισότητα στον γάμο, ισότητα στην οικογένεια, για συμπερίληψη, για ίση πρόσβαση σε Υγεία και Παιδεία. Πάντα παρών/ – ούσα o Ζακ/ Ζackie, που βρίσκεται στην σκέψη όλων όσων βρίσκονται σήμερα στο Σύνταγμα ζητώντας μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Πριν την μεγάλη πορεία που θα ξεκινήσει στις 7μμ μπροστά από τη Βουλή, στον χώρο της κάτω πλατείας του Συντάγματος έχουν στηθεί τα σταντ των ΛΟΑΤΙΚΙ+ κινήσεων, φορέων και οργανώσεων. Εκδηλώσεις και συζητήσεις για την απελευθέρωση για τον αγώνα για ίσα δικαιώματα ξεκινούν στα σταντ ή σε χώρους της πλατείας και ολ@ περιμένουν την παρέλαση.

To μήνυμα του Athens Pride

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και αδιαπραγμάτευτα.

Όλα τα άτομα γεννιόμαστε αδιακρίτως ελεύθερα.

Έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία λόγου και έκφρασης της προσωπικότητας, στη σωματική ακεραιότητα, στην εκπαίδευση, στον γάμο, στην οικογένεια, στην εργασία και στην ασφάλεια.

Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει στην πράξη όταν τα δικαιώματα αυτά θα πρέπει να καλύπτουν και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τα χαρακτηριστικά, την έκφραση και την ταυτότητα φύλου μας. Ξαφνικά εμφανίζονται αυθαίρετοι περιορισμοί βασιζόμενοι σε ανυπόστατες εκτιμήσεις, οι οποίοι εντείνουν την ανασφάλεια και τις διακρίσεις που βιώνουμε διαρκώς.

Μπορούμε να συνάψουμε σύμφωνο συμβίωσης, αλλά όχι γάμο.

Μπορούμε να τεκνοποιήσουμε, αλλά μόνο ως ατομικότητες.

Μπορούμε να κάνουμε αναδοχή παιδιών, αλλά όχι να τεκνοθετήσουμε.

Μπορούμε να είμαστε ελεύθερα, αλλά μόνο στο κρεβάτι μας.

Μπορούμε να έρθουμε στη ζωή, αλλά μόνο αν έχουμε τυπικά χρωμοσώματα.

Μπορούμε να απολαμβάνουμε προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας, αλλά μόνο αν τα σώματά μας χωράνε στις ιατρικές νόρμες άρρεν/θήλυ.

Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά τα αναλυτικά προγράμματα δεν μας περιέχουν.

Μπορούμε να νιώσουμε ασφάλεια, αλλά μόνο αν κρυβόμαστε ή μένουμε αόρατα.

Οι ταυτότητές μας, η σωματικότητά μας, έκφρασή μας και οι εκφάνσεις τους όμως αφορούν σε όλη τη ζωή μας. Δικαιούμαστε να ζούμε απολαμβάνοντας τα δικαιώματα και εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που μοιραζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς και οι οικογένειές μας διεκδικούμε πραγματική ισότητα χωρίς «ναι μεν… αλλά», με ασφάλεια και συμπερίληψη, χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους. Ανευ Ορων.

Στο φετινό Athens Pride διεκδικούμε και γιορτάζουμε ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ…

Για εκπαίδευση Ανευ Ορων

Για ισότητα στον γάμο και την οικογένεια Ανευ Ορων

Για ασφάλεια Ανευ Ορων

Για συμπερίληψη Ανευ Ορων

Για ζωή Ανευ Ορων

Ελα να διεκδικήσουμε για μια ακόμη χρονιά μαζί την αποδοχή, τη συμπερίληψη, την ορατότητα και την ισονομία που δικαιούμαστε ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ στην Παρέλαση Υπερηφάνειας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουνίου στις 19:00. Σημείο εκκίνησης: Βουλή

Συναυλία μετά την παρέλαση

Μετά το τέλος της πορείας θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών.

Μεγάλος «παρών» και «απών» ο Ζακ

Φέτος η σκέψη του Ζακ είναι ξανά μαζί με όσους διαδηλώνουν για ισότητα. Για έναν λόγο παραπάνω. Η δίκη των δολοφόνων του που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό έφερε ξανά στην επικαιρότητα τις πολλές δολοφονίες του ακτιβιστή των ΛΟΑΤΚΙ + δικαιωμάτων. Εκατοντάδες κόσμου βρισκόταν έξω από το Δικαστήριο για να συμπαρασταθεί στην οικογένεια που ζητούσε δικαιοσύνη.

Στο φετινό pride πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να γίνει εκ νέου η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ και να καταδικαστούν και να μπουν στη φυλακή «όλοι οι δολοφόνοι του», καθώς η απόφαση του δικαστηρίου δεν ικανοποίησε την οικογένεια και όσους αγωνίστηκαν μαζί της, ενώ την ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης χιλιάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για το πόρισμα του δικαστηρίου.

Ο Ζακ, μεγάλος απών και μεγάλος παρών ταυτόχρονα σε όλες τις διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος θα συντροφεύει πάντα όλους εκείνους που αν και σε ευάλωτη θέση βρίσκουν το κουράγιο να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αγωνιστούν για ισότητα και ελευθερία. Τα λόγια του δεν θα ξεχαστούν ποτέ:

«Συνειδητοποιείς πως η δύναμή σου είναι αυτή ακριβώς η ευαλωτότητα. Είναι η θέληση και η ελευθερία του να είσαι εσύ και να συνεχίσεις να ζεις παραμένοντας εσύ. Ο ευάλωτος εσύ […] Το να μπορείς να είσαι αυτό που είσαι. Και να έχεις το κουράγιο να συνεχίζεις να περπατάς».