Η αντιμετώπιση του καρκίνου δεν περνά μόνο μέσα από θεραπευτικά σχήματα. Από την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και των συγγενών τους, μέχρι την υιοθέτηση μιας διατροφής που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της υγείας και την αντιμετώπιση παρεπόμενων προβλημάτων, όπως οι διαταραχές ύπνου, που επιδεινώνουν την καθημερινότητα των πασχόντων, μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση είναι απαραίτητη για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών.

Και αυτή ακριβώς η σφαιρική αντιμετώπιση του καρκίνου είναι που – επιτέλους – εντάσσεται στη θεραπευτική φαρέτρα του ελληνικού συστήματος υγείας, μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμα Υποστηρικτικής Ιατρικής για καρκινοπαθείς «Δίπλα στη Γυναίκα», που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από τον Σύλλογο Φίλων της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου και υλοποιείται με τη χορηγία της doValue Greece.

Ο χώρος Pampering Room (δωμάτιο υποστήριξης) στην πτέρυγα της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, που υλοποιήθηκε με την στήριξη της doValue Greece, στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Ο ακριβής χαρακτήρας του προγράμματος επεξηγήθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, την περασμένη Τετάρτη, ενώπιον της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Μίνας Γκάγκα, του Υφυπουργού Παιδείας κ. Άγγελου Συρίγου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Αθανάσιου Δημόπουλου, του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, του Προέδρου του Αρεταιείου Νοσοκομείου Καθηγητή Νίκου Αρκαδόπουλου, καθώς και του Εκτελεστικού Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της doValue Greece κκ. Θεόδωρου Καλαντώνη και Τάσου Πανούση.

Μια «όαση» χαλάρωσης εντός του νοσοκομείου

Πέραν των υπηρεσιών υποστηρικτικής ιατρικής, ειδική μνεία αξίζει στη διαμόρφωση ενός ειδικά σχεδιασμένου χώρου σε Pampering Room (δωμάτιο υποστήριξης) στην πτέρυγα Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής. Το Pampering Room, που υλοποιήθηκε με τη στήριξη της doValue Greece στο πλαίσιο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στοχεύει στη δημιουργία μιας χαλαρωτικής ατμόσφαιρας, μέσα από έπιπλα και διακόσμηση που δεν θυμίζουν σε τίποτα νοσοκομείο, και πρόκειται να αποτελέσει χώρο ευεξίας, αλλά και αποσυμπίεσης των ασθενών και των συγγενών τους. Εκτός των άλλων, αναμένεται να στεγάσει ομάδες υποστήριξης ασθενών, οι οποίες έχει φανεί ότι βοηθούν σημαντικά τους καρκινοπαθείς, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το ψυχολογικό φορτίο που προκαλείται από την ασθένεια, αλλά και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα «Δίπλα στη Γυναίκα», το οποίο είναι σχεδιασμένο να εξελίσσεται διαρκώς και να διαθέτει ευελιξία ώστε να προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

«Ο γυναικείος καρκίνος έχει το όνομα της συγγενούς ή της φίλης μας»

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που συντονίστηκε από τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου, η κίνηση του Συλλόγου Φίλων της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου και της doValue χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό και αισιοδοξία για την επίδρασή της στον αγώνα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα συνεχάρη τόσο τον Σύλλογο Φίλων όσο και την Κλινική για την πρωτοβουλία και υπογράμμισε τη σημασία που έχει «το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει τη βάση για την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων και σε άλλα νοσοκομεία, καθώς ειδικά ο καρκίνος χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση».

Σε αντίστοιχο κλίμα, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο γυναικείος καρκίνος δεν είναι κάτι ανώνυμο. Έχει το όνομα της Ιωάννας, της Εύης της Ελένης, συγγενούς ή φίλης. Είναι δίπλα μας. Γι’ αυτό έχει εξαιρετική σημασία η δημιουργία αυτού του ολοκληρωμένου προγράμματος για να στηρίξει τη γυναίκα ασθενή στο πιο δύσκολο στάδιο μετά την εγχείρηση, εκεί που χρειάζεται συστηματική ψυχολογική και θεραπευτική υποστήριξη για να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Αρεταίειο, ένα δημόσιο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο το οποίο προχώρησε στην καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία».

«Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε τη λειτουργία και την εξέλιξη του προγράμματος»

Το ενδιαφέρον της doValue για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία εξήγησε στη δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Τάσος Πανούσης, επισημαίνοντας ότι «η Υγεία έχει κεντρική θέση στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της doValue Greece. Επιλέγουμε εστιασμένες πρωτοβουλίες με άμεσο πρακτικό αντίκρισμα και συνεργαζόμαστε με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς κύρους στο πλαίσιο αυτό. Με μεγάλη χαρά παραδώσαμε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο (pampering room) υποστηρικτικής ιατρικής στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Πιστεύουμε πως οι γυναίκες ασθενείς θα βρουν εκεί την ολιστική στήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τη δοκιμασία που αντιμετωπίζουν. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε τη λειτουργία αλλά και την εξέλιξη του ίδιου του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία πάντοτε με το Σύλλογο Φίλων Μαιευτικής και  Γυναικολογικής  Κλινικής του Νοσοκομείου».

«Η σημασία της ολιστικής προσέγγισης είναι γνωστή από τον Ιπποκράτη»

Στη σημασία της ολιστικής προσέγγισης στάθηκε και ο καθηγητής Νίκος Βλάχος, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, τονίζοντας ότι «από τον Ιπποκράτη έως τις πιο σύγχρονες επιστημονικές έρευνες και προσεγγίσεις, υπογραμμίζεται η σημασία της ολιστικής προσέγγισης των ασθενών και της θωράκισης της υγείας τους. Σήμερα βλέπουμε την σπίθα που ελπίζουμε να απλωθεί και να γίνει ένα καινούργιο παράδειγμα για τη χώρα».

Αναλύοντας τους στόχους του Συλλόγου Φίλων Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου, η Πρόεδρος του Συλλόγου και Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, υπογράμμισε ότι «ο Σύλλογος στέκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα με καρκίνο και σε συνεργασία με το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της Κλινικής και εθελοντές, παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένη ολιστική υποστήριξη σε ασθενείς, που διαγιγνώσκονται στην κλινική με γυναικολογικό καρκίνο. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει ψυχολογικά ασθενείς και συγγενείς, να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως “και τώρα τι πρέπει να αλλάξω στη διατροφή μου;”, να εντοπίσει και αντιμετωπίσει προβλήματα ύπνου, να ενθαρρύνει τη θεραπευτική άσκηση κλπ.».

«Υπόδειγμα συνεργασίας δημοσίου, κοινωνίας των πολιτών και ιδιωτικού τομέα»

Τη βαρύνουσα σημασία του προγράμματος για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου ανέδειξε από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος, σημειώνοντας ότι «η Β’ Γυναικολογική και Μαιευτική Κλινική του Αρεταιείου Νοσοκομείου σχεδιάζει και υλοποιεί πολλές πρωτοποριακές δράσεις, παράλληλα με το πλούσιο ερευνητικό έργο και τις διεθνείς συνεργασίες που έχει. Δράσεις όπως το πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του ΕΚΠΑ και παράλληλα διατηρούν την παράδοση της Ιατρική Σχολής στην εισαγωγή καινοτόμων προγραμμάτων».

Αντιστοίχως, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, χαιρέτισε την προσπάθεια τονίζοντας ότι «αποτελεί ένα υπόδειγμα συνεργασίας του δημοσίου τομέα, του ακαδημαϊκού χώρου, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα», ενώ ο Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες που βοηθούν στην ανακούφιση της ψυχικής υγείας των ασθενών με καρκίνο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Η ολιστική προσέγγιση της θεραπείας του καρκίνου είναι θεμελιώδους σημασίας» και συνεχάρη την πρόεδρο του Συλλόγου, Πόπη Καλαϊτζή, για το πάθος της να βρίσκεται με ουσία και αποτέλεσμα «δίπλα στη γυναίκα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Αρεταίειου Νοσοκομείου, Καθηγητής Νίκος Αρκαδόπυλος, δήλωσε «περήφανος που αυτή η πρωτοβουλία υλοποιείται σήμερα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δημιουργήθηκε ένας σημαντικός πυρήνας, γύρω από τον οποίο θα συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες υποστηρικτικής ιατρικής. Μια πρωτοβουλία από την οποία δεν θα ωφεληθούν μόνο οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί».