Στο ρεκόρ του 8,1% διαμορφώθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, ο πληθωρισμός για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 10,5% τον Μάιο (11,3% σύμφωνα με τον εθνικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ) από το 9,1% του Απριλίου.

Οι τιμές

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, οι τιμές αυξήθηκαν 8,1% τον Μάιο από το 7,4% του Απριλίου, αντίστοιχα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στις 31 Μαΐου, τόνισε η Eurostat.

Γαλλία και Μάλτα οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό εντός Ευρωζώνης, σε αντίθεση με τις Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία, όπου ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλές ταχύτητες.

Αν και ο πληθωρισμός είναι τώρα τέσσερις φορές τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, οι φορείς χάραξης πολιτικής εμφανίζονται εξίσου ανήσυχοι για μια γρήγορη άνοδο των σημερινών τιμών, καθώς υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός τώρα ενσωματώνεται μέσω των δευτερογενών επιπτώσεων.

Δομικός πληθωρισμός

Την ίδια στιγμή, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8% από το 3,5%.

Ενώ η αύξηση κατά 39% του ενεργειακού κόστους ήταν ο βασικός μοχλός ανόδου του πληθωρισμού, οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων ήταν υψηλότερες κατά 9% και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2%. Οι τιμές των υπηρεσιών, όπου οι μισθοί αποτελούν βασικό κόστος, αυξήθηκαν 3,5%.