Οι τρεις ισχυροί ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν πως συμφωνούν στο να λάβει η Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Σε συνέντευξη Τύπου Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις  δήλωσαν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, με τον Γάλλο πρόεδρο να αναφέρει συγκεκριμένα πως «Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το άμεσο καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε αναφέρει αρκετές φορές ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, και πρότεινε να υιοθετηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο για το Κίεβο.

Η Ουκρανία είναι «έτοιμη» να εργαστεί για να γίνει ένα «πλήρες μέλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε από τη μεριά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου.

Πότε αποφασίζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα εάν θα χορηγήσει ή όχι στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, το πρώτο βήμα σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει για χρόνια.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ντράγκι είπε ότι το κύριο μήνυμά του κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο ήταν ότι η Ιταλία θέλει να δει την Ουκρανία ως μέρος της ΕΕ.

Ο Σολτς δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειάζεται, περιγράφοντας τον αγώνα του Κιέβου ενάντια στη ρωσική εισβολή ως «ηρωικό».

Η Γερμανία είχε δεχθεί 800.000 Ουκρανούς πρόσφυγες και επίσης υποστηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά, ανέφερε ο Σολτς, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό όσο η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξή μας».

Όπλα και κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του επανέλαβε είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης.

Όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει την κατεχόμενη γη της, είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι πρότεινε στους τέσσερις ηγέτες περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Ουκρανία είναι ευγνωμονούσα για τις παραδόσεις όπλων που έρχονται προς βοήθεια κατά της ρωσικής εισβολής και αναμένει να λάβει βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονου πυραυλικού πυροβολικού και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Κάθε μέρα καθυστέρησης ή αναβολής αποφάσεων είναι μια ευκαιρία για τον ρωσικό στρατό να σκοτώσει Ουκρανούς ή να καταστρέψει τις πόλεις μας», είπε. «Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση: όσο πιο ισχυρά όπλα λαμβάνουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να απελευθερώσουμε τον λαό μας, τη γη μας».

Όπλα στέλνει η Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του ανέφερε ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ουκρανία με οικονομική, ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια, ώστε να «μπορέσουν οι Ουκρανοί να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης απέναντι στις επιθέσεις του ρωσικού στρατού».