Θερμοκρασίες που θυμίζουν Σαχάρα έχουν πλέον πολλά τμήματα της Νότιας Ευρώπης, κυρίως η Ισπανία και η Πορτογαλία αλλά και η κομμάτια της Γαλλίας, όπου ο υδράργυρος κινείται ήδη στους 40 βαθμούς Κελσίου δημιουργώντας φόβους για το τι θα γίνει μέσα στο κατακαλόκαιρο. Με προβλέψεις μάλιστα να δείχνουν τις επόμενες μέρες πιθανές αντίστοιχες θερμοκρασίες και η Ιταλία, μπορεί να μην απέχουμε πολύ από το να αντιμετωπίσουμε πρώιμο κύμα καύσωνα και στην Ελλάδα.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και κάνει πιο έντονη από ποτέ την εμφάνισή της σε κοινωνικό επίπεδο –αλλά και σε οικονομικό απειλώντας σοδειές, τις τιμές των τροφίμων, τον τουρισμό και την πρόσβαση σε νερό. Επίσης δημιουργεί πολύ αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και τις περιουσίες. Ταυτόχρονα, το κύμα καύσωνα αναμένεται να προκαλέσει νέες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και νέες ανοδικές πιέσεις σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα. Επιπλέον οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για ενέργεια, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών, συντηρώντας αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Ήδη οι τιμές του ρεύματος στη Γαλλία και τη Γερμανία ανέβηκαν καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνουν τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία των κλιματιστικών.

Ιούνιος με 44 βαθμούς Κελσίου

Στα νότια της Ισπανίας και σε πόλεις όπως η Κόρδοβα οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 43 με 44 βαθμούς, ενώ στη Μαδρίτη του 40 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με τις προγνώσεις μετεωρολογικών υπηρεσιών. Πρόκειται για ιδιαίτερα ασυνήθιστες υψηλές θερμοκρασίες για τα μέσα του Ιουνίου με τις αρχές της χώρας να εκδίδουν μαζικές προειδοποιήσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Ο χάρτης για τις θερμοκρασίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων Καιρού Μεσαίου Εύρους (ECMWF) που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος είναι ενδεικτικός για το εύρος των υψηλών θερμοκρασιών στο Νοτιοδυτική Ευρώπη το μεσημέρι της 16ης Ιουνίου. Το κύμα αυτό καύσωνα αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι το Σάββατο.

Καίγονται Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία από νέες υψηλές θερμοκρασίες Πηγή: ECMW

Κίνδυνος για τις σοδειές

Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν επιπλέον κίνδυνο να πληγούν οι σοδειές σιτηρών στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Agritel με έδρα το Παρίσι που επικαλείται το Bloomberg. Η συγκομιδή μαλακού σιταριού πλησιάζει και οι σοδειές στην κορυφαία παραγωγό χώρα του είδους Γαλλία απειλούνταν ήδη από μια από τις πιο ζεστές και ξηρές περιόδους των τελευταίων εκατό χρόνων, την ώρα που οι παγκόσμιες προμήθειες είναι περιορισμένες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η συγκομιδή του σιταριού θα πρέπει να ξεκινήσει σε λίγες μόνο εβδομάδες. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο Παρίσι, που δεν βρίσκεται στο νοτιότερο κομμάτι της χώρας όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες, η ζέστη αναμένεται να φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο σύμφωνα με την υπηρεσία Meteo France.

Προβληματίζουν οι προβλέψεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας severe-weather.eu στις 12 Ιουνίου, αυτό που έχει προβλεφθεί στους μετεωρολογικούς χάρτες είναι μια μεγάλη πιθανότητα ισχυρού καύσωνα που θα αναπτυχθεί πρώτα στη νοτιοδυτική Ευρώπη «και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί σταδιακά στη δυτική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα».

«Ισχυρός και επίμονος θόλος (όπως χαρακτηρίζεται) θερμότητας θα λάβει χώρα σε όλη τη Γαλλία και την Ισπανία. Ο επερχόμενος καύσωνας ακολουθεί αμέσως μετά τον εξαιρετικά ζεστό και ξηρό Μάιο του 2022. Ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί για πολλές χώρες της νοτιοδυτικής Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής. Η υπερβολική ζέστη έχει ήδη ενταθεί σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Μαρόκο και η Αλγερία βίωσαν θερμοκρασίας στα επίπεδα των 40 βαθμών Κελσίου (…) Η ζέστη θα επεκταθεί επίσης βόρεια-βορειοανατολικά στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες και θα ενταθεί περισσότερο», αναφέρεται.

Καίγεται η Ισπανία

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας Aemet υπολογίζει ότι υπερθέρμανση του πλανήτη σημαίνει ότι το καλοκαίρι της Ισπανίας ξεκινά μεταξύ 20 και 40 ημερών νωρίτερα από ό,τι πριν από 50 χρόνια. Το περασμένο έτος ήταν το πιο ζεστό και ξηρό που έχει καταγραφεί στην Ισπανία, με θερμοκρασίες να αγγίζουν το ιστορικό υψηλό των 47,4 Κελσίου στο Μοντόρο στη νότια επαρχία της Κόρδοβα. Συνολικά, σε όλη τη χώρα η μέση θερμοκρασία ήταν 0,5 Κελσίου πάνω από τη μέση τιμή για την περίοδο 1981-2010.

Πηγή: ΟΤ.gr