Αν και οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2023, ο προεκλογικός πυρετός στην Μεγαλόνησο έχει ανάψει. Τρεις βασικοί υποψήφιοι, οι δύο μάλιστα προέρχονται από το ίδιο κόμμα, με τη ΝΔ και τον απερχόμενο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να στηρίζει τον έναν εξ αυτών, χωρίς όμως να είναι κανείς σίγουρος ότι ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος (και της ΝΔ) Αβέρωφ Νεοφύτου ότι θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κύπρου. Αλλά η στήριξη από το Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) και τη ΝΔ (ακόμα και από πολλά κόμματα του ΕΛΚ) προς τον κ. Αβέρωφ είναι διαρκής.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την Παρασκευή μεταβαίνει στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να παραστεί στο συνέδριο του ΔΗΣΥ. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ άλλωστε είχε παραστεί στο πρόσφατο Συνέδριο της ΝΔ και ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ ανταποδίδει.

Οι δημοσκοπήσεις όμως έως τώρα δείχνουν προβάδισμα στον Νίκο Χριστοδουλίδη, μέχρι πρότινος υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, ο οποίος τυγχάνει μεγάλης δημοτικότητας στην Κύπρο. Ο κ. Χριστοδουλίδης αν και ορισμένοι του αναγνωρίζουν λάθη στη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής (κυρίως στο θέμα της Αμμοχώστου), συνεχίζει τις επαφές του με κόμματα και κοινωνικούς φορές στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου διαλόγου του με τους πολίτες. Όλα αυτά εν αναμονή και των τελικών αποφάσεων των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές με τις οποίες θα ολοκληρωθεί πλήρως το σκηνικό.

Η τρίτη σοβαρή υποψηφιότητα αφορά τον πρώην πρέσβη, τέως υφυπουργό της κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια και μέχρι πρότινος διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Τον προτείνει ως υποψήφιο Κεντρική Επιτροπή του (κομμουνιστικού κόμματος) ΑΚΕΛ. Δηλαδή και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι (Αβέρωφ, Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννη) είχαν διαδραματίσει ρόλο στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Στην Κύπρο δεν είναι λίγες οι φωνές που λένε ότι για να έχει κάποιος υποψήφιος πιθανότητες να εκλεγεί Πρόεδρος, θα πρέπει να στηρίζεται από κάποιο κόμμα. Ναι, μεν ο Αβέρωφ Νεοφύτου στηρίζεται από το ΔΗΣΥ (κόμμα που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης) του οποίου είναι και Πρόεδρος, ο δε Νίκος Χριστοδουλίδης που προέρχεται από το ΔΗΣΥ δεν στηρίζεται από το κόμμα του (θεωρείται κάπως ως «αντάρτης»), με αποτέλεσμα να τον πλησιάσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος (γιος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου) και Προέδρος το Δημοκρατικού κόμματος (ΔΗΚΟ) για να τον στηρίξει. Η συμφωνία έκλεισε. Το ΔΗΚΟ δεν έχει την ίδια δημοτικότητα σε ψήφους που έχουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αλλά στηρίζεται για την προεδρική εκλογή περισσότερο στην δημοφιλία που απέκτησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το ΑΚΕΛ παραμένει πολιτικά και οικονομικά ισχυρό. Ίσως είναι το μεγαλύτερο κομμουνιστικό κόμμα της Ευρώπης που κατάφερε μια φορά να εκλέξει Πρόεδρο τον Δημήτρη Χριστόφια, αλλά και να είναι πάντοτε ο ρυθμιστής των εκλογών ιδίως στο δεύτερο γύρο. Έχει μεγάλη απήχηση στους πολίτες και είναι κομμουνιστικό κόμμα, παρά το γεγονός δεν έχει σήμα το σφυροδρέπανο και στην ονομασία του δεν υπάρχει η λέξη «κομμουνισμός» ή «κομμουνιστικό κόμμα». Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην εξουσία επιχείρησε να το προσεγγίσει και είχαν μια καλή συνεργασία. Έτσι ο «διαπραγματευτής» του κυπριακού κ. Μαυρομάτης έχει τώρα την απόλυτη στήριξη του ισχυρού ΑΚΕΛ.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, όταν αποφάσισε να μπει στη μάχη των προεδρικών εκλογών, δήλωσε «ανεξάρτητος υποψήφιος» για να εξηγήσει ότι έχει ικανοποιηθεί η κύρια προϋπόθεση που έθετε ο ίδιος όλο το προηγούμενο διάστημα όταν καλείτο να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο τον ενδιέφεραν οι προεδρικές εκλογές. Αυτό δηλαδή της αξιόπιστης προοπτικής.

Το κύριο θέμα στην Κύπρο όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, είναι μεν η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Μαυρογιάννη, αλλά κυρίως το ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο του κόμματος ΔΗΣΥ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στον χώρο «Ελευθερία- Τάσσος Παπαδόπουλος». Το παρόν του στο συνέδριο θα δώσει, πέραν του Πρωθυπουργού, όπως αναφέραμε παραπάνω και ο Πρόεδρος Αναστασιάδη. Αναμένεται οι δύο ηγέτες να απευθύνουν χαιρετισμό και να εκφράσουν την στήριξη τους προς την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο συνέδριο αναμένεται να βρίσκεται και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καθώς και άλλες σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες. Πέραν των συμβολισμών, στόχος του συνεδρίου είναι, όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, να αναδείξει το γεγονός ότι η παράταξη είναι έτοιμη και απόλυτα προετοιμασμένη για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης της. Θα υπάρξουν μάλιστα προτάσεις που αναμένεται καλύπτουν όλα τα κεφάλαια διακυβέρνησης, θέλοντας να δώσουν την εικόνα της παράταξης που είναι πολύ πιο μπροστά από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, καθώς επίσης και από άλλες υποψηφιότητες.

Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς από τώρα το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, αν και οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν. Υπάρχουν υποψήφιοι που ζήτησαν τα επικοινωνιακά φώτα ελλαδιτών επικοινωνιολόγων (όπως άλλωστε συνέβη και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις). Εκείνο όμως που έχει σημασία, είναι ότι το 2023 (εάν διατηρηθούν οι εξαγγελίες) θα υπάρξουν εκλογές στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Κύπρο. Συνεπώς θα είναι μια κρίσιμη εκλογική χρονιά για το εθνικό θέμα της Κύπρου.