Στον Γιάννη Σμαραγδή απένειμε το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουνίου το βραβείο «Ιωάννης Καποδίστριας» η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, επιλέγοντας έτσι έναν σκηνοθέτη που με το έργο του εξακολουθεί να κάνει αυτό που πάντα έκανε: να προβάλλει τις φωτεινές Ελληνικές αξίες. Εξετάζοντας το σώμα όλων των ταινιών του Σμαραγδή, θα δούμε ότι προβάλλει το αρχαίο ελληνικό αίσθημα και την πίστη στην ορθοδοξία που διαχρονικά διαμορφώνουν την ξεχωριστή θέση της Ελλάδος μέσα στον ακατάλυτο χρόνο.

«Κανείς καλλιτέχνης δεν μπορεί να κάνει έργο με την πιθανότητα να αφήσει ίχνος αν δεν έχει ένα ή περισσότερους αγγέλους Ορατούς ή αόρατους να τον προστατεύουν!» είπε εκτός άλλων ο κ. Σμαραγδής παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη. «Στα ώριμα χρόνια της ζωής μου είχα την ευλογία και την τύχη να έχω ένα ορατό άγγελο τη γυναίκα μου Ελένη που έχει φτερά και που μου τα δανείζει για να γίνουν τα έργα και μετά της τα επιστρέφω, για να μη μείνει άπτερη. Και τώρα που δοκιμάζεται ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ άγγελος παραμένει…και ως εκ τούτου επιτρέψτε μου να της αφιερώσω αυτό το βραβείο!»

Ο σκηνοθέτης με το βραβείο ανά χείρας

»Προετοιμάζοντας την ταινία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ το βραβείο αυτό είναι ευλογία. Αυτή η αγάπη που έρχεται από εδώ, μέσω του βραβείου, θα περάσει μέσα στην ταινία, να είστε σίγουροι. Μια πανδημία και ένας πόλεμος πήγε την ταινία πίσω. Η ταινία όμως πρέπει να είναι έτοιμη το 2023, γιατί είναι μια ιερή υποχρέωση απέναντι στον ανεξίτηλο Ιωάννη Καποδίστρια, τον Έλληνα πρότυπο για τις μελλοντικές γενεές.»

Να σημειωθεί επίσης ότι στην έναρξη της εκδήλωσης η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης τίμησε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου που πέθανε πριν από λίγο καιρό,  με ένα αφιέρωμα (στο παρελθόν τον είχε τιμήσει ξανά). Ο Γ. Σμαραγδής χάρηκε ιδιαιτέρως γι’ αυτό, αφού τον συνέδεε στενή φιλία με τον συνθέτη που έγραψε τη μουσική για τις ταινίες του πρώτου «Καβάφης» και «El Greco». Επιπροσθέτως, ο σκηνοθέτης θύμισε πως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε γράψει τη μουσική εντελώς δωρεάν.

Τέλος, ο Γ. Σμαραγδής αναφέρθηκε στο βιβλίο του στοχαστή Μίμη Τσακωνιάτη «El Greco: Γιάννης Σμαραγδής – Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ εντός των ημερών. Αυτό το βιβλίο είναι το τρίτο στη σειρά μετά τα «Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε» και «Καβάφης», ενώ θα ακολουθήσουν άλλα δυο, για τις ταινίες «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» και «Καζαντζάκης».