«Yπάρχει μία συμφωνία που πρέπει να γίνει» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανέφερε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Συγκεκριμένα ο κ. Όσμπορν, εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία διαμοιρασμού μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου καθώς η Ελλάδα έχει απαιτήσει έντονα να επιστραφούν στην Αθήνα τα μαρμάρινα γλυπτά.

Δίνοντας συνέντευξή στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο Όσμπορν δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς ένα φορτίο προαπαιτούμενων, χωρίς ένα φορτίο κόκκινων γραμμών».

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι μια καταπληκτική μαρτυρία του ανθρώπινου πολιτισμού. Στο Βρετανικό Μουσείο, αφηγούνται μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σύγκριση με όλους τους άλλους πολιτισμούς, την Κίνα, την Ινδία, άλλα μέρη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα, αφηγούνται την ιστορία, μόνο τον ελληνικό πολιτισμό. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσμπορν: «Ναι» στο να μεταφερθούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να… ξαναγυρίσουν

Όταν ο πρόεδρος του Μουσείου ρωτήθηκε αν κάποια από τα Γλυπτά θα μπορούσαν «να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για ένα διάστημα και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο Λονδίνο», ο ίδιος απάντησε ότι «αυτού του είδους η διευθέτηση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη, αν και δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους όλων των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου».