Η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε την Τρίτη δημόσιο διάλογο με την προοπτική να παρουσιάσει εντός του έτους νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης.

Το υπουργείο Υγείας καλεί σε ακρόαση περισσότερους από 200 γιατρούς, νομικούς και άλλους ειδικούς από τη Γερμανία και το εξωτερικό, καθώς και αξιωματούχους από διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης.

Το σχέδιο για τη νομιμοποίηση της ελεγχόμενης πώλησης κάνναβης σε ενήλικες μέσω ειδικά αδειοδοτημένων καταστημάτων ήταν μια από τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν πέρυσι από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.

Η νομιμοποίηση θα επιτρέψει ελέγχους ποιότητας που θα προστατεύουν την υγεία των νέων, είπε η κυβέρνηση, η οποία συμφώνησε επίσης να εξετάσει τις «κοινωνικές συνέπειες» του μέτρου έπειτα από τέσσερα χρόνια εφαρμογής.

Στις πέντε ακροάσεις που πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας θα εξεταστούν τα βέλτιστα δυνατά μέτρα για την προστασία των νέων, των καταναλωτών γενικά και της υγείας τους, δήλωσε ο Μπούρκχαρντ Μπλίνερτ, επίτροπος του υπουργείου αρμόδιος για τα ναρκωτικά.

«Όπως πολλοί άλλοι, έχω εργαστεί επί χρόνια προκειμένου να βάλουμε τέρμα στην ποινικοποίηση των καταναλωτών κάνναβης και να εφαρμόσουμε μια σύγχρονη πολιτική που προσανατολίζεται στην υγεία» δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press.

Άλλες προωθούμενες μεταρρυθμίσεις πέρα από τη νομιμοποίηση της κάνναβης είναι η κατάργηση του παλιού νόμου που απαγορεύει στους γιατρούς να «διαφημίζουν» υπηρεσίες άμβλωσης.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να απλοποιήσει τη διαδικασία για απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας, να άρει τους περιορισμούς για τη διπλή υπηκοότητα και να μειώσει την ελάχιστη ηλικία ψήφου από τα 18 στα 16 έτη.

Προς κατάργηση βαίνει επίσης νόμος 40 ετών που απαιτεί από τα διεμφυλικά άτομα να υποβάλλονται σε ψυχολογική αξιολόγηση και να εξασφαλίζουν δικαστική άδεια πριν αλλάξουν επίσημα φύλο.