Ηρθαν και μας βρήκαν βροχή, βροντές, αστραπές, κεραυνοί και βοριάς δυνατός μέσα στο Πάρκο. Δεν το περίμενα, μούσκεμα έγινα από πάνω ως κάτω, ημερολόγιό μου. Θα πάθω πλευρίτη – δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό, αλλά από παιδί το ακούω σαν κάτι θανατηφόρο που παθαίνει κανείς όταν γίνεται λούτσα.

-Βαθιά μουσκεμένος εγώ, βαριά πληγωμένος ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Στο γεύμα εργασίας που είχαμε μεταξύ μας, είχαμε πει να μη βάλουμε άλλους ανάμεσά μας. […] Και ενώ είπε να μην υπάρχουν τρίτες χώρες ανάμεσά μας, δυο με τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή μας, στις ΗΠΑ, στο Κογκρέσο, έκανε ομιλίες εναντίον της Τουρκίας και των συμφερόντων της Τουρκίας. Μετά πήγε στο Νταβός κι έκανε τα ίδια. Ας μην παρεξηγούν, εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής με αξιοπρέπεια. Εμείς δεν λέμε ναι στην πολιτική που έχει έλλειψη αξιοπρέπειας».

Κατ’ αρχάς, δεν έχει δίκιο ότι στο Κογκρέσο έκανε ομιλία κατά της Τουρκίας: βοούσε η αντιπολίτευση εδώ ότι ο Πρωθυπουργός δεν τόλμησε καν να αναφέρει το όνομα «Τουρκία» – για την ακρίβεια, «φοβήθηκε να πει τη λέξη Τουρκία»· ήταν απλώς διασκεδαστικός, για τούτο τον χειροκροτούσαν. Ξέρει καλύτερα ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Σκουρλέτη και τόσους άλλους αξιοπρεπέστατους αντιπολιτευόμενους τι είπε ο «αναξιοπρεπής» στις ΗΠΑ;

Εχει γλαύκες η Αθήνα

Βεβαίως, ο Ερντογάν θα απαντήσει ότι «τα ξέρουμε αυτά· και η δική μου αντιπολίτευση πλειοδοτεί εθνικιστικά. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε επί λέξει: «Αν έχεις καρδιά, κάνε ένα βήμα στα κατεχόμενα και στρατιωτικοποιημένα νησιά. Εμείς θα στηρίξουμε»».

Αυτά είναι δικολαβίες όμως: εδώ έχουμε συνετή, υπεύθυνη και συνεπή αντιπολίτευση και όχι τον κάθε γλωσσοδέτη «Κιλιτσντάρογλου»· επιπλέον η δική μας είναι ριζοσπαστικά αριστερή, δημοκρατικά συμμαχική και οπωσδήποτε φιλειρηνική – π.χ., ακόμα και ότι «δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα» έχει υποστηρίξει ή ότι «η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός».

Αρα, όταν λέει ότι «φοβήθηκε την Τουρκία και δεν την ανέφερε», δεν το κάνει για να κερδίσει ψηφουλάκια από το «πατριωτικό ΠαΣοΚ» και όποιον άλλον βαθιά πικραμένο εθνικιστή. Το λέει γιατί θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναξιοπρεπή – και όχι μόνο· κλέφτη τον έχει πει, απατεώνα, γ@μημένο – άρα ούτε και ως προς αυτά κομίζει γλαύκα εις Αθήνας εξ Αγκύρας ο Ταγίπ Ερντογάν.

Συνάγουμε επομένως ότι μπορεί Ελλάς – Τουρκία να είναι στα μαχαίρια, όμως ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και  Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του γλωσσοδέτη «Κιλιτσντάρογλου» έχουν τακιμιάσει: λυσσάνε για εξουσία και επιτίθενται με τυφλή μανία στους κατέχοντές την.

l Από εκεί και πέρα, και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει – όχι κατά την τελευταία τους συνάντηση αλλά αυτήν που είχε γίνει πέρυσι τέτοια εποχή στις Βρυξέλλες: «Πρότεινα στον κ. Μητσοτάκη, […] , όταν προκύπτουν ζητήματα, να μην εμπλέκουμε τρίτα πρόσωπα ή τρίτες χώρες. […] εσείς να με καλείτε άνετα από την ειδική γραμμή, όπως κι εγώ να καλώ εσάς».

«Πρότεινα», είχε πει· Η ελληνική κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ότι συμφώνησε σε κάτι τέτοιο, ώστε να τον κατηγορεί σήμερα για αναξιοπρέπεια ο τούρκος πρωθυπουργός. Αλλά ίσως έχει συνηθίσει ό,τι προτείνει και ό,τι επιθυμεί να γίνεται αμέσως στην Τουρκία. Και όποιος δεν το κάνει, είναι αναξιοπρεπής.

Δεν μένει παρά να ακούσουμε σε λίγο από τη ριζοσπαστικά αριστερή, δημοκρατικά συμμαχική αντιπολίτευση ότι «δεν τα λέμε μόνο εμείς: ακόμα και ο Ερντογάν τον λέει «αναξιοπρεπή»».

-Ο πατέρας έπαιζε απορροφημένος βιντεοπαιχνίδι, λίγο πιο πέρα δίχρονο αγοράκι βρήκε σε σακίδιο το πιστόλι του και, παίζοντας και αυτό, τον πυροβόλησε στην πλάτη – πάει καλιά του ο πατέρας.

Η μητέρα δεκάχρονου κοριτσιού καβγάδιζε με γειτόνισσα, άγνωστο για ποιο θέμα. Τα χοντρύνανε οι δύο κυρίες, άρχισαν τις γροθιές και τα μαλλιοτραβήγματα, αποφάσισε η κορούλα να συμπαρασταθεί στη μαμά της, πήρε το πιστόλι από την τσάντα της μαμάς, πυροβόλησε την αντίπαλό της – πάει κι αυτή καλιά της.

Και οι δύο φόνοι στη Φλόριδα, την περίφημη Πολιτεία όπου ο Αλ Γκορ έχασε τους εκλέκτορές της για μερικές δεκάδες εξαιρετικά αμφισβητούμενες ψήφους το 2000 και εξελέγη πρόεδρος ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, αυτός που κήρυξε πόλεμο στην τρομοκρατία, διέλυσε το Ιράκ όπου δεν υπήρχαν τρομοκρατικές οργανώσεις και προέκυψε το Ισλαμικό Κράτος.

Σε αυτή την υπέροχη Πολιτεία λοιπόν, όπου κατοικοεδρεύει και ο Ντόναλντ Τραμπ, η ασύδοτη οπλοφορία κάνει τα παιδάκια δολοφόνους. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το Τέξας, όπου πριν από 10 ημέρες παρανοϊκός οπλοφόρος δολοφόνησε 19 παιδάκια του Δημοτικού και δύο δασκάλες τους.

Οι ΗΠΑ έγιναν νωρίς

Αλλά φαίνεται πως δεν θα λυθεί ποτέ αυτό το πρόβλημα στις ΗΠΑ, όπως δεν θα λυθεί και το πρόβλημα της ποινής του θανάτου που επιβάλλουν εκεί· ή το θέμα της παραγραφής – φαίνεται πως για ορισμένα αδικήματα δεν υπάρχει παραγραφή, αιωνίως θα σε ψάχνουν να σε τιμωρήσουν. Σκληρή κοινωνία – σκληρές Πολιτείες μάλλον· γιατί σε άλλες και η οπλοφορία έχει περιοριστεί και η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί.

Φτιάχτηκαν νωρίς οι ΗΠΑ, πρώτες πρώτες από τις δημοκρατικές χώρες, το 1776. Δεν τα είχαν προβλέψει όλα οι ιδρυτές. Και τα συντάγματα ομοσπονδιών δεν αλλάζουν εύκολα, οι τοπικές πολιτικές ελίτ θέλουν να διατηρούν τα κεκτημένα τους – ας το έχουμε υπόψη μας αυτό όταν θα φτιάξουμε το σύνταγμα της Ενωμένης Ευρώπης.

-Α, μην ξεχάσω να ευχηθώ περαστικά στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη που κόλλησε COVID-19 – και να τον συγχαρώ για την επιτυχή έκβαση της μάχης ενάντια στην πρώτη πυρκαγιά στην Αττική, στην Ανω Γλυφάδα και τη Βούλα. Και ας μη σκέφτεται τους αχάριστους που τον κατηγορούν, δεν έχει όρια η πολιτική εμπάθεια και κακοήθεια, ούτε το μίσος. Δυστυχώς, ξέρει από αυτά.

Πεντηκοστή, του Αγίου Πνεύματος· βροχές και καταιγίδες προβλέπουν πάλι οι μετεωρολόγοι αλλά δεν πτοείται κανείς, όλοι ετοιμάζονται να φύγουν για το τριήμερο. Και έτσι θα μείνω μόνος μου με τα Plasmata στο Πεδίον Αρεως· ωραία θα είναι.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Τώρα, Διόδωρε, που οι μάσκες έπαψαν να είναι υποχρεωτικές, ουκ ολίγοι άρχισαν να τις φοράν ακόμη περισσότερο.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ Ο ΤΡΑΧΗΛΟΣ…

Φήμες θέλουν τον Αλέξη να αφιερώνει στην αγαπημένη του Εξουσία: Γυρνάω απ’ αριστερά / Γυρνάω δεξιά / Προσπαθώ ανάσκελα / Δοκιμάζω μπρούμυτα / μα τίποτα, τίποτα/…/Αϋπνίες, αϋπνίες, αϋπνίες, αϋπνίες / Αϋπνίες πολλές, αϋπνίες τρελές / Δεν κοιμάμαι δίχως τις δικές μας αγκαλιές/…/ (Αννα Βίσση)
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Πεδίο συγκρούσεων τα πανεπιστήμια. Λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι. Κεραμέως κατά κεραμείων, κεραμέων πρυτάνεων και φοιτητών κεράμων. «Κεραμεύς κεραμεί κοτέει» – ο κεραμεύς μισεί τον κεραμέα – έλεγαν οι σοφοί πρόγονοί μας. Κεραμιδαριό το λέει ο θυμόσοφος λαός μας.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΒΟΛΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ

Τις κοινωνίες τις πηγαίνει μπροστά μια μικρή ομάδα σοβαρών, εργατικών και λογικών ανθρώπων. Ετσι προοδεύει ο κόσμος, από το 0,01 του πληθυσμού της γης. Με τις υπερβολές και τις ακρότητες δεν γίνεται τίποτα. Μόνο πόλεμος και καταστροφή. Ο Θεός μαζί μας… να δούμε για πόσο ακόμα.
ΚΛΕΛΙΑ ΜΩΡΑΪΤΗ, ΕΚΑΛΗ

Ψευδόμενος ασύστολα ο κ. Τσίπρας έπεισε τους αφελείς να τον κάνουν πρωθυπουργό. Σήμερα επιχειρώντας να πείσει με αληθείς αναφορές, όπως η ακρίβεια, κ.τ.λ., ματαιοπονεί. Οπως ο βοσκός που φώναζε συνεχώς «λύκος» στον μύθο του Αισώπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Προς G. Antetokounmpo-Greek freak-Μιλγουόκι ΗΠΑ: ολίγον κράτει Giannis σε TV. Η υπερέκθεση στην κάμερα έχει καταστρέψει κόσμο, ως αναλώσιμο των εταιρειών. Αδελφός Ελληνας Δάσκαλος.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

Και να, Διόδωρε, τι σπαστικό κι αυτή η φορολογική δήλωση κάθε χρόνο, όπου όλα τα έχει δηλώσει η ίδια η εφορία από πριν…
ΝΟΤΗΣ ΑΠΟ ΕΡΧΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Για να πάψουν οι από κει να μας απειλούν ότι θα έλθουν από δω, να τους απειλήσουμε κι εμείς ότι θα σταματήσουμε να πηγαίνουμε από κει να φέρνουμε από δω δερμάτινα, ομπρέλες, μπακίρια, λουκούμια, στραγάλια, κομπολόγια, νυχοκόπτες και λοιπά σκατολοΐδια, να δεις πώς συμμορφώνονται αμέσως.
Γ. IDI T-ΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ

Είναι απλό. Ο… Φράγκας έκανε ό,τι έκανε και οι ελέγχοντες έκαναν πως έκαναν…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ