Τη σκυτάλη των «πολεμικών» δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίρνουν για μία ακόμα φορά τα τουρκικά ΜΜΕ. Σειρά αναλύσεων, άρθρων και ρεπορτάζ αναφέρονται καθημερινά στην ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ σημειώνεται και ο ρόλος των ΗΠΑ.

Εξέχουσα θέση στα τουρκικά ΜΜΕ έχουν σαφώς οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου που στοχοποιούν τόσο την Αθήνα όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά.

Ενόχληση από τις δηλώσεις Μενέντεζ

Η εφημερίδα Ακσάμ αναφέρεται στη συνέντευξη του αμερικανού γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, σημειώνοντας την «παραδοχή» του ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ουδέτερες, καθώς αν ήταν δεν θα υπέγραφαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Η Μιλιέτ αναπαράγει τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή, με έμφαση στην έκφραση του «εμείς ακούμε το λόγο αυτού που είναι άντρας» καθώς στο ότι χαρακτήρισε ψέματα τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη «μάχη» της επίθεσης των ΜΜΕ επιστρατεύοναι και απόστρατοι στρατιωτικοί όπως ο στρατηγός ε.α. Μπεγιαζίτ Καρατάς, που δηλώνει ότι «θα φτάσουμε την Ελλάδα στην Αδριατική»

Στο CNNTürk μιλάει ο Αχμέτ Οζάλ – γιος του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ – ο οποίος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Άγκυρα έχει δικαίωμα να επέμβει στα νησιά που είναι εξοπλισμένα και πρέπει να υπερασπιστεί το δίκαιο της μέχρι το τέλος. Σύμφωνα με τον Οζάλ οι τούρκοι κομάντος μπορούν να πάνε και να πάρουν τα νησιά ακόμα και κολυμπώντας.

Κατά τον Τζιχάντ Γιαϊτζί δεδομένου ότι η Τουρκία δεν ήταν στο τραπέζι με τη Συμφωνία των Παρισίων το 1947 θα πρέπει να την αμφισβητήσει και να δηλώσει ότι η μεταβίβαση των νησιών στην Ελλάδα είναι άκυρη.

Χουριέτ: Οι Έλληνες πρέπει να απαλλαγούν από τους κυβερνώντες τους

Σε άρθρο της εφημερίδας Χουριέτ αναφέρεται ότι οι έλληνες πρέπει να κοιτάξουν το παρελθόν και να φρεσκάρουν τη μνήμη τους για το τι έγινε ακριβώς αυτές τις μέρες 100 χρόνια πριν. Σε διαφορετικό δημοσίευμα της η Χουριέτ υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα, μη μπορώντας να πάρει μάθημα από τη μιζέρια και τη βαρβαρότητα του πολέμου της Ουκρανίας, προκαλείται από κάποιον εναντίον της Τουρκίας».

Σύμφωνα με το άρθρο «ο ελληνικός λαός πρέπει να απαλλαγεί από τους κυβερνώντες του, που προετοιμάστηκαν για πόλεμο και έκαναν σατανικά σχέδια το συντομότερο δυνατό».

Μιλιέτ: Οι Έλληνες δημιούργησαν τα προβλήματα που αποδίδουν στην Τουρκία

Σε άρθρο της εφημερίδας Μιλιέτ υποστηρίζει ότι οι έλληνες ήταν εκείνοι που δημιούργησαν τα προβλήματα που αποδίδουν στην Τουρκία «με τις δικές τους αποφάσεις, ανεξάρτητα από τις διεκδικήσεις των δικαιωμάτων τους στο ελληνο-κυπριακό τμήμα του Αιγαίου και ακόμη και στην ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «το αποτέλεσμα, που η Ελλάδα δεν συνειδητοποίησε ή δεν περίμενε καθόλου, είναι ότι η στρατηγική, που δημιούργησε για να παγιδεύσει την Τουρκία έχει αρχίσει να λειτουργεί εναντίον της».

Σύμφωνα με τη Μιλιέτ η Ελλάδα βρίσκεται σε σύγκρουση με όλους τους γείτονες της, ενώ προσθέτει πως «όσοι μιλούν για την τουρκική απειλή ξεχνούν ότι αυτοί δημιούργησαν την πραγματική απειλή. Επιτεθήκατε στη Θεσσαλονίκη, στη Σμύρνη επειδή υπήρχε τουρκική απειλή ή κάνατε σφαγές και πραξικοπήματα επειδή υπήρχε τουρκική απειλή στην Κύπρο».