Με ένα tweet θέλησε να εκφράσει τη στήριξη του στον Χουάν Γκουαϊδό, για την νέα επίθεση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Βενεζουέλα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά και καταδικάζουν αυτές τις κλιμακούμενες πράξεις βίας, παρενόχλησης και εκφοβισμού εναντίον του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό και όλων εκείνων που υπερασπίζονται τη δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά το tweet του Άντονι Μπλίνκεν, με τις ΗΠΑ να εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σε εστιατόριο με ε ακτιβιστές από κόμματα της αντιπολίτευσης στην πόλη Σαν Κάρλος, της πολιτείας Κοχέδες, ο Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από «βίαιες ομάδες» που σχετίζονται με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.


Ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 11 Ιανουαρίου 2019 αμφισβητώντας την προεδρία του Νικολάς Μαδούρο με τη στήριξη της Εθνοσυνέλευσης. Ο Γκουαϊδό και οι οπαδοί του κάλεσαν σε διαδηλώσεις στις 23 Ιανουαρίου στην επέτειο της ανατροπής του δικτάτορα Μάρκος Πέρες Χιμένες με πλήθος κόσμου να ανταποκρίνεται σε πόλης στη Βενεζουέλα. Ο Γκουαϊδό έδωσε προεδρικό όρκο και μέσα σε λίγα λεπτά οι ΗΠΑ – επί διοίκησης Ντόναλντ Τραμπ τότε – τον αναγνώρισαν ως πρόεδρο ενώ ακολούθησαν στη συνέχεια ο Καναδάς και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, η Συρία, η Κούβα και η Τουρκία στήριξαν τον Μαδούρο ο οποίος από την πλευρά του κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει ένα πραξικόπημα προειδοποιώντας ότι θα διακόψει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο Δικαιοσύνης (TSJ) απέρριψε την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης για τον Γκουαϊδό, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας στην εξορία τον καλωσόρισε πρόεδρο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για τον Γκουαϊδό στις 29 Ιανουαρίου 2019, πάγωσε τα περιουσιακά του στοιχεία και του απαγόρευσε να φύγει από τη χώρα.

Από το  2021, ο Γκουαϊδό έπαψε να αναγνωρίζεται πλέον ως νόμιμος Πρόεδρος της Βενεζουέλας από την ΕΕ, καθώς έχασε τη θέση του ως επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, με τις Βρυξέλλες να τον χαρακτηρίζουν «προνομιακό συνομιλητή». Συνεχίζουν να τον αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Ιουνίου ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, όπως χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος τον Χουάν Γκουαϊδό, «για να υπογραμμίσει την αναγνώριση και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση το 2015 και τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters στις 5 Ιουνίου πρόκειται να επιτρέπουν στην ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni SpA και την ισπανική Repsol SA να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, από τον Ιούλιο, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες που θα έχει η Ευρώπη λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό αργό.