Η «γαλανόλευκη» πραγματοποίησε ολοκληρωτική εμφάνιση κόντρα στο Κόσοβο, πήρε τη νίκη και ανέβηκε -πριν την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της- στο β’ γκρουπ δυναμικότητας εν όψει του επόμενου Nations League. Μάλιστα, η πρώτη θέση που εξασφάλισε με τη σημερινή νίκη της δίνει μία δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Euro του 2024, ακόμη και αν αποτύχει να προκριθεί μέσω των προκριματικών.

Ο αγώνας

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έχοντας στο πλευρό του τον κόσμο στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, έκανε δυνατή αρχή στην αναμέτρηση. Στα πρώτα λεπτά του αγώνα, το σύνολο του Γκουστάβο Πογιέτ πίεσε στα 3/3 του γηπέδου, θέλοντας να “βραχυκυκλώσει” το Κόσοβο. Στο 8ο και στο 12ο λεπτό, η “γαλανόλευκη” είχε δύο καλές φάσεις με τον Μπουχαλάκη και τον Παυλίδη αντίστοιχα, ενώ οι Κοσοβάροι αδυνατούσαν να πατήσουν την περιοχή του Βλαχοδήμου. Η Ελλάδα ήλεγχε εξ ολοκλήρου τον ρυθμό του παιχνιδιού, είχε την κατοχή και αναζητούσε χώρους μεσοεπιθετικά, προκειμένου να αναπτυχθεί μέσω υπεραριθμιών στα ανασταλτικά κενά των αντιπάλων της. Ο Μπακασέτας απείλησε δις τον Μούριτς με μακρινά σουτ, αλλά στο πρώτο απόκρουσε ο Κοσοβάρος τερματοφύλακας, ενώ στο δεύτερο κόντραρε η μπάλα και έφυγε κόρνερ. Τσιμίκας και Μπάλντοκ προσπαθούσαν να δώσουν έξτρα λύσεις στα πλάγια, δημιουργώντας καλές συνθήκες για ευκαιρίες. Στο 42′ ο αρχηγός της εθνικής ομάδας έχασε τετ-α-τετ, στέλνοντας τη μπάλα δίπλα από την εστία του Μούριτς και το ημίχρονο έληξε δίχως σκορ στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Στο δεύτερο μέρος, η εθνική ομάδα εξακολουθούσε να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού, αλλά αναζητούσε το γκολ που θα της έδινε προβάδισμα και θα μετέφερε το άγχος στα… πόδια των Κοσοβάρων. Η ομάδα του Γκουστάβο Πογιέτ κυνηγούσε τις δεύτερες μπαλιές και παρέμενε γύρω από την εστία του Μούριτς, αλλά οι προσπάθειές της απομακρύνονταν από την άμυνα του Κοσόβου. Στο 65′ πραγματοποιήθηκε η πρώτη αξιοσημείωτη στιγμή. Ο Μάνταλος συνεργάστηκε ωραία με τον Μπακασέτα και ο Γιακουμάκης δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τη σέντρα – σουτ. Λίγα λεπτά αργότερα λύθηκε ο… γόρδιος δεσμός για τη «γαλανόλευκη». Ο Μάνταλος, στο 71′, έκανε εξαιρετική σέντρα στη μεγάλη περιοχή των Κοσοβάρων, ο Γιακουμάκης διάβασε τη φάση, έκανε εξαιρετικό άλμα και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μούριτς, ανοίγοντας το σκορ. Εν συνεχεία, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κλήθηκε να διαχειριστεί το προβάδισμά της, δίνοντας παράλληλα χώρο στο Κόσοβο. Στο 84′ οι φιλοξενούμενοι απείλησαν για πρώτη φορά με ουσιαστική ευκαιρία, χάρη σε σουτ του Ρασίτσα εξ αποστάσεως. Στην τελευταία φάση του αγώνα, ο Μάνταλος χρίστηκε και σκόρερ, αφού κυνήγησε την μπάλα, ενώ ο Μούριτς βρισκόταν εκτός εστία και πλάσαρε εύστοχα για το τελικό 2-0.

ΓΚΟΛ: 71′ Γιακουμάκης, 90+9′ Μάνταλος

Κίτρινες: 80′ Γιακουμάκης, 81′ Μάνταλος / 35′ Κριεζίου

Ελλάδα (Γκουστάβο Πογιέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας, Μπακασέτας (85′ Γιαννούλης), Σιώπης, Μπουχαλάκης (77′ Κουρμπέλης), Χατζηγιοβάνης (45′ Μάνταλος), Παυλίδης (58′ Γιακουμάκης), Μασούρας (85′ Αλεξανδρόπουλος).

Κόσοβο (Αλέν Ζιρές): Μούριτς, Ντομιγκόνι, Ραχμάνι, Κριεζίου, Αλίτι, Ρουντχάνι (46′ Λουσάι), Β. Μπερίσα, Μπουτίκι (77′ Ζενέλι), Μουσλίγια (58′ Ιντρίζι), Ρασίτσα΄(90+1 Σαχίτι), Μουρίκι.