«Η πολιτική είναι κυρίως η διαχείριση των συμβόλων» είχε πει σε ανύποπτο χρόνο, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Φρανσουά Μιτεράν. Γι’ αυτό και οι παλαιότεροι απέδιδαν εξαιρετική σημασία σε αυτά, όπως και στις συναντήσεις που προέκυπταν δι’ αυτών. Την περασμένη Πέμπτη είχαμε μια τέτοιου τύπου συνάντηση. Στο υπαίθριο πάρκο «Λαβύρινθος» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος παρουσιάστηκε με μεγάλη επισημότητα το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού που έφερε τον συμβολικό τίτλο «Φώφη Γεννηματά». Το πρόγραμμα παρουσίασε ενθουσιωδώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πλαισιωμένος από τους υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.κ. Πλεύρη και Πιερρακάκη. Στην εκδήλωση μίλησε με θερμά λόγια για το πρόγραμμα ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, κ. Ανδρέας Τσούνης, μεταδόθηκε ψηφιακό μήνυμα του προέδρου του ΠαΣοΚ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ παρευρέθηκαν σε αυτή ο νέος γραμματέας του κόμματος, κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος, και ο εκπρόσωπος Τύπου του ιδίου κόμματος, κ. Δ. Μάντζος.

***

Περίπου 1,3 εκατ. γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών, από όλη την Ελλάδα θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο ενετάχθη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σύντομα γυναίκες της παραπάνω ηλικιακής ομάδας, που δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν κάνει αντίστοιχη εξέταση τον τελευταίο χρόνο, θα λαμβάνουν στα κινητά τους τηλέφωνα παραπεμπτικά για προληπτικές εξετάσεις σε περίπου 1.000 δημόσια και ιδιωτικά κέντρα μαστογραφίας σε όλη την Ελλάδα. Περιττό είναι, υποθέτουμε, να περιγράψουμε τη σημασία αυτών των προληπτικών εξετάσεων για τις γυναίκες και συνολικά για το σύστημα Υγείας της χώρας. Πολύ δε περισσότερο όταν λίαν συντόμως θα ακολουθήσουν αντίστοιχα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και εκείνες του παχέος εντέρου.

Αύρα πολιτικού πολιτισμού

Η εξαγγελία ωστόσο του μέτρου στο όνομα της Φώφης Γεννηματά και με την παρουσία στελεχών του κόμματός της άφησε πίσω της μια αύρα πολιτικού πολιτισμού. Οι πιο τολμηροί ερμηνευτές των συμβόλων μάλιστα την απέδιδαν ως εικόνα από το προσεχές πολιτικό μας μέλλον. Μάλλον πρόκειται για πρώιμα και πρόωρα συμπεράσματα που πιθανώς πηγάζουν από τη δύναμη των συμβόλων… Ιδωμεν.

Μια άποψη για τις κάλπες σχεδόν… αιρετική

Ευκαιρίας δοθείσης, είμαστε υποχρεωμένοι να σας μεταφέρουμε ότι όπου σταθεί και βρεθεί κανείς για εκλογές το φθινόπωρο ακούει. Είναι κοινός τόπος ότι οι εκλογές απασχολούν τους πάντες στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Οι περισσότεροι τις βλέπουν να έρχονται. Υπάρχει ωστόσο ένας που σχεδόν «σκίζει» τα ρούχα του και επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023. Και δεν είναι άλλος από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυρ. Πιερρακάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός επενδύει στον χρόνο και υπάρχουν, κατ’ αυτόν, πάμπολλα στοιχεία που επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να πολιτεύεται με συνέπεια και σταθερότητα, παρά τις κρίσεις και τις τρικυμίες που συναντά στον δρόμο του. Καταγράφουμε την άποψη του κ. Πιερρακάκη σχεδόν ως αιρετική. Θα έχει ενδιαφέρον αν επιβεβαιωθεί πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα.

 

Η «μεγάλη επιστροφή» και η ελληνική ευκαιρία

Επιτρέψτε μας τώρα να ξεφύγουμε από τη μικρή μας περιφέρεια και να σας μεταφέρουμε στην πιο σύνθετη πίστα της γεωπολιτικής, που τούτο τον καιρό επηρεάζεται βαθύτατα από την εδώ και πάνω από 100 ημέρες ακόμη εξελισσόμενη «ειδική επιχείρηση» του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία. Οπως μας βεβαιώνουν διάφορες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν αποτελεί πρώτο θέμα, παρά δεύτερο θέμα για τις ΗΠΑ». Και επιμένουν ότι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για τους «συμμάχους» Αμερικανούς είναι το Πεκίνο και ο ανταγωνισμός που πηγάζει από την κινεζική προσπάθεια για παγκόσμια οικονομική επικράτηση. Αυτός δε ο ανταγωνισμός για παγκόσμια πρωτιά θα κριθεί, κατά τους Αμερικανούς, στη ζώνη των νέων τεχνολογιών.

Στη διάρκεια της πανδημίας με τη διαταραχή που προκλήθηκε στις εφοδιαστικές αλυσίδες διαπιστώθηκε το εύρος εξάρτησης των ΗΠΑ και της Δύσης από την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία, από ζώνες δηλαδή που δεν διακρίνονται για τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία τους. Αμερικανοί επίσημοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η τελευταία διαταραχή και έλλειψη στην παγκόσμια αγορά των μικροτσίπ προήλθε, άκουσον – άκουσον, από μια ολιγόωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ταϊβάν. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον στις ΗΠΑ δεν μετρά μόνο το κόστος για την εγκατάσταση μιας πολυεθνικής μονάδας. Στον καμβά της νέας γεωπολιτικής οικονομικής εξίσωσης πρωτεύοντα ρόλο έχουν παραμελημένα ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, όπως αυτά της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η DELL κατασκευάζει πλέον μεγάλο εργοστάσιο μικροτσίπ στη Γερμανία. Τελευταία στις ΗΠΑ μιλάνε ολοένα και περισσότεροι για τη «μεγάλη επιστροφή» των παραγωγικών μονάδων από την Ασία στις προηγμένες χώρες της Δύσης και στις ΗΠΑ βεβαίως. Οπως μας μεταφέρουν, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας γεωπολιτικής και συστήνουν στις ελληνικές αρχές να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου να εκμεταλλευθούν το διαφαινόμενο κύμα της «μεγάλης επιστροφής».

Μνήμες Μικράς Ασίας στην Παλιά Βουλή

Στην κατάμεστη αίθουσα της Παλιάς Βουλής παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη 7 Ιουνίου το νέο βιβλίο του Γιώργου Κουμουτσάκου με τίτλο «Εικόνες και Μνήμες» (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης). Το βιβλίο, το οποίο προλογίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί συλλογή φωτογραφιών του συνονόματου παππού του βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος πολέμησε ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ήταν μεταξύ των ομιλητών, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος. Το «παρών» έδωσαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, πολλοί βουλευτές και πρέσβεις. Σύντομο πέρασμα πριν από την έναρξη της παρουσίασης έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Τα ελληνοτουρκικά και το πότε θα γίνουν εκλογές απασχόλησαν τα κατά τόπους πηγαδάκια που στήθηκαν πριν και μετά τη λήξη της εκδήλωσης. Από εμάς, καλοτάξιδο το βιβλίο!

Η ευθύνη για τις διαρροές και το… φάουλ

Η ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής την περασμένη Τετάρτη με θέμα την ενημέρωση για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις. Πέρα από την ανευθυνότητα να διεξαχθεί μία τέτοια συζήτηση δημοσίως, ο χαρακτηρισμός των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων ως «ελβετικό τυρί», λόγω των διαρροών, από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Προφανώς οι διαρροές είναι καταδικαστέες, αλλά δεν θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να τις έχει εντοπίσει και ενδεχομένως να επιβάλει ποινές εφόσον αποδεδειγμένα αναγνωρίσει τους ενόχους; Είναι πάντως προφανές ότι μία τέτοια αποστροφή – και μάλιστα σε δημόσια συζήτηση – συνιστά μέγα φάουλ, καθώς κοινωνοί του πιθανού… μπαχάλου δεν έγιναν μόνο οι παριστάμενοι, αλλά προφανώς και οι γείτονες, που μάλλον γελούσαν με όσα άκουγαν.

Ο εξηντάχρονος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, είναι ένας πολύπειρος αξιωματικός, με μακρά διαδρομή στις Ενοπλες Δυνάμεις, ξεχωριστές διακρίσεις και σπάνιες διεθνείς εμπειρίες. Είχε την τύχη προτού αναλάβει την αρχηγία των Ενόπλων Δυνάμεων, πέρα από τη διοίκηση επίλεκτων στρατιωτικών μονάδων να υπηρετήσει σε πλήθος θέσεων του ΓΕΕΘΑ και έτσι να αποκτήσει πλήρη γνώση των στρατιωτικών δυνάμεών μας, των δυνατοτήτων τους, όπως και των αναγκών τους και στα τρία Οπλα. Μιλώντας μαζί του αντιλαμβάνεται ο καθείς το βάθος της γνώσης και των εμπειριών που τον συνοδεύουν. Με βάση αυτές και με τη στενή συνεργασία στελεχών των τριών Οπλων έχτισε σχέδιο ενίσχυσης της εθνικής άμυνας, μακράς πνοής και διάρκειας που ξεπερνά τη δική του θητεία, η οποία ολοκληρώνεται το 2024. Ο ίδιος παρακολουθεί με ψυχραιμία την τουρκική διολίσθηση προς την ένταση και τον παραλογισμό. Θέλει να ελπίζει ότι οι γείτονες, παρά τη ρητορική έξαρση των τελευταίων ημερών, δεν θα επιχειρήσουν αναμέτρηση στο πεδίο. Αλλά ακόμη και αν αυτό συμβεί, βεβαιώνει τους πάντες ότι απέναντί τους θα στηθεί ένας από τους καλύτερα οργανωμένους τακτικούς στρατούς της Ευρώπης, με δυνάμεις και δυνατότητες ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή. Τόσο απλά και τόσο καθαρά μιλάει ο, έλκων την καταγωγή του από την Αιτωλοακαρνανία και τη Μικρά Ασία, Αρχηγός.