Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε δωρητές σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση των Δημοκρατικών στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν ήθελε να το ακούσει», όταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συγκέντρωσαν πληροφορίες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στη χώρα του.

Τα σχόλια αυτά έγιναν την ώρα που ο Μπάιντεν μιλούσε για το έργο του να συγκεντρώσει και να εδραιώσει την αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος βρίσκεται στον τέταρτο μήνα του.

«Τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι σκέφτηκαν πως ίσως υπερβάλλω. Αλλά ήξερα ότι είχαμε δεδομένα που στήριζαν ότι αυτός» – εννοώντας τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν – «θα έμπαινε μέσα, εκτός συνόρων».

«Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Και ο Ζελένσκι δεν ήθελε να το ακούσει», μεταδίδει το Associated Press.

Παρόλο που ο Ζελένσκι ενέπνευσε τον κόσμο με την ηγεσία του κατά τη διάρκεια του πολέμου, η προετοιμασία του για την εισβολή – ή η έλλειψή της – παρέμεινε ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων.

Τις εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι θορυβήθηκε δημοσίως, καθώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν προειδοποιούσαν επανειλημμένα ότι μια ρωσική εισβολή ήταν πολύ πιθανή.

Εκείνη την εποχή, ο Ζελένσκι ανησυχούσε ότι οι τυμπανοκρουσίες του πολέμου αναστάτωναν την εύθραυστη οικονομία της Ουκρανίας.