Σε γενική επιφυλακή, με τη συμμετοχή ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ., για «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών» το φετινό… θερμό καλοκαίρι φέρεται ότι βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, όπως έχουν σημειώσει και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ανάπτυξη πληροφοριακού δικτύου από τις μυστικές υπηρεσίες, την Αντιτρομοκρατική και άλλους φορείς, αλλά και τη φύλαξη των δασών με συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τον φόβο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης με πύρινα μέτωπα – αποτέλεσμα σαμποτάζ ή προβοκάτσιας από εξωγενείς παράγοντες.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι κανένα στοιχείο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών στις 20 μεγάλες πυρκαγιές – ανάμεσα στις οποίες, της Βαρυμπόμπης, της Βόρειας Ευβοίας, της Αρχαίας Ολυμπίας, της Κερατέας – που σημειώθηκαν πέρυσι και κατέκαψαν 1.332.000 στρέμματα δάσους δεν φέρεται ότι έχει βρεθεί από την πολύμηνη έρευνα ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής, υπό την καθοδήγηση της εισαγγελέως Εφετών Σταματίνας Περιμένη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατέθεσαν στην ΕΛ.ΑΣ. 25-30 δήμαρχοι, περιφερειάρχες και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θεωρούν ότι υπήρχαν «αντεθνικά συμφέροντα» που οδήγησαν στις καταστροφές. Μάλιστα, ανάμεσα στα άλλα, αναζητήθηκε αν αυτές οι φωτιές σχετίζονται με ύποπτους δράστες, κυκλώματα καταπατητών, συμφέροντα κτηνοτρόφων ή ακόμη και με την κατασκευή αιολικών πάρκων, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί οργανωμένη δράση.

Παρόμοια σενάρια και φόβοι, πάντως, έχουν εκφρασθεί τουλάχιστον 10 φορές στο παρελθόν. Ειδικότερα, τέτοιου είδους πιθανολογήσεις είχαν αναφερθεί και το 2007 μετά τις πυρκαγιές σε Ηλεία, Εύβοια, Λακωνία και Πάρνηθα, που άφησαν πίσω τους 84 νεκρούς, 1.500 σπίτια κατεστραμμένα και περισσότερα από 2.700.000 στρέμματα δασικής έκτασης απανθρακωμένα. Τότε, είχαν υπάρξει, σε ανώτατο επίπεδο, αναφορές για «ασύμμετρη απειλή εναντίον της χώρας», ενώ επιχειρήθηκε αυτό να συνδυασθεί με το υποτιθέμενο Σχέδιο «Πυθία» (σχετική έρευνα τότε της ΕΥΠ) για «υπονόμευση ελληνικών κυβερνήσεων».

Ωστόσο, η φονική πυρκαγιά στην Ηλεία φαίνεται να προκλήθηκε από βράσιμο… κόλλυβων, ενώ άλλες αποδόθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ, σε αμέλεια κ.ο.κ. Η ίδια ψευδαίσθηση, για «μεθοδικό έργο εμπρηστών», δημιουργήθηκε – με βάση αλλοιωμένες δορυφορικές καταγραφές που υποτίθεται ότι απεικόνιζαν πολλαπλές εστίες πυρκαγιών σε Κινέτα και Μάτι – και τον Ιούλιο του 2018. Τη δεκαετία του ’80, τέλος, είχαν αναπτυχθεί αντίστοιχα σενάρια για δράση ξένων πρακτόρων σε πυρκαγιές στα ακριτικά νησιά, χωρίς και πάλι πλήρη επιβεβαίωση.

Εξ αμελείας

Αντιθέτως, σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι οι πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού εξ αμελείας – όπως αυτή που κατέκαψε 520.000 στρέμματα στη Βόρεια Εύβοια και η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου στα Κριεζά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Η συγκεκριμένη, μάλιστα, αποδίδεται σε εργασίες ιδιώτη που πίστεψε ότι έσβησε την αρχική εστία, με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα.

Ακόμη, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από κάμερες ασφαλείας, η πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου στην Κερατέα και κινήθηκε σε όλο το τόξο Μερκάτι-Συντερίνα-Αγιος Κωνσταντίνος φαίνεται να οφείλεται σε σκόπιμο εμπρησμό από γυναίκα, κάτοικο της περιοχής, που φέρεται ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Επιπλέον στην πυρκαγιά στα Γεράνεια διαπιστώθηκε ότι εμπρηστής, άθελά του, ήταν ένας μελισσοκόμος.

Για δύο φωτιές στην Κεφαλονιά συνελήφθησαν ένας 20χρονος που υποστήριξε ότι του… άρεσε να βλέπει επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής και ένας 43χρονος τοξικομανής. Για την καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, δε, το πόρισμα της Πυροσβεστικής αποδίδει ευθύνες στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, ενώ εξετάζονται αμέλειες πυροσβεστών που επέτρεψαν την αναζωπύρωσή της.

Αντιθέτως, δεν έχει διαπιστωθεί με ποιον τρόπο προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τεράστιες δασικές εκτάσεις κοντά στα Βίλια, αλλά και από πού προέρχονταν οι φωτοβολίδες που προκάλεσαν το βράδυ της 19ης Αυγούστου 2021 μικρής έκτασης πυρκαγιά στο Δασκαλειό Κερατέας. Ως ύποπτοι είχαν εξετασθεί διαμένοντες σε γειτονική εξοχική κατοικία, χωρίς όμως συνέχεια. Η ΕΛ.ΑΣ. ερεύνησε και δύο πυρκαγιές σε δασύλλια-άλση της Αττικής (σε Πετρούπολη και Πεδίον του Αρεως).

Για μία από αυτές, μάλιστα, φέρεται ότι διερευνήθηκε αν ήταν σκόπιμος εμπρησμός (συνέπεσε χρονικά με άλλες μεγάλες πυρκαγιές) από άτομο που συμμετείχε σε παράνομες συναλλαγές και ήθελε να εστιασθεί σε άλλο σημείο το ενδιαφέρον των Αρχών.