Η κυβέρνηση της Φινλανδίας σχεδιάζει να τροποποιήσει τη νομοθεσία, προκειμένου να επιτρέψει την κατασκευή φραχτών στα ανατολικά σύνορά της με τη Ρωσία, σε μια κίνηση να ενισχύσει την ετοιμότητά της έναντι των υβριδικών απειλών της Μόσχας.

Η φινλανδική κυβέρνηση έσπευσε να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων, καθώς φοβάται ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να της ασκήσει πίεση στέλνοντας πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο στα σύνορά της. Προς το παρόν, η δασική συνοριακή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών σημειώνεται μόνο με πινακίδες και πλαστικές γραμμές για το μεγαλύτερο μέρος των 1.300 χιλιομέτρων της.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι έκανε το ίδιο στα τέλη του περασμένου έτους, όταν εκατοντάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική μετακινήθηκαν στα πολωνικά σύνορα.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ, οι μετανάστες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο σε οποιοδήποτε σημείο εισόδου σε μια χώρα – μέλος της ΕΕ.

Η τροπολογία θα επιτρέψει επίσης την κατασκευή φράκτη, καθώς και νέους δρόμους για τη διευκόλυνση της περιπολίας στα σύνορα, στη φινλανδική πλευρά.