Αποστολή στη Θεσσαλονίκη

Στην «πρωτεύουσα» των Βαλκανίων, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Η γνωστή και ως Διαβαλκανική, με την οποία ολοκληρώνεται η ετήσια ελληνική προεδρία, λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία. Τόσο όσον αφορά στην ανάγκη για σταθερότητα στη σκιά του ρώσο-ουκρανικού πολέμου όσο και λόγω της προσεχούς Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα κριθεί η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής προοπτικής χωρών της περιοχής όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία που επί μακρόν περιμένουν στον ευρωπαϊκό προθάλαμο για την έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων, αλλά και κρατών που η ευρωπαϊκή τους διαδικασία έχει ξεκινήσει αλλά παραμένει στάσιμη.

Πιο συγκεκριμένα, στις 10:30 το πρωί εκκινεί η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της SEECP στην οποία θα προεδρεύσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας. Στη σύνοδο, μεταξύ άλλων, θα τεθεί προς έγκριση το σχέδιο του κειμένου της κοινής διακήρυξης που θα ανακοινωθεί από την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των ΥΠΕΞ θα ακολουθήσει γεύμα, ενώ στο περιθώριο των εργασιών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, θα πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με την Σλοβένα ομόλογο του, Τάνια Φαχόν.

Σύνοδος Κορυφής
Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει της Συνόδου Κορυφής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι τις εργασίες της Συνόδου θα παρακολουθήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ στο γεύμα που θα ακολουθήσει παρών θα είναι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Με την παρουσία των δύο αξιωματούχων επιχειρείται να εκπεμφθεί ένα καθαρό μήνυμα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των ενδιαφερόμενων χωρών.

Τόσο μέσω της σημερινής συνόδου όσο και μέσω των δράσεων της στη Βαλκανική (όπως η πρόσφατη περιοδεία του κ. Δένδια) η Αθήνα επιθυμεί να έχει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και φυσικά να συνδιαμορφώνει κατά το δυνατόν τις εξελίξεις.

Τι περιλαμβάνει η διακήρυξη
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διακήρυξη που θα υιοθετηθεί και θα ανακοινωθεί μετά την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, εστιάζει σε οκτώ θεματικές. Στο προοίμιο της φέρεται ότι περιλαμβάνει σαφή αποδοκιμασία και καταδίκη της «παράνομης,αδικαιολόγητης και απρόκλητης εισβολή στην Ουκρανία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Οι συμμετέχοντες τονίζουν την προσήλωση τους «στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιφέρειας» και στο κοινό τους ευρωπαϊκό μέλλον. «Στους ταραχώδεις καιρούς που διανύουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο επιτυχημένη προσπάθεια για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας καθώς και της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας στην ήπειρό μας» σημειώνται μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, αναμένεται να υπογραμμιστεί η ανάγκη διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, μέσω «σταθμών επαναεριοποίησης LNG όσο και οι διασυνδέσεις μέσω αγωγών». Εσχάτως, η Αθήνα έχει επενδύσει πάνω σε αυτούς τους δύο τομείς προκειμένου να καταστεί ενεργειακή πύλη της ευρύτερης περιοχής.

Ασφάλεια και οικονομία
Η διακήρυξη, αναμένεται να εστιάσει και στα ζητήματα ασφάλειας, υπό το φως των «ολοένα αυξανόμενων προκλήσεων και νέων απειλών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα» της περιοχής. Το εδάφιο αυτό αφορά στην αντιμετώπιση της επιρροής τρίτων χωρών (πχ Ρωσία, Κίνα), που κατά τους δυτικούς, δρουν κακόβουλα και αποσταθεροποιητικά. Τέλος, γίνεται αναφορά στη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, και στο πλαίσιο αυτό προκρίνονται τόσο οι διμερείς όσο και οι πολυμερείς οικονομικές συνεργασίες οι οποίες αποτελούν κλειδί για την ευημερία και εν συνεχεία τη σταθερότητα.

Ποιοι μετέχουν
Στη «Διαβαλκανική», η οποία θεμελιώθηκε με ελληνική πρωτοβουλία το 1996, πέραν της χώρας μας μετέχουν οι: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται οι πρόεδροι των Σερβίας,  Σλοβενίας, Μολδαβίας, Μαυροβουνίου και Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Οι πρωθυπουργοί των Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας και Κροατίας θα δώσουν το παρών, ενώ την Τουρκία εκπροσωπεί ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών.

Την ετήσια προεδρία του SEECP αναλαμβάνει η Ποντγκόριτσα.