Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις – κλοπές από σπίτια σε όλη την Αττική.

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε διάφορες περιοχές του κέντρου των Αθηνών, για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, συνελήφθησαν 12 αλλοδαποί, ηλικίας 26 έως 72 ετών, μέλη της, ενώ ταυτοποιήθηκε άλλος ένας αλλοδαπός, μέλος της οργάνωσης, που είναι ήδη έγκλειστος στις φυλακές.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές άνω των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφίας, απείθειας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων, περί αλλοδαπών και του κώδικα αντιντόπινγκ.

Από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το μήνα Ιούνιο του έτους 2021, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια διαφόρων περιοχών της Αττικής.

Η οργάνωση ήταν δομημένη στο πλαίσιο των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (κατά τη διεθνή ορολογία «VOR V ZAKONE»).

Η δομή των Vor V Zakone οργανώσεων και ο αρχηγός

Οι χρισμένοι με τον συγκεκριμένο τίτλο «VOR V ZAKONE (Thief in Law )» είναι οι καθοδηγητές των οργανώσεων, εμπνέουν τον σεβασμό σε όλα τα μέλη της ομάδας και στις αντίστοιχες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρα και ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς. Υπακούουν στους «νόμους» της εγκληματικής ζωής και έχουν οργανώσει όλες τις δραστηριότητες και επαφές τους γύρω από αυτό. Κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι η πίστη και η αφοσίωση στην «Ομάδα», η οποία διασφαλίζεται από το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν κοινή εθνική βάση.

Στην ιεραρχία εξέχουσα θέση κατέχει ο αρχηγός, ο οποίος έχει «στεφθεί» VOR, δηλαδή έχει λάβει τίτλο που τον κάνει τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη και συντονιστή της ομάδας. Σε αυτόν υποτάσσονται όλα τα μέλη της ομάδας, δίνοντάς του πλήρη αναφορά για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και δείχνοντας συνεχώς την αφοσίωσή τους.

Τη θέση του αρχηγού κατείχε ο 72χρονος συλληφθείς, ο οποίος λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας, όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά. Σε αυτόν, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, έδειχναν καθημερινά τον πλήρη σεβασμό τους, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η επιθυμία τους να τον συναντήσουν, προκειμένου να του παραχωρήσουν χρήματα και άλλα τιμαλφή, προερχόμενα από τις κλοπές και να κερδίσουν τη συμπάθειά του.

Στην ιεραρχία της ομάδας, μετά τον «VOR» ακολουθεί ο «επιχειρησιακός αρχηγός» της οργάνωσης, ο οποίος αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα και αναλαμβάνει την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ομάδας και της εκτέλεσης των εγκληματικών ενεργειών.

Τη συγκεκριμένη κομβική για την οργάνωση θέση, κατείχε ο 33χρονος συλληφθείς, ο οποίος εφοδίαζε τα μέλη της οργάνωσης με τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία και κανόνιζε τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που θα αποσταλούν στο εξωτερικό τα κλοπιμαία. Συμμετείχε ως φυσικός αυτουργός στις διαρρήξεις, ενώ είχε τη δυνατότητα να στηρίζει οικονομικά τα υπόλοιπα επιχειρησιακά μέλη, όταν αυτά είχαν τέτοια ανάγκη.


Στην πυραμίδα της οργάνωσης ακολουθούν τα υπόλοιπα «επιχειρησιακά μέλη» της που είναι κακοποιοί επιπέδου του δρόμου (Street Level Criminals) και συγκεκριμένα διαρρήκτες, που δρούσαν καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ο 41χρονος συλληφθείς είχε το ρόλο του κλεπταποδόχου της οργάνωσης και του «εκτιμητή». Διατηρούσε μάλιστα επιχείρηση συσκευών κινητής τηλεφωνίας και κατάστημα εστίασης στην Ομόνοια.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της μετέβαιναν με τα επιχειρησιακά τους αυτοκίνητα, αρχικά στην περιοχή που είχαν επιλέξει, όπου πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις των υποψήφιων κατοικιών και παρακολουθούσαν τις κινήσεις περιοίκων και ενοίκων.

Κατόπιν, στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα σε κοντινά σημεία και αφού έλεγχαν εάν απουσίαζαν οι ένοικοι από τα διαμερίσματα, προχωρούσαν στις διαρρήξεις. Βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία και μιλούσαν κωδικοποιημένα, ενώ τουλάχιστον ένα μέλος επιτηρούσε εξωτερικά την οικία. Τα μέλη της οργάνωσης κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους διαφόρους τύπους κλειδαριών και δεν άφηναν κανένα εμφανές ίχνος παραβίασης.

Η οργάνωση, καταφανώς με χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητές της, απέκτησε 8 αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούσε στις παράνομες δραστηριότητές της.


Στην κατοχή τους και από τις έρευνες σε 10 οικίες και δύο καταστήματα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

– 4 πιστόλια
– 2 περίστροφα
– 259 φυσίγγια
– Συσκευή taser
– 2 μαχαίρια
– Σπαθί
– Σιδερογροθιά
– Πλήθος κοσμημάτων, χρυσαφικών και ρολογιών
– Πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών
– Πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim
– Πλήθος γυαλιών ηλίου και αρωμάτων
– Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
– Πλήθος κλειδιών διαφόρων τύπων
– Πλαστική συσκευασία με αναβολικές ουσίες
– Χρηματικό ποσό 8.347 ευρώ
– 11 αυτοκίνητα.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν 47 διαρρήξεις-κλοπές από οικίες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση από τη δράση της, να υπερβαίνει τις 434.000 ευρώ. Το σύνολο των συλληφθέντων έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Η έρευνα για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται, ενώ σε συνεργασία με τους διεθνείς αστυνομικούς οργανισμούς, εξετάζεται η διεθνής δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.