H ηθοποιός και πολιτικός Ελένη Κούρκουλα εξετάστηκε σήμερα, Τετάρτη, στη δίκη με κατηγορούμενο τον προφυλακισμένο Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για τέσσερις υποθέσεις βιασμού.

Η μάρτυρας, η οποία είχε εξεταστεί και στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, είπε πως το χρονικό διάστημα που αρχικά ένας από τους καταγγέλλοντες είχε υποστηρίξει ότι ο Δ. Λιγνάδης βρισκόταν στην Επίδαυρο, ήταν μαζί της διακοπές στην Ιθάκη και πως ανατρέχοντας στο κινητό της τηλέφωνο βρήκε φωτογραφίες την επίμαχη χρονική περίοδο μαζί με τον κατηγορούμενο.

Η κ. Κούρκουλα μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου για τους καταγγελλόμενους σε βάρος του βιασμού είπε πως έπεσε από τα σύννεφα όταν βγήκε στη δημοσιότητα η υπόθεση.

Έπεσα από τα συννεφα

Πρόεδρος: Εδώ υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς; Γνωρίζετε τους καταγγέλλοντες είχατε δει κάποιον στο περιβάλλον του κατηγορούμενου;

Μάρτυρας: Ποτέ κανέναν. Έπεσα από τα σύννεφα όταν άρχισε όλα αυτό. Εκείνες τις ημέρες ξέσπασε ένα κύμα ότι κάτι θα γίνει με τον Λιγνάδη….

Πρόεδρος: Είχατε διαπιστώσει ότι είναι μεμπτή η συμπεριφορά του; Ότι είχε σχέση με ανήλικα;

Μάρτυρας: Με ανήλικα ποτέ. Με ενήλικους ναι, και γυναίκες και άνδρες. Ξέρω τους δεσμούς του και κορίτσια και αγόρια.

Πρόεδρος: Πως εσείς αντιληφθήκατε τα γεγονότα της σύλληψής του;

Μάρτυρας: Μου έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι. Άκουγα 20 ημέρες πριν τη σύλληψή του ότι «κάτι έρχεται με τον Λιγνάδη». Τον ρώτησα πολλές φορές όχι μια. «Τι είναι αυτό που έρχεται;». Μου είπε «δεν ξέρω». Αφού πήγε μόνος του στη ΓΑΔΑ μετά συνελήφθη.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε ότι υπήρχαν και στο παρελθόν καταγγελίες σε βάρος του κατηγορουμένου;

Μάρτυρας: Όχι δεν το γνωρίζω.

Εισαγγελέας: Είχαν λόγο κάποιο οι καταγγέλλοντες να βλάψουν τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι που μετά από τόσα χρόνια βιαζόντουσαν να καταγγείλουν το βιασμό τους μέσα σε τέσσερις ημέρες. Αυτό είναι κάτι που δείχνει «να βγάλουμε το Λιγνάδη από τη μέση τώρα».

Κάποιοι τον ζήλευαν και πάντα είχε μια προσωπικότητα που προκαλούσε φθόνο. Θυμάμαι συνήγορο πολιτικής αγωγής, που έλεγε στη τηλεόραση όποιος είναι να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη να το κάνει τώρα. Θυμάμαι ότι υπήρχε ένας σαν τελάλης και έλεγε «τώρα για τον Λιγνάδη». Τι πιστεύω; Επειδή ήταν διευθυντής του Εθνικού ήθελαν να τον πλήξουν.

Εισαγγελέας: Γιατί;

Μάρτυρας: Για να πλήξεις την υπουργό, τον ίδιο, ακόμη και τον πρωθυπουργό. Η υπουργός τον επέλεξε. Όταν επελέγη ο Λιγνάδης για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επιλέγει καταχειροκροτούμενος. Όταν έσκασε το #metoo είπαν να η χρυσή ευκαιρία για να φάμε τον Λιγνάδη.

Δεν είδα κάποιο άνθρωπο σοβαρό να καταγγείλει μέσα από το θέατρο, να τον καταγγέλλει και να πει ότι «με βιάσε μέσα στο καμαρίνι». Αντίθετα, είδα κάποιες περίεργες προσωπικότητες. Άρχισαν κάποιοι να σκέφτονται που δεν ήταν από την πλευρά της κυβέρνησης να μια ευκαιρία να πλήξουμε «τον ζωηρό Λιγνάδη», να τον τελειώσουμε. Και παρασυρόμενα πολλά ΜΜΕ το καταφέρανε. Άκουγα για το ανθρωπόμορφο τέρας εκείνες τις ημέρες. …

Νέος μάρτυρας καίει τον Λιγνάδη

Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε καταθέσει μάρτυρας, ηθοποιός – μουσικός, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Δημήτρη Λιγνάδη γράφοντας, όπως είπε, μουσική για τα έργα που εκείνος σκηνοθετούσε.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας ανέφερε πως γνωρίζει τον κατηγορούμενο από το 1993, αλλά το 2006 αντιλήφθηκε ότι είχε σχέση με ανήλικο και τότε αποφάσισε να απομακρυνθεί από εκείνον.

Πρόεδρος: Αφού λέτε ότι τον βλέπατε με ανήλικα αγόρια και ανήλικες εσείς γιατί διακόψατε το 2006;

Μάρτυρας: Ήλθε η ώρα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Πρόεδρος: Πως προέκυψε η κατάθεση σας τώρα;

Μάρτυρας: Είδα τη συνέντευξη του Β.Κ …

Ακόμη, ο μάρτυρας είπε: «Υπήρχαν φήμες. Το 2002 είχα ακούσει για το μαχαίρωμα. Πρώτη φορά άκουσα από τις δηλώσεις του εδώ ότι είναι αμφιφυλόφιλος, δεν θα παραδέχονταν ποτέ τίποτα, δεν μιλούσε ποτέ. Είχε μεγάλο θέμα να παραδεχθεί την ταυτότητά του. Από τη μια ήταν σαν να προκαλούσε και από την άλλη σαν να επιθυμούσε σοβαροφάνεια».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του επανέλαβε ότι έβλεπε να έρχονται στο θέατρο μαζί με τον κατηγορούμενο ανήλικα και να κάθονται «πάνω στο σκοτάδι».

Μάλιστα, ανέφερε πως είχε δει τον κατηγορούμενο να έχει πάει δυο φορές «χτυπημένος» σε πρόβες.

Ο μάρτυρας συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις του εισαγγελέα ανέφερε πως γνωρίζει και άλλα άτομα που έχουν κακοποιηθεί από τον κατηγορούμενο και δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Εισαγγελέας: Εν κατακλείδι θα αναφερθείτε στα άτομα -που όπως είπατε – γνωρίζετε ότι κακοποιήθηκαν από τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Όχι δε θέλω

Εισαγγελέας: Τα γνωρίζετε αυτά τα άτομα;

Μάρτυρας: Ναι κάποια από αυτά τα άτομα τα γνωρίζω.

Πρόεδρος: Εσείς ξέρετε ονόματα και δε θέλετε να πείτε ή είναι μόνο φήμες αυτά που ξέρετε;

Μάρτυρας: Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν επιθυμούν να μιλήσουν, κάποιους από τους γνωρίζω.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ,ο Αλ. Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη κατέθεσε μήνυση για ψευδή κατάθεση, σε βάρος του μάρτυρα Ν.Σ, ο οποίος είχε καταθέσει σε προηγούμενη δικάσιμο ότι βιάστηκε από τον κατηγορούμενο με μια μεταλλική ράβδο το 2005 σε ηλικία 19 ετών.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 16 Ιουνίου.