Στο «μικροσκόπιο» του νέο συστήματος ελέγχου των αμφιλεγόμενων πειθαρχικών αποφάσεων του δημοσίου που έχει οργανώσει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας –ύπο τον κ Αγγελο Μπίνη– έχει βρεθεί η επιστροφή στην υπηρεσία του διευθυντή καρδιοχειρουργικής κλινικής μεγαλου νοσοκομείου της Αθήνας ο οποίος είχε συλληφθεί από την ΕΛΑΣ να παίρνει δεκάδες φακελάκια από ασθενείς.

Σε μία απόφαση που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και δυσλειτουργίες σε αυτή την κρίσιμη κλινική όπου χειρουργούνται ετησίως περίπου 700-800 άτομα με σοβαρα καρδιολογικά προβλήματα. Με το δευτεροβάθμιο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο να αποδίδει στον εν λόγω γιατρό μόνο «αναξιοπρεπή συμπεριφορά κρατικού λειτουργού» και να του επιτρέπει την επάνοδο στην θέση του. Κι αυτό ενώ στα ποινικά δικαστήρια είναι κατηγορούμενος για δωροληψία με βαση και βιντεοσκοπήσεις από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των παρανομων συναλλαγών του με ασθενείς ή συγγενείς τους ενώ στην κατοικία του βρεθηκαν 50.000 ευρω . Επιπλέον σε καταγεγραμμένες νομίμως συνομιλίες του από την ΕΛΑΣ φερεται να προχωρούσε σε συνεννοήσεις με προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού που προκαλούν ερωτηματικά.

Διαβάστε ακόμη: Αποκάλυψη: επιστροφή στο νοσοκομείο του διευθυντή που είχε συλληφθεί από την ΕΛΑΣ να παίρνει «φακελάκια»

Ο φάκελος του ιατρού φέρεται να διαβιβάσθηκε στην ΕΑΔ από τον υπουργό Υγείας κ Θάνο Πλεύρη ενώ απεστάλη και έγγραφο του υπουργού που ζητούσε τις αμεσες ενέργειες της Αρχής που φέρεται να συνεχίζει τη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων . Κι αυτό προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα άσκησης προσφυγής κατά της απόφασης του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου ή να θέσει την υπόθεση στο αρχείο σε περίπτωση που δεν στοιχειοθετείται αίτημα για την επιβολή ποινής οριστικής παύσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σημεώνεται ότι με βάση το νόμο 4622/2019 προβλέπεται η δυνατότητα του Διοικητή της της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας να ασκεί ένσταση υπέρ της διοίκησης ή του υπαλλήλου εναντίον όλων των πειθαρχικών αποφάσεων των μονομελών και συλλογικών πειθαρχικών οργάνων ενώ εχει δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του ΣΤΕ κατά των τελεσίδικων αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων των υπηρεσιών για πειθαρχικά αδικήματα που επισύρουν την ποινή της οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού . Σημειώνεται ότι το 2021 εξετάσθηκαν 1742 πειθαρχικές υποθέσεις που κοινοποιήθηκαν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας κι εξετάσθηκαν από το πολυμελές «πειθαρχικό τμήμα» της Ο Διοικητής της Αρχής το 2021 άσκησε 21 ενστάσεις ενώπιον των Πρωτοβάθμιων ή Δευτεροβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων και τρείς προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ και του Διοικητικού Εφετείου, για τις εξής υποθέσεις:. Αυτές αφορούσαν δωροληψίας υπαλλήλων, ιατρών ΕΣΥ και φυλάκων σωφρονιστικών καταστημάτων , διακίνησης ναρκωτικών και παράνομης οπλοκατοχής από υπάλληλο, διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και πλαστογραφίας ιατρικών συνταγών από ιατρό ΕΣΥ. Επίσης παρεμβάσεις υπήρχαν σε υποθέσεις προμήθειας και κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας μεσω ηλεκτρονικού υπολογιστή από υπάλληλο που υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, παράνομης οπλοφορίας και υπόθαλψης εγκληματία κατ’ εξακολούθηση από δασικό υπάλληλο, πλαστογραφίας, Από τα ένδικα μέσα (ενστάσεις-προσφυγές) που ασκήθηκαν κατά το έτος 2021 και κατά τα προηγούμενα έτη, κοινοποιήθηκαν στην Αρχή 35 αποφάσεις που εκδόθηκαν είτε από πειθαρχικά συμβούλια είτε από το ΣτΕ και τα Διοικητικά Εφετεία. Εξ αυτών επήλθε επαύξηση της αρχικώς επιβληθείσας ποινής σε 20 περιπτώσεις (ποσοστό 67%). Στις ανωτέρω πειθαρχικές υποθέσεις που επανεξετάσθηκαν επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης σε οκτώ περιπτώσεις.